Fiska med barn
Fiska med barn

Fiska med barn

0 0
Read Time:6 Minute, 43 Second

Ni som inte har barn får nog inte ut så mycket av denna artikeln, kanske ett par skratt, ni som har barn eller kommer att få, läs! Denna artikeln kommer med ett antal råd och tips för er som vill få in era barn på rätt hobby.

Först en förklaring som är generell. Ni som inte har barn förstår inte hur tufft det kan vara ibland, ni som har ett barn ni har ingen aning om hur det är att ha tvillingar, ni som har syskon börjar få en liten insikt i hur det är att ha tvillingar, förstå mig inte fel, jag gnäller inte. Jag har sett hur det är och hur det kan vara. Jag och min sambo är överlyckliga över våra barn och skulle inte vilja byta det mot något i värden.

Fiska med barn

Våra killar är tvillingar på snart 7 år, de har varit med ute mycket på båt och även kajak. De är väldigt fysiskt aktiva. Varken jag eller min sambo ser oss stå i en en kall ishockey rink 3g i veckan inte heller skjutsa till fotboll 2g i veckan och match på Söndagar i en håla i mellan Sverige (i framtiden). Så…Hur ska man göra.

Sambon och jag kom ganska snabbt överens om att orientering och kajakfiske är hobbies vi gärna stöttar, inte för att vi förbjuder fotboll men utan fotbollsskor kan dom ju inte spela.

Fiska med barn

Steg 1: 0-3 år: Byt ut gossiga tramsiga nallar och annat till en fin Westin jätte, ledad så det blir lite som en skallra (utan krokar) i färgen ”tiger”. ABUs HI-LO har visat sig bra eftersom de kan leka med skeden, tyvärr måste man knipsa av krokarna, den kostnaden får man ta.

Steg 2: 0-10år: Varva barnfilmer med fiskefilmer. Byt ut bamse, Teletubbies och pippi mot tex Abborre fiske med Tobias Fränstam eller gösfiske med Håkan Fransson.

Steg 3. 2- 8 år: Krokvana. Låt dom besöka din fiskeverkstad/rum, se till att du har billiga beten i deras höjd. Var inte rädd att dom fastnar med fingrarna i krokarna, desto snabbare ni kommer över denna tröskeln desto bättre. Det kommer bli stökigt och de kommer inte hänga tillbaka betena men försök få in ordning och reda. Förklara att när en krok fastnar i fingret så är det bara manligt och när man blir äldre så är det coolt att visa upp sina ärr. Förklara det där med hullingar. Är ni hönsföräldrar så byt ut krokarna till hullinglösa krokar.

Steg 4: 1 – 3år Ut och fiska. Jag var ute med barnen (en i taget) när de inte kunde gå mao ett litet paket, perfekt att lägga längst bak i kajaken och köra gös trolling.  De somnar perfekt till lite gungande. 

Jag föredrar en simväst mot en flytväst, en flytväst blir väldigt bylsig och klumpig.  Jag är riskmedveten och man måste tänka igenom detta innan så man har lösningar på allt som kan hända. Jag fiskar inte där det är en massa båtar, jag fiskar inte när det är för kallt i vattnet, jag ser till att om vi skulle välta så ska barnet inte fastna i något. 

Steg 4: 4år – livet ut:  Ut och fiska.

Fiska med barn

Gå med i Sportfiskarna om ni inte är det och plocka ut ett fiske set i närmsta sportfiskebutik.

Nu börjar de ha lite mer koll, öva med ett billigt spö och rulle hemma så dom lär sig kasta.

OBS, de kommer att kasta efter dig, fåglar, träd, fastna i boten osv. Här är det läge när ni är ute och fiskar att bli av med felköp, biltema beten.

Det bästa är att som ramlar i så dom blir vana. Säg inte: Luta dig inte så mycket åt sidan då kommer du att välta, säg istället, testa att luta dig över kanten på kajaken så du känner när den kantrar, när du druttat i så hjälpe jag dig att vända kajaken och visar hur man tar sig upp.

Ditt eget fiske får du lägga som prio 2 de första turerna, det blir mycket bogsering, trassla upp linor, ta loss beten osv.

Fiska med barn

Se till att turerna blir roliga. Ta med dig pannkakssmet i en drickaflaska och stek pannkakor på en ö, då kan de också gå på upptäcksfärd (då kan du passa på att fiska lite från land i lugn och ro, det är också ett bra tillfälle att åtehämta dig).

Har du en enling så kan kan de behöva mer ”stimulans” kontra tvillingar. Tvillingar hjälper ofta varandra.

Har du en enling försök att få med i uppfostran tidigt att ni inte curlar barnet, det kommer hämma fisket! Vid den här åldern kan de lösa mycket själva, försök låt a bli att lösa alla deras problem, förklara istället hur man ska göra. Det som kan vara bökigt för dom är att trassla upp lina eller att få upp ett bete som har fastnat.

Betestyper:

För att underhålla deras intresse så brukar jag säga att dom får köpa 5st jiggar inne i fiskebutiken.

Som jag skrev tidigare så är det ett bra tillfälle att bli av med beten du inte gillar eller om du har köpt fel.

Man sätter INTE på ett Cobbs bete.

Gädda:

HI-LO wobbler. Flytande. Den är bra eftersom den flyter upp när dom glömmer av att veva.

De kan hålla på och fippla med skeden. Den förhållande vis inte så dyr.

Spinnerbaits: Relativt dyra men fördelen är att de ser roliga ut och fastna sällan.

Tail beten: ett enkelt bete att fiska med, bara att kast ut och veva in.

 Jiggar: Här kan du ta lite vad som helst.

Fiska med barn

Abborre:

Spinnare: De är relativt billiga och enkla att fiska med, droppen, reflex mfl.

När det gäller kajaker så började mina barn med paddelkajaker, jag har två st trampkajaker och tyvärr är det dom som de tycker är roligare att använda.

Nu i sommar har vi bokat 3 nätter i Tiveden då vi ska ut och fiska hela familjen, det är en dröm för mig, sambon misstycker inte heller och barnen tycker att det är kanonkul.

En fördel som jag har märkt med barnen är att et är prefekt att skicka ut dom i en kajak och samtidigt startar du inspelning på bottenkarteringen på ekolodet, ungarnas svängar hit och dit gör att de karterar väldigt bra.

Det först man ska börja är mete från en brygga där du vet att det finns mycket fisk. Jag kommer ihåg när vi var ute med stora båten och låg i en gästhamn. Våra barn har de senaste 4 åren haft en ”fröken ur tid” 0600 – 1900 varje dag, året runt. Så 06:02 springer de ut fån båten ut på bryggan med sina metspön, kvällen innan var det tydligen ett band som spelade sent men vad gör väl det, ”när solen går upp är det dags att gå upp”! Så sagt och gjort, apterar metmask och fyller en hink med vatten, det dröjer inte länge förrän de har ett antal fiskar i hinken. Redan här har du sått ett frö till ett begynnande beroende. ”Fiskefebern”. Passa på att förklara och visa hur fiskarena ser ut, olika arter mm.

Fiska med barn

Det går åt lite fisk eftersom mina började storgråta när jag återutsatte abborre och gäddor. Vi fick äta mycket fisk ett tag men det är ett bra tillfälle vid rensning och när du filear att förklara.

Artikeln är skriven med en skämtsam ton vilket jag tror ni förstår och självklart om de skulle säga att de vill spela fotboll så får de göra det. Vi stöttar dom till 100% oberoende på vad de väljer men med denna guiden så kanske du/ni kan väcka ett intresse för en fantastisk hobby. Jag ser bara fördelar, frisk luft, de slipper svettiga omklädningsrum, speciellt med kajakfisket så får de också använda kroppen för att ta sig fram.

Jag köpte ganska snabbt en Jula kajak och en biltema kajak till dom. Till en kostnad av 3000:- Dessa kajaker är svåra att paddla, med svåra menar jag att de svänger hit och dit hela tiden mao mycket bra för ungarna att lära sig styra.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *