Träsket

Admin

Av alla de platser som jag har paddlat i sydost amerika, är Okefenokee Träsket både det största och värsta genom tiderna. Jag kan verkligen inte klaga men det Okefenokee dödade nästan oss, men gav oss samtidigt historier för en livstid. Som rookie swampers, hade vi ingen aning om vad vi gav oss in i, när vi paddlade bort från startplatsen en tryckande varm junidag. Så fort träsket omslöt träffades vi av ett surrande ljud som kommer från träden…..Bara insekter … .. inget att vara orolig för, sa jag till mig själv. Föga anade jag att det var ett vanligt nybörjar misstag. Dessa var ondskefulla bestar ifrån helvete med titan nålar i ansiktet och med förmåga att ta sig igenom allt, till 100% Yellaflugor, som de kallas av lokalbefolkningen, har varit kända för att suga en man torr och platt på 20 minuter och lämna honom som en uttrorkad bit beef jerky.

Vi paddlade nästan 18 kilometer i gassande värme, med redskap för att överleva i en månad, samtidigt som insektssvärmen festade på våra ömma kroppar. Vi landade på en “chickee”, en upphöjd plattform i träsket som skulle bli vårt basläger. Man fick knappt platsatt röra på sig sig när man ställde upp tältet. På kvällen förvandlades, vad som hade varit den mest brutala platserna till en av de vackraste platserna jag någonsin har skådat. Fisk hoppade ut ur näckrosor för att mosa alla drag som landade i vattnet.

10742656475_e793114582_kVi fångade chain pikerel (en av gäddans släktingar), bowfin (en braxenliknande karpsläkting) och en vacker panfish som lokalt kallas flier. När kvällen fortskred hade vi funnit orsaken till varför yellaflugorna hade börjat lämna oss ifred. Ju mörkare det blev, desto mer rädda var de för den bibliska pesten av myggor som kommer! Låt inte mig skrämma dig från ett besök i träsket, om du uppmärksamma temperaturer och tider på året, det finns ingen annan plats som är som så förtrollande som det svarta vattnet i Okefenokee.

Vi har sedan dess varit tillbaka vid flera tillfällen och jag måste erkänna att det finns få platser som jag hellre skulle paddla än där. Du har ett par alternativ för paddling, slå läger på en av de 5 plattformar i träsket (kräver tillstånd) eller en dagsutflykt via en av de få sjösättningsplatser som finns. Vår favorit är Stephen Foster State Park i Fargo Georgia. Du kan campa i parken och och göra en dagsresa ut i träsket via Billie Lake. Enda nackdelen med att göra detta är att du måste vara uppe ur vattnet 5 minuter innan mörkret, så fiske till solnedgången är uteslutet. Under kallare månader, kommer du att se utter och massor av fågelliv och naturligtvis de ständigt närvarande krokodlierna som värmer sig i solen. Krokodlierna behöver man vanligtvis inte bry sig om förräns de varmare månaderna eftersom de inte äter innan det blir varmare. De viktigaste punkterna med gators: paddlar du över dem i grunt vatten kommer det att resultera i 2 explosioner, en av vatten och näckrosor och den andra i dina underkläder! Allvarligt, har vi aldrig haft problem med,mer än en enstaka förlorad fisk. Kom alltid ihåg att ge dem gott om utrymme, särskilt under parningstid.

10743032273_df1fe81265_kFisket i träsket har varit avstängt på grund av torka, men nu när vattennivåer stiger så återvänder allt snabbt. Något Gult eller blankt och jiggar flippade in i näckrosorna kommer att göra bowfins och gäddan galen. Kom ihåg, när man hanterar dessa 2 arter håll undan för deras käkar, de kan både leverera ett otäck bett med sina sylvassa tänder. Okefenokee kommer att träffa dig djupt i ditt hjärta när du ser hennes underbara skatter. Det är en typ av plats som håller dina drömmar om returresor vid liv. Brölande alligatorer och ugglor som hoar, gris grodors grymtande och vattenstänk av olika djur kommer att eka igenom ditt sinne tills du kan komma att återvända till henne. Paddla Okefenokee om du någonsin får chansen, det är ett äventyr du kommer att minnas resten av ditt liv.

Text och foto Chris Funk

Related Article

Alla Artiklar

Icross 3000 & 1

Vattnet är alltid grönare (bättre) p …

  • Admin
  • 0
  • 0