Vässa ditt havsöringsfiske

Admin

På de karga klipporna runt om på Västkusten står spösvingare och jagar havets silver. De har ivrigt väntat i månader på att april månad, skall anlända.

För fösta gången i mitt liv skall även jag testa på havsöringsfisket på kusten. Mitt vassaste vapen är dock inte skeddraget eller borstmaskimitationen, -Nej det är kajaken.

Under de fem dagar jag fiskar, träffar jag och mina vänner mängder av dessa ”klippfiskare” som likt bergsgetter klättrar omkring på klipporna för att hitta en bra fiskeplats. Alla dessa silverjägare kastar beundrande blickar på fiskekajakerna vi parkerar i vikarna för en kafferast.

Mitt Västkustbesök får mig att inse att det finns massor av potentiella kajakfiskare som står i klippskrevorna. När jag, Patrik eller Henric pratar med dem kan man riktigt se hur de dreglar när vi beskriver hur vi kommer åt ALLA fiskeplatser.

I år var det väldigt lågt vatten vid premiären vilket gav många båtar stora problem. För oss var inte lågvatten något problem. Vi kunde enkelt ta oss fram till sjösättning i grunda vikar eller fika stunder på sandstränderna runt klipporna.

På många ställen var det så grunt att paddeln slog i botten vid varje tag och vi lämnade ett tydligt lerspår efter oss efter att vi passerat dessa grundområden. Kajaken ger snabb förflyttning mellan vikar, klippor och sund, om fisket är sirapströgt och man vill söka efter huggvilliga och prickiga skönheter.

img_20160506_074052

På kusten är det viktigt att välja en kajak som klara snabba väderomslag och lite busväder. Vårt fiske hade alla typer av fiskeväder. Från spegelblankt till hårda vindar. Kajaken bör vara en snabb modell som icke är vindkänslig.

Mitt val för denna tripp föll på Jacksons Kraken som är designad för fiske på kust och hav. Kraken ligger djupare i vattnet än kajaker som inte är framtagna för stora vatten. Att den ligger djupare gör att vinden inte får tag i kajaken på samma sätt och man driver inte som ett löv för vinden. Skärningen är också snarlik en touringkajak vilket gör att den skär vatten bättre än en med flat modell och ger samtidigt högre fart vilket uppskattas när man i motvind skall förflytta sig till nästa havsvik eller under långa fiskedagar med timmar av paddling. Kraken är delvis designad av kajakfiskelegenden Jim Sammons som har marlin som sin specialitet.

Vi använde både 13,5 och 15,5 fotsmodellerna av Kraken och den 60 cm längre och ordentligt tyngre storebrodern visade sig vara mycket, mycket snabbare.

Ett måste till jakten på havets silver är ett ankare och ett drivankare. Jag har ett klassiskt litet ankare med mig och Hpa´s rejäla drivankare.

Under premiärdagarna såg vi bara en annan kajakfiskare men jag är rätt övertygad om att det finns betydligt fler till nästa år premiärdag. Fiskekajaken är det ultimata tillbehöret om du vill vässa ditt havsöringfiske på kusten.

Fisket då? Ja det får ni se i webshowen Kayak fishing in Sweden i vinter

Text och bild Tommy Lönnebacke