Vulgata i Närsen

Admin

För många är det nu vintervila ifrån kajakfisket och vi lyfter fram en gammal gobit från 2016 i väntan på islossningen.

Ser hur den stora sländan försvinner i ett rejält plask. Jag tar ett tjugotal paddeltag och glider närmare. Öringen tar ytterligare en godbit i ytan och jag vinklar mitt kast i fiskens färdriktning. Väntar…väntar -Mothugg!! Ett tungt motstånd som genast drar ut löslinan jag har i kajaken.

Vulgata tider i mina hemmasjö Närsen, är en av årets höjdpunkter. Närsen ligger i Västerdalarna emellan Dala-Floda och Björbo. Sjön är mer än ett par kilometer lång (ca 2,7 kvadratkilometer) och perfekt för kajakfiske. Sjön har till stor del stenbotten och ett varierande djup allt ifrån grundvikar med några få decimeter vatten till den djupare delen av sjön med ett djup på mer än 30 meter. Det finns gott om platser att sjösätta kajaken ifrån. Det finns gott om öring och även skapligt med större gädda som gärna nyper en öring. Stapelfödan för dessa predatorer är löjan som det finns mycket gott om.

I juni månad börjar sjösandsländorna att kläckas. Kärt barn har många namn. -Rocken, Vulgata eller helt enkelt sjösandsländan. Sländan är i förhållande till övriga insekter gigantisk och när de massiva kläckningarna sker lämnar storöringen sin fiskdiet. Sländan kläcker ur nymfer som stiger upp till ytan där den färdiga insekten torkar några sekunder eller minuter (beroende på väder) innan den flyger till lövträden som finns intill land. Detta sker ifrån lunchtid och fram emot eftermiddagen och är en trevlig period att fiska under.

Framåt halv tio tiden sker det som i mitt tycke är den bästa perioden dessa veckor. Vulgatan har parat sig i buskagen och är nu redo att lägga sina ägg för att fullgöra sin livscykel. Det sker en utflygning av sländor som hoppande lägger sina ägg i ytan för att senare lägga sig ned och avsluta sitt dag som fullt utvecklad slända. Under rätt förhållanden kan det ligga tusentals Vulgator på sjön och det är en makalös buffé som bara väntar på sjöns innevånare att ta för sig av. Öringen, abborren och siken har nu ett par veckor då den kan äta sig tjocka på plockgodis i ytan.

Jag brukar sjösätta kajaken fram emot 17 tiden för att sedan vänta in den massiva utflygningen och vakorgien som kommer med den. Framåt midnatt är sedan festen slut. Men fortsätter varje kväll i ca 3-4 veckor. Den säkraste tiden på året blir från den 10 juni och fram till midsommar.

Ett 9-10 fots flugspö i linklass 5 är rätt lagom. Eftersom flugorna ofta har rejäla vingar har de en tendens att kunna tvinna tafsen och därför ät det bra att gå upp lite i dimension för att förhindra irriterande tvinn på tafsen. Själv använder jag mig av Orvis Mirage (fluocarbon) i 0,22-0,25. Flytlina är det enda som behövs.

Detta året har jag alternerat emellan två olika kajaker som är perfekta för flugfiskaren. En Jackson Big Rig eller Coosa Hd. Den större Big Rig är en superstabil plattform speciellt designad för stående fiske och marknadens i särklass stabilaste fiskekajak. Denna brukar jag även sätta gäster i som fortfarande inbillar sig att man slår runt i en fiskekajak bara man rör sig i den. Mina gäster brukar stå upp och fiska efter 3-4 minuter och säger alla att det var ju mycket stadigare än de trodde! Big Rig har även en stödbåge som ger extra stabilitet om man lutar sig emot den. Själva bågen har också en liten klyka där man enkelt lägger paddeln eller flugspöet i, så att man slipper böja sig ned.

Jacksons Coosa Hd som snabbt har blivit en av mina favoriter är något nättare men fortfarande sjukt stadig. Kajaken är designad för stående fiske efter bass, men även för strömmande vatten. Den är förvånansvärt snabb för sin utformning. Mitt konsollen kan enkelt skruvas bort med 2 skruvar om man vill ha en ren och plan yta, så att fluglinan har mindre att fastna i. Coosan är mitt första val för insjö och älvfiske.

Att tyst glida in i viken där öringen frossar ger ett övertag gentemot båtfiskaren. När en båt med motor glider in i samma vik där jag redan finns upphör vakandet i ytan 20-30 minuter efter att de stängt av motorn och ankrat upp. Jag har själv sett hur fisken redan 100 meter innan båten kommer fram bara slutar att plocka för sig av den uppdukade buffén. Fisken hör motorn på avstånd.

Det finns inget mer spännande att se hur öringen plockar en slända för att sedan ta en till lite närmare mig, för att till sist stiga upp till min strategiskt utplacerad stora fluga. Den stora vulgatan försvinner i ett ordentlig plask och sedan är fighten igång. Detta är tiden på året då man kan plocka den riktigt stora öringen på torrfluga.

Dala-Floda även kallat Dalarnas Lustgård ligger efter E16 27 mil norr om centrala Stockholm. Boende hittar man på Dala-Floda Värdshus eller enklare boende (och testmöhjligheter av kajaker) hos Kajaktiv. Fiskekort köper man enklast på IFiske (Floda-Björbo fvo). Kajaker finns att hyra om så önskas.

Se till att testa på detta sjukt beroendeframkallande fiske nästa säsong.

Text och bild Tommy Lönnebacke

Related Article

Alla Artiklar

Icross 3000 & 1

Vattnet är alltid grönare (bättre) p …

  • Admin
  • 0
  • 0