Ekolod Raymarine Axiom
Ekolod Raymarine Axiom

Ekolod Raymarine Axiom

0 0
Read Time:3 Minute, 29 Second

Jag har under ett par fiskepass testat Raymarines flerfunktionella navigationssystem. Modellen som jag har inhandlat är en 9” med den nya 3D funktionen på ekolods delen. Jag har länge eftersök ett instrument som är användarvänligt, som har direkt bottenkartering. Jag vill inte hålla på att ta ut ett minneskort och ladda upp från datorn. 3D funktionen var jag också nyfiken på och efter mycket youtube tittande slog jag till.  Väl hemma så kopplade jag in det och blev imponerad över hur snabb den var, Lighthouse 3 heter det nya gränssnittet. Efter några minuter hade jag både uppdaterat programvaran och även fixat till sjökorten. Blev förvånad över hur tung enheten var, här gömmer det sig mycket under skalet.

I detta instrument får du, sjökortsprogram, ekolod, 3D, Downvision, sideimage, möjlighet att koppla in radar, autopilot, flir och kameror mm. Instrumentet har en gyro-stabilisering som kompenserar för båtens/kajaken rörelser och i och med det genererar en ännu bättre bild. Detta har jag inte haft möjlighet att prova ännu pga. av för bra väder.

Nästa gång jag startade upp den var jag ute i kajaken. Man kan använda olika ”profiler” beroende på vart man fiskar. Jag gjorde snabbt en profil som jag döpte till ”grunt” Mao fiske i vatten 0-10m. På den instrument bilden har jag sjökort, downvision och ekolod. 3D bilden blir inte så bra på grunt vatten, (minder än 3m). Då har jag mer glädje av downvison. Downvision visar inte vilken sida av kajaken fiskes står bara att den finns där, 3D funktionen visar exakt vart fisken står, vilket djup samt att man kan välja på att ekot visar olika färg beroende på vilket djup fisken står på eller vilken styrka på ekot fisken har, jag valde det senare.

På lite djupare vatten (5-20m) skapade jag en profil där jag har sjökort, 3D samt ekolod bilden. Här blir jag riktig imponerad av 3D funktionen , man paddlar framåt och ser fiskar pluppar upp på skärmen, vänder man om så ligger ”spåret” kvar och uppdateras beroende på vart fisken har tagit vägen.

Djupare vatten än 25m har jag inte testat instrumentet på.

Idag kan man få en 9” Axiom för runt 12000 – 15000:- beroende på om det ingår sjökort eller inte. (2021)

Personligen tycker jag att 9” är bra. Går man ner en storlek till 7” så blir det för smått på skärmen, i alla fall om man vill ha 2-3  ”vyer” framme.  Skulle jag rekommendera denna till kajakfiske? Ja!

För den summan får man mycket, det som är viktigt för mig är att den bottenkarterar direkt, att det inte är flera givare och bra ekolodsfunktioner som bla 3D funktionen. Jag har inte lyckats komma på så mycket på minus sidan, vikten och storleken skulle kunna vara det om man vill ha en slimmad enhet men då kan man gå ner till 7”.

+                          Snabbheten

+                          Användarvänligheten

+                          3D funktionen

+                          Bottenkarteringen.

+                          USB port där man kan ladda tex telefonen.

+                          1st givare till allting.

+                          Priset

–                           Vikten

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *