Skreifiske från kajak Svartdalsberget- Fredrik Hellström
Skreifiske från kajak Svartdalsberget- Fredrik Hellström

Skreifiske från kajak Svartdalsberget- Fredrik Hellström

1 0
Read Time:5 Minute, 15 Second

En härligt artikel från: Svartdalsberget

Skreifiske, alltså fisket efter vandrande lektorsk förknippar man oftast med tungt öppethav-fiske. Stora båtar på fullbokade fiskecamper med stor risk för inblåsta dagar.

Men sedan många år tillbaka snurrade ett gammalt tips i min halvstörda fiskehjärna om ett område i norra Norge där torsken gick långt in i en smal fjord under några veckor på våren för att leka. Stora mängder med torsk alltså. Och chans på rätt stora fiskar.

Ingen fiskecamp finns i fjorden så möjligheterna till att hyra båt finns inte och fisketryck från norrbaggar är minimalt i det glesbefolkade området. Men efter stora efterforskningar så fann jag ett boende på AirBnB bara några kilometer därifrån.

Lägg därtill att vi skaffade nya sjödugliga fiskekajaker från feelfree i höstas. Även om kajaker med ovana ägare kanske inte är perfekt på nollgradigt norge vatten i månadsskiftet mars/april.

Trots det la jag fram idén till Tomas och Affe redan i höstas. Ja för fan tyckte dom. Så på den vägen blev det. Tur man har har kompisar som nästan är lika tokiga som en själv.

Boendet bokades och planeringen finslipades. Vi valde att enbart boka 3 dagar, som en testresa bara.

Som backup förberedde vi oss på landfiske och både Tomas och Affe införskaffade rejäla shore-jiggingutrustningar så vi åtminstone skulle kunna peta upp lite matfisk vid dåligt väder. Jag fyllde på med 80g pirkar till min inkörda shimano utrustning.

Natten mellan onsdag och torsdag reser vi tillslut iväg med tre kajaker lastade. Tempen genom inlandet och över fjället visar på runt 20 minus hela tiden och vi känner oss ganska ensamma med att ha kajaker i kåpvagnen istället för skotrar.

Men resan går fint och på tidiga eftermiddagen anländer vi till stugan och slänger in några klädväskor och proviant innan vi taggade tar oss de sista kilometrarna till fjorden.

Trots några rejäla kastvindar så känns det säkert att bära ner kajakerna och ta oss ut.

Ultrasnabb riggning

Det blåser från land och ut så vi kommer överens om att hålla oss i grupp nära klipporna i lä. Vi har ju knappt hunnit provpaddla kajakerna tidigare så vi är lite osäkra hur det kommer kännas med 80-90m 1 gradigt vatten under oss. Men det visar sig inte alls vara några problem.

Jag paddlar i täten och kan ganska fort se det första stimmet dyka upp på ekolodsskärmen. Ner med pirken och tvärstopp redan i första lyftet. Bjällerklang. Dom fanns här.

Första släppet

Det visar sig att fjorden är fyll med fisk. Torsk, sej, kolja, vitling och inte minst sillstim som sejarna kalasar på i frivattnet. Vi drillar fisk i princip konstant och har väldigt roligt med våra lätta slow pitch utrustningar.

Affe drillar
Tomas med
Sej och torsk

Storleken varierar men framåt kvällningen blir snittet bättre och bättre. Inga monsterfiskar men en hel del fisk kring och över 10kgs strecket kommer upp. Storsejarna sopar i på nedsläpp och pressar lättprylarna till det yttersta.

Under sejstimmen stod torskarna

Vi behåller en del fisk och lastutrymmet bakom stolen på kajakerna är lagom överlastat när vi motvilligt tvingas bryta i skymningen.

Bättre resultat än vi vågat hoppats på och vi firar med en äkta fish and chips i stugan senare på kvällen.

_____________________________________________________

Dag 2 piskar vinden som utlovat på våra väderappar och vi tar en välbehövlig sovmorgon. Kajakfiske är inte att tänka på så vi bestämmer oss att utforska området via landfiske.

Vinden gör till och med landfisket svårt då kontakten med grejorna störs oavbrutet av våldsamma kastvindar på upp emot 20s/m. Vi tvingas köra med ordentligt tunga pirkar för att kunna fiska någorlunda effektivt på dom djupare platserna.

Fisket varierar. Vi får en hel del mindre torskar och jag får en rejäl rödspätta som slump på min pirk. Trevlig nog får vi några hyfsade sejar emellanåt som gör att vi orkar nöta framtill eftermiddagen då vi bryter och tar oss tillbaka till stugan för omladdning.

Trevlig, oväntad bonus

__________________________________________________________

Dag 3 visar sig Norge från sin bästa sida med sol och spegelblankt. Vi kliver upp tidigt och kör i kajakerna hela dagen.

Dagen börjar med isbrytning efter nattens kallgrader.

Tunn isskorpa

Fisken är kvar i området och vi drillar och har jävligt kul hela dagen. Stora mängder sej och torsk idag igen.

Affe drillar
Dorsken
Glada pojkar

Mitt på dagen går vi iland för att sträcka på oss, käka och filèa upp några torskar som packas ner i kylboxen.

Mätta och redan nöjda med dagen tar vi oss ut igen för ännu mera.

Fisken flyttar sig lite inom området men efter lite paddlande så hittar man ofta på dom ganska snart. Torsken står oftast på runt 50-60m över 70m djupt vatten medan sejen är ända upp mot 15m under ytan.

Ja är så nöjd så åker mest runt och myser medan ja fotar/filmar grabbarnas fighter.

Otroligt vilken lyftkraft det är i tidigare nämnda slow pitch utrustningar trots böj ner till handtagen, skall definitivt prova dessa till flundra fisket senare i år.

Tomas minkar
Affeboy med
Tunggung på lättgrejorna

Dagen går fort. Jag paddlar iland tidigare och börjar fileà lite fisk medan ja ser grabbarna drilla fisk på håll. De är svårt att ge sig när ekolodsskärmarna hela tiden visar nya stim.

Men tillslut kommer även dom paddlandes. Lika nöjda som mig.

Vi hinner nätt och jämt lasta och packa ihop allt innan mörkret lägger sig. Vi firar denna kväll med grekisk fiskgryta.

Dagen därpå väntar hemresan. Vid midnatt blåser det så mycket så det knakar i stugan och när vi vaknar är det snöstorm. Skapligt väderomslag.

Ibland har man tur med vädret. Hade lika gärna kunnat bli ofiskbart samtliga dagar.

Blir lite halvstökigt snöföre på vägen hem. Men resan går ändå bra och vi landar i Långsele på kvällningen. Givetvis smider vi planer på mer kajakfiske under hemresan. Finns hur mycket idèr som helst.

Återresa till detta området kommer definitivt. Är ju straffspark med denna typ av fiske så långt inomskärs. Nästa gång tror jag man ska åka aningens tidigare med chans på större torskar innan de våldsamma mängderna vandrar in i fjorden.

Sen finns väldigt fina flundra ställen inom kort paddelavstånd. Dem tar vi nästa gång.

Alla tre är väldigt nöjda med kajakerna i alla fall. Kändes väldigt tryggt.

På återseende

________________________________________________________________________

Båten är hemma och suget efter isfiske är över.

Happy
Happy
100 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *