Torrdräkt Kokatat Hydrys 3L supernova Angler testad

Admin

Då har jag hårdtestat en torrdräkt som passar utmärkt för kajakfiske. Kokatat dräkterna är tillverkade i USA och redan 1971 började de tillverka paddel tillbehör. Kokatak betyder ”into the Water” och det är ett passande namn på en torrdräkt.

Kokatak har ett stort utbud av dräkter men det är främst två modeller som jag tycker blir aktuella för oss kajakare. Kokatat Goretex supernova angler och Kokatat Hydrys 3L supernova Angler.

Den förstnämnda ligger runt 10200:- och den senare runt 7200:- Det är den sistnämnda som jag har hårdtestat under fyra intensiva fiskedagar.

Kokatat Hydrys 3L supernova Angler är en skaldräkt, alltså ett skyddande skal, den värmer ingenting utan skyddar kroppen mot det kalla vattnet. Man väljer vad man ska ha under beroende på temperatur. Jag testade dräkten i isande kyla precis när isen hade gått och då hade jag ett tjockt Ursuit underställ på mig. Det blev för varmt. Det gäller att hitta en avvägning där man inte blir för varma och inte för kall. Sista gången jag var ute innan denna artikeln släpps så hade jag bara på mig ullkalsonger och ulltröja, det var perfekt.

Dräkten är designad för fiske och det är ett 3-lagers hydrys tyg. Förstärkt med Cordura tyg i armbågar knän och rumpan. Kokatat Gore Tex supernova dräkten har ett tre lagers Goretex tyg som grund. I knä, rumpa och armbågar är det ett militärklassade 330deniers tyg vilket gör det oerhört slitstark.

Båda modellerna har kissgylf, inga hängslen utan man drar åt vid midjan, neupren halstätning, latex armmuddar med neuprenskydd utanpå och det är en front dragkedja som man kan stänga och öppna själv.

När jag tittar på en torrdräkt som jag ska ha till fiske så är det några punkter som är viktiga för mig.

1. Passform, den ska sitta skönt. Man ska kunna stå och kunna dänga iväg 150 grams beten utan att dräkten känns obekväm. Man ska kunna sitta ner och ställa sig upp utan att det känns obekvämt.

2. Halstätning. Det finns två varianter. Latex eller neupren. Latex håller mer tätt än neupren men och andra sidan så planerar jag inte att bada mycket utan jag vill fiska. Skulle jag däremot fiska 95% i Norge där det är tuffare förhållanden, strömt, kallt, större risk att hamna i vattnet då skulle jag överväga latextätning i halsen. När man ligger i vattnet så har man sällan huvudet under ytan. Om man nu inte är medvetslös eller om det är stora vågor.

Jag fiskar inte i sådana förhållanden så jag föredrar neupren. Neupren upplevs också av många som bekvämare. Kokatat dräkterna levereras med neuprentätning och med ett skönt tyg på insidan så att friktionen blir mindre, Mao skönare att ha på sig.

3. Handledsmuddar. Här kan man också fundera på neupren eller latex. Jag föredrar latex eftersom i mitt fiske så finns det en liten risk att jag måste simma ifatt kajaken eller in till land och eftersom händerna då är i vattnet mycket så vill jag inte att det läcker in i handlederna.

Kokatat dräkterna har latexmuddar med en skyddande neupren tätning utanpå. Den upplevde jag som mycket bekväm. När man väl har köpt sin dräkt så justerar man både hals (om det är latex) och handledstätningar, man klipper ner dom så de inte sitter för hårt. Man får heller inte klippa bort för mycket så att det kommer in för mycket vatten.

4. Fötterna. Här brukar det finnas lite olika varianter, latexfötter eller som i Kokatats fall ett tunt goretex material med ett ”grusskydd”, vilket passar mig utmärkt. Har testat att ha vadarskor, isfiskestövlar och vanliga sportskor (utan sula) och det är överlägset bekvämt. Eftersom jag trampar mest när jag fiskar så vill jag ha sköna skor när jag fiskar.

Det finns Kokatat skor att köpa till.

Vad tyckte jag då? Kokatat dräkten får 5 kajakfiskemagasinetsgetingar av 5 möjliga. Kokatat Hydrys 3L supernova Angler känns stryktålig, den är bekväm att fiska ifrån, prisvärd och en extra detalj som höjer säkerheten är kissdragkedjan. Istället för att dra ner dräkten ner till midjan (när man är i kajaken) och kissa jämfört med att dra upp en 20cm lång dragkedja. Jag föredrar dragkedjan. Skulle jag hamna i vattnet så tar det inte lång tid att få igen dragkedjan och de literna vatten som kommer in dör jag inte av. Däremot är det trassligare att få på sig en dräkt som man har nere vid midjan. När jag har kissat med sådana dräkter så brukar jag stå på knä i kajaken och kissa in en kajakanpassad potta.

Jag trodde jag skulle sakna hängslen med möjligheten att dra åt vid midjan räckte till gott och väl.

Funktionen att kunna dra åt vid halsen tyckte jag också om, att man kan justera lätt genom att dra åt eller att släppa lite. Denna finner ni bla på kayakstore.se

Text Manuel Dahlberg