Se och Synas på vattnet: En guide för oss kajakfiskare
Se och Synas på vattnet: En guide för oss kajakfiskare

Se och Synas på vattnet: En guide för oss kajakfiskare

1 1
Read Time:4 Minute, 11 Second

Att glida fram i sin fiskekajak på ett göstrolling pass på natten är en upplevelse som många fiskare drömmer om. Det finns något magiskt med att vara ute på vattnet när mörkret faller och stillheten omsluter dig. Stjärnorna reflekteras i vattenytan och du känner dig som en del av naturen. Men i denna idylliska scen är det av yttersta vikt att inte glömma bort säkerheten. Att synas väl är en nyckelfaktor för att undvika faror, och det finns flera sätt att säkerställa att du är synlig och säker under ditt nattliga äventyr.

Välj ljusa färger för din utrustning: En fiskekajak är ofta låg och kan vara svår att se från större fartyg, speciellt i svagt ljus. Genom att välja en kajak och flytväst i livliga färger som gult eller orange, ökar du din synlighet avsevärt. En paddel med signalfärg hjälper också till att göra dig mer synlig när den är i rörelse. Tyvärr tenderar modet att gå mot mörka och kamouflagefärger både på paddel och kajak, vilket kan vara estetiskt tilltalande men inte optimalt för säkerheten.

Se och Synas på vattnet från en fiskekajak
Tomas med en gul fiskekajak

Signalera vid behov: Om du behöver göra andra uppmärksamma på din närvaro, använd din paddel som en signal. Håll den högt i luften och vifta från sida till sida. En ficklampa eller en spegel för att skapa solkatter kan också vara effektiva sätt att signalera. Dessa metoder kan vara särskilt användbara om du befinner dig i en situation där du behöver fånga någons uppmärksamhet snabbt.

Ljus för nattliga äventyr: Om du paddlar i mörker, se till att din kajak är utrustad med ett vitt ljus som syns i 360 grader. Detta hjälper andra att se dig från alla riktningar och är en grundläggande säkerhetsåtgärd. Använd en pannlampa eller ficklampa som du kan rikta mot mötande trafik för att ytterligare öka din synlighet.

Se och Synas på vattnet från en fiskekajak
Nattfiske

Känn igen andra fartyg: Förståelse för andra båtars lanternor kan hjälpa dig att identifiera dem i mörkret och navigera säkert. Motorbåtar har röda och gröna sidolanternor samt vita topp- och akterlanternor, vilket indikerar deras riktning och typ av fartyg. Segelbåtar har liknande utrustning, men saknar den vita topplanternan när de inte går för motor.

Vilken lampa måste du ha i mörker? För att ta reda på det så måste vi först klura ut vad det är för flytetyg vi har. En fiskekajak definieras som en båt och ett fartyg, och kan även ses som en roddbåt. Enligt de Internationella sjövägsreglerna, som även gäller för fiskekajaker, bör du ha en vit lampa som syns från alla håll. Även om en ficklampa kan vara tillräcklig, varför inte göra det enklare för dig själv och andra genom att skaffa en lanterna som lyser vitt runtom? Detta ökar din synlighet och minskar risken för kollisioner.

Definieras en fiskekajak som en båt?

Svar: Ja.

Definieras en Fiskekajak som ett fartyg?

Svar: Ja

Kan man definiera en fiskekajak som en roddbåt?

Svar: Ja.

Extra tips för att öka synligheten: Om du vill lägga till lite extra flair till din kajak, varför inte installera röda och gröna ljus? Detta kan inte bara vara roligt, men också ytterligare förbättra din synlighet på vattnet. Dessa färger är inte bara för att se bra ut; de spelar också en viktig roll i marin navigation och kan hjälpa andra att förstå din position och riktning.

Sammanfattning: En fiskekajak går under de Internationella sjövägsreglerna och det är det vi ska följa. En fiskekajak kan definieras som en roddbåt, båt, och fartyg. För oss kajakfiskare räcker det med en ficklampa, men för att göra det enkelt för sig och andra, införskaffa en vitt runtom lysande lanterna. Då syns vi på vattnet från alla håll och riskerar inte att bli påkörda. Och om du tycker om lite extra belysning och vill ha det lite roligare på vattnet, varför inte installera röd och grön belysning på din fiskekajak?

Sammanfattning:

  • En fiskekajak går under de Internationella sjövägsreglerna och det är det vi ska följa.
  • En fiskekajak kan definieras som: Roddbåt, båt, fartyg.
  • För oss kajakfiskare räcker det med en ficklampa.
  • Men, varför inte göra det enkelt för sig och införskaffa en vitt runtom lysande lanterna? Då syns vi på vattnet från alla håll och riskerar inte att bli påkörda.
  • Tycker vi att det är kul med el och lite disco ljus varför inte installera röd och grönt ljus på fiskekajaken?

Jag använder mig av Railblaza Visibility Kit II. 2st filmer om den nedan.

Finns att köpa på:

KayakAngler Sweden Pris 1245:- eller hos:

Kayakstore för 1669:-

Pris just idag 14/4 2024.

Jag använder mig också av: Navi Light 360 lanterna finns för 940:- på Kajaksidan. Den är med ett magnetfäste som jag har satt under fiskekepsen och lanternan ovanpå, man ser ut som en ”Mupp” men det fungerar utmärkt och man blir inte bländad av sitt eget ljus heller.

Genomgång av Railblaza Visibility Kit II

Kom ihåg, att synas är att vara säker. Så ta dessa enkla steg för att säkerställa att du och andra njuter av en säker tid på vattnet.

Och sist men inte minst, skitfiske!

Happy
Happy
50 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
50 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

One thought on “Se och Synas på vattnet: En guide för oss kajakfiskare

  1. […] – Det finns något magiskt med att vara ute på vattnet när mörkret faller och stillheten omsluter dig. Stjärnorna reflekteras i vattenytan och du känner dig som en del av naturen. Men i denna idylliska scen är det av yttersta vikt att inte glömma bort säkerheten. Att synas väl är en nyckelfaktor för att undvika faror, och det finns flera sätt att säkerställa att du är synlig och säker under ditt nattliga äventyr… Läs mer hos Kajakfiskemagasinet! […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *