Din guide till tävlingsfiske från kajak
Din guide till tävlingsfiske från kajak

Din guide till tävlingsfiske från kajak

0 0
Read Time:6 Minute, 30 Second

Jag arrangerar “Årets Kajakfiskare” och stöttar även i SM. Här är några tips om du är ny i tävlingscirkusen.

Reka och Preefish

Att reka ett vatten långt innan tävlingen har varit till stor hjälp för mig. Man får en överblick över vattnet, kan leta efter strukturer med mera. Man får en uppfattning om hur stort vattnet är, om det finns utlopp eller liknande. Självklart rekar jag så mycket jag kan på internet, med kartor, djupkartor och så vidare. Men det är först när jag är på vattnet som jag verkligen får en känsla för det.

Preefish förekommer ibland på tävlingar, vanligtvis dagen innan tävlingen. Då försöker jag täcka mycket vatten och fiskar inte så intensivt. När jag fiskar försöker jag snabbt ta reda på vad som fungerar – om det är skrikiga beten eller naturliga, stora eller små och så vidare.

På våra tävlingar är det sällan preefish; det brukar vara förbud mot både kartläggning och fiske veckan innan tävlingen. Man får ofta tips av lokalbefolkningen, som att bredvid den stenen står en stor gädda eller att det är superbra abborrfiske i den norra änden. Jag har genom åren fått många tips och tar alltid emot dem med en nypa salt. Jag litar främst på mitt eget omdöme och erfarenhet.

Taggar, tävlingsappar och mätbrädor

På vissa tävlingar använder man en så kallad “tagg”, en personlig nummerbricka som ska vara med på fotot av fisken och mätbrädan. Det kan vara en utmaning att få med taggen, att fisken ska ligga still på mätbrädan och samtidigt ta en bra bild. Därför har vi gått ifrån taggarna och använder en tävlingsapp. “Fishy” är den app vi har använt de senaste åren. I den appen behöver man ingen tagg och man fotar direkt i appen; man kan inte lägga till bilder efteråt. Under åren har det varit någon enstaka tävlande som har haft problem och då har vi i tävlingsledningen tittat på det och ofta gjort en bedömning till fiskarens fördel. Ett tips är att i god tid före tävlingen ladda ner appen och bekanta sig med den. Logga in och ta en testbild och skicka in.

Mätbräda. Vi rekommenderar att man har med sig sin egen mätbräda. Tävlingsledningen brukar vilja godkänna brädan före tävlingen. Under åren har jag sett många suddiga mätdekaler och tyvärr varit tvungen att underkänna bilder där man inte kan läsa av längden på fisken. I samarbete med Adam Wiking och KayakAnglerSweden tog vi fram en mätbräda som uppfyller alla krav som tävlingsledningen har, en mätbräda som stöttar fisken när man sitter i en kajak, med en tydlig mätdekal som man kan läsa av i både dåligt väder och strålande sol.

En mätbräda är stor och otymplig, runt 120 cm lång, och nästan alla kajakfiskare har problem med var man ska stuva undan den. Roger på KayakAnglersSweden har en abborrbräda som är uppskattad vid abborrtävlingar (60 cm). Ett tips är att i god tid lista ut var man ska förvara den, hur man ska ha den när man ska mäta och fota fisken. Det är smart att säkra den med en hake eller liknande.

Kaptensmötet

Detta möte är obligatoriskt. Under mötet går tävlingsledningen igenom reglerna, eventuella ändringar eller liknande. Det brukar inte vara några nyheter på kaptensmötet; de regler som har förmedlats tidigare är oftast de som gäller. Man repeterar snabbt vad som gäller, och om det är något nytt som har dykt upp, till exempel om det blåser kraftigt, att vi ska tänka extra på säkerheten, eller att abborrarna precis har börjat leka och att vi istället fiskar efter gädda. Man går också igenom säkerheten, flytväst, start- och måltider och så vidare. Kaptensmötet brukar vi ha en stund innan start på plats vid starten och det brukar ta ca 10minuter.

Starten

De flesta vet hur lång tid det tar att plocka i ordning sina prylar. Ibland har vi start och mål precis vid en camping, ibland åker man bil en stund till sjösättningen. Om start och mål är vid campingen så kan man gå ner och pilla med grejerna när man själv vill, i lugn och ro. Man kan till och med sjösätta kajaken så att det bara är att dra iväg när starten går. Vid bilstart kan man inte göra detta. Då får de tävlande 30 minuter på sig när alla kommit fram att göra sig i ordning och sjösätta. Alla startar såklart samtidigt på en given signal.

Under tävlingen

Det är en häftig känsla när 20 kajakare drar iväg i full fart mot sina spots. Men låt dig inte dras med i yran, utan försök att ta det lugnt. Följ din plan A som du förhoppningsvis har, och om den inte fungerar, gå över till plan B och så vidare. Mitt tips är att följa din egen plan men ha lite koll på var alla andra är. Vi har en regel att man inte får vara närmare en annan fiskare än ca 30 m/kastlängdsavstånd. Detta är för att ingen ska kunna ta din spot. Är man kompisar, eller om det är ok, så får man såklart ligga precis bredvid varandra om det är ok för båda. Man får inte heller blockera en annan fiskare, genskjuta eller lägga sig där man själv tänkte kasta.

Målgången

I en tävling är det alltid en utmaning att beräkna tiden, det ingår också i tävlingsmomentet. Vågar jag ta mig långt bort till det fina grundet och samtidigt hinna tillbaka till målgången? På tävlingarna har vi centimeteravdrag om man kommer för sent. Det kan vara smart att trampa sig tillbaka nära målgången och fiska den sista tiden nära målgången.

Några allmänna fisketips:

Om fisket är trögt, är det ofta så för alla. Detta är din chans att använda din mentala styrka, ditt “pannben”. Fråga dig själv, varför nappar de inte? Försök att lösa gåtan.

Tävlingsfiske jämfört med andra sporter: Tävlingsfiske skiljer sig från andra sporter. Turen spelar en större roll i fiske. Till exempel, i 800 meter häcklöpning är turen mindre avgörande; prestationen kan delas upp i kanske 99% träning, rutin, erfarenhet och 1% tur.

I fiske skulle jag säga att det är 75% erfarenhet, skicklighet, rutin och 25% tur.

En anekdot från tävlingarna: Jag har deltagit i tävlingar där en tävlande, utan håv eller många fiskeprylar, startade först eftersom alla andra var upptagna med sina fiskeprylar.

Han gjorde ett kast och fångade genast en meterlång gädda, vilket avgjorde tävlingen. Över tid vinner skicklighet och erfarenhet, men turen spelar definitivt en roll.

Tips om beten: Ta inte med för många beten. Jag har många beten i bilen men tar inte med mig för mycket i kajaken. Fokusera på ditt eget fiske och se till att ha betet i vattnet på rätt plats, vid rätt tidpunkt och på rätt djup.

Vikten av mat: Många tävlingsfiskare försummar maten, vilket jag personligen tycker är ogenomtänkt. Ta dig tid för en paus och ät ordentligt. Det är viktigt att få i sig näring, och det ger också en stund för reflektion. Fråga dig själv, fiskar jag på rätt plats? Vad kan jag förbättra? Dessa ögonblick kan vara avgörande. En halv grillad kyckling på ICA är perfekt lunch till det köper man en baugette och några alkoholfria öl. Jag använder också en smidig vattenrenare sim fungerar utmärkt i sötvatten, Lifesaver, Liberty. Då slipper man ha med sig en massa vattenflaskor.

Reglerna i våra tävlingar syftar till att förhindra fusk och att fisken ska må bra. Det är våra huvudmål. Om du fångar en stor fisk, till exempel en 115 cm gädda, bör du ta hjälp av en annan tävlande. Du får också gå iland för att underlätta mätningen av fisken. Det är även tillåtet att gå iland för att ta hand om personliga behov och naturligtvis för att äta lunch.

Sammanfattning: Framför allt, glöm inte att ha roligt!

Här hitta ni tävlingarna: Årets Kajakfiskare och SM.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *