Varför Litium?

Admin

Jag har haft möjligheten att nu snart ett år köra hårt med Rebelcells litium-ion batterier till mitt fiske. Kommer jag någonsin gå tillbaka till bly? Aldrig! Jag kommer i denna artikel gå igenom fördelarna med litium och varför det är värt investeringen att skaffa sig en bättre batterikälla.

I dagens kajaker och båtar är marinelektronik ett ständigt inslag. Ekoloden har blivit bättre, billigare och enklare att hantera. Kort och gott, ekoloden hjälper oss att fånga mer fisk! Därför är dessa maskiner väldigt viktiga för oss när vi är ute och fiskar och ännu viktigare är att dessa maskiner har tillräckligt med kräm för att orka med en hel dag på sjön. Det finns ju inget mer irriterande än att du märker att ekolodet långsamt börjar blinka eller tappa i skärmstyrka? Att spänningen på batterier sjunker lägre och lägre och du inte längre kan få den informationen du behöver från ditt ekolod…

Nu är det slut med det! De senaste åren har Litium-Ion batterier gjort ett starkt intåg i vår tillvaro som sportfiskare med lämpligare produkter som passar oss bättre prestandamässigt men också prismässigt.

Fördelarna med Litium-Ion jämfört med traditionella blybatterier är främst vikten, livslängden och laddningstiden. Ett Litiumbatteri väger i snitt cirka 70% mindre än ett motsvarande blybatteri med samma kapacitet. Ett vanligt blybatteri har ungefär 500 cykler under sin livslängd om man aldrig laddar ur det mer än 50% och sköter det under hela denna tid. Ett Litiumbatteri kan ha upp till 5000 cykler under sin livstid vilket är upp till 10 gånger mer.

Det som är återkommande med blybatterier är den tunga vikten men också dess relativt dåliga förmåga att hålla uppe spänningen när man har använt batteriet ett tag. Ett blybatteri tar skada om man använder mer än 50% av dess kapacitet (AGM batterier brukar generellt tåla lite mer) medans ett litiumbatteri kan laddas ur helt!

Just Rebelcells batterier som jag testat har ett inbyggt BMS (Battery Management System) som sköter om batteriets celler och ser till att stänga av batteriet kring 0-2% av dess kapacitet. Detta gör att om du har exempelvis ett Rebelcell 12V18 (18ah) så får du ju ut lite drygt 17ah i drift på detta batteri, det motsvarar alltså ett blybatteri på 36ah (eftersom man inte ska använda mer än 50%). Rebelcells 12V18 väger under 1 kilo medans ett motsvarande blybatteri från en vanlig tillverkare väger mellan 10-11kilo… En enorm viktskillnad som spelar stor roll om du är en kajakfiskare som inte vill dra runt på onödig vikt.. En annan stor fördel med dessa batterier är också uppladdningstiden. Litium-ion laddar fort och du har laddat ett Rebelcell 12V18 fullt på 4-6h.

Vilket batteri ska du då ha till ditt ekolod?
Personligen kör jag med Lowrance ekolod så jag tänkte ge exempel på vilka batterier jag skulle använda för dessa.

Lowrance Elite 5 Ti (Touchskärm), det drar 0.9A vid full styrka på skärmen. Det är alltså 9ah om du är ute och fiskar i 10h. För detta batteri om du inte behöver mer än 10h drifttid så funkar Rebelcells 12V11 helt utmärkt.

Lowrance Elite 7 ti (Touchskärm), den drar lika mycket som Elite 5 ti. Skulle man dock kunna tänka sig att vara ute i två dagar a 8h så har den dragit 14,4ah vilket då öppnar upp för Rebelcells 12V18 som skulle vara helt perfekt.

 

 

 

Fördelar med Rebelcells Litiumbatterier:
Mer än 70% lättare än motsvarande blybatteri
Upp till 10x längre livslängd än bly
Extremt snabb laddning
Långsiktig investering
Integrerad USB (på 12V25 och uppåt) Finns som tillbehör för 12V11/12V18
Kommer fånga mer fisk*

Tänk på att Rebelcells litium-batterier är klassade för IP54 vilket innebär att man inte vill ha de nedsänkta i vatten. Montera batteriet i exempelvis Hobies FF battery Holder eller i en vattentät låda eller liknade för bästa användning!

Vänta inte längre med att skaffa er en säker batterikälla som kommer bidra till att ni kan fiska längre, släpa mindre vikt och lita mer på er utrustning. Ett litium-batteri kommer vara en grym investering i ert kajakfiske. Rebelcell har även flera större batterier om man önskar mer kapacitet eller vill driva en elmotor eller liknande. Läs mer på:Eller skicka ett email till hello@kayakstore.se om ni har några frågor om dessa batterier.
*Vi kan alltid hoppas

Text och foto Felix Frey

Related Article

Alla Artiklar

Icross 3000 & 1

Vattnet är alltid grönare (bättre) p …

  • Admin
  • 0
  • 0