Tommy kikar både framåt och bakåt

Admin

Kikar ut genom fönstret och ser mil efter mil av snötäckt fjällplatå. I min stuga i Fulufjällets nationalpark sitter jag med datorn i knät och en rykande het kopp kokkaffe i fönstervrån och summerar förra årets kajakfiske samt planlägger årets turer.

Förra säsongen blev det en betydligt senare start än normalt då jag bosatt mig i en stuga på kalfjället. Men med vatten fyllda av landets sydligaste fjällröding på båda sidor om stugan var den långa väntan väl värd. Det är en ynnest att få bo och jobba så att man på bara 2-3 minuter kan vara ute på sjön i kajaken.

Uppe här mitt i ingenstans har jag under förra säsongen haft två kajaker i de två sjöarna på var sida om stugbyn. Till kommande säsong finns det ytterligare två kajaker i en fjällsjö ca 3 km ifrån mig där det är ett blandbestånd av röding och öring.

 

Fjällröding

När sjön går spegelblank tar det inte många sekunder innan det börjar vaka. Först några enstaka försiktiga ringar och tillslut ser det ut som ett duggregn. Rödingen är lite lurig just med vakandet då det är helt jäkla omöjligt att avgöra om det är en större fiske eller en mindre fisk som suger i sig insekterna från vattenytan. Även mitt på dagen när jag jobbar tar jag mig en paus om sjön lägger sig som en spegel. Då tar jag mina Orvisspön med mig och glider ut.

Jag repar ut linan så att jag har full kastlängd klar och paddlar sakta emot ett område med aktiv röding. 20-30 meter innan strike zone slutar jag paddla och gliiiider ljudlöst närmare vaken. Samma sekund som jag lagt paddeln i knät och börjat glidet in emot krigszonen har jag lyft flugspöet och börjat torrkasta. Jag brukar den sista delen av glidet till att spana in vilken riktning rödingen tar när den röjer sig i ytfilmen. Sedan avfyrar jag kastet ett par meter före i fiskens färdriktning. Gör jag rätt tar det inte många sekunder, även om det känns så innan flugan försvinner och så den härliga känslan i spöet när det stramar till i linan och fighten kan börja.

Detta är min vardag och tro det eller ej så kan det kännas skönt att få lämna fjället för lite abborre eller gäddfiske. Förra sommaren var ju tokvarm och en tripp norrut för att fiska med min vän Håkan planerades in när det var som absolut varmast. Vi beslutade oss för att leta borren och gäddan en bit utanför Arjeplog. Ett massivt abborrestim i kristallklart vatten tillsammans med knippe harrar (som slutade som nattmacka) är det jag minns bäst från den trippen samt Håkans gädda med koskalle.

Det tog bara en månad till innan det var dags att åter göra en långtripp och denna gång till gäddparadiset Rugen i norra Tyskland. Eftersom man inte får tävla eller fiska catch and release i Tyskland så är det Bodden Bash ett event där man hänger med likasinnade på kvällen och fiskar med kompisarna på dagen. Även nu var det rena högsommaren och de flesta av deltagarna från hela Europa fiskade faktiskt efter abborre i Rugen. Det var många som tappade räkningen då den ena stora borren efter den andra landades. Min egen idé var att vem fan åker till Rugen för att fiska abborre? Värmen gjorde det riktigt tufft att söka efter gammelgäddan men efter envist nötande så kunde jag tillslut landa en 100-plussare. Eventet Bodden Bash är något som varje kajakfiskare borde besöka åtminstone en gång.

Hemma på fjället hade fisket stängt och suget var enomt när det var dags att besöka vårt överlägset största kajakfiske eventet i Sverige Liska Kayak Open. Rent fiskemässigt var det min sämsta tripp för året men att få träffa hundratalet likasinnade och byta idéer är en av årets höjdpunkter. Kort innan tävlingen fick vi info om att det nu gällde att fånga en stor fisk antingen abborre eller gädda. Förra årets sista dag var som att fiska i ett vykort. Havet låg absolut blankt på förmiddagen och jag tror jag fotade mer än fiskade. Missa inte Liska Kayak Open i Blekinge skärgård.

Jag tar mig en sipp ur kaffekoppen och kikar lite framåt på hur året ser ut. Eftersom jag är egenföretagare på fjället så måste det planeras ordentligt. Första vändan jag lämnar snön och far söderut blir till Sportfiskmässan som numera räknas som den officiella kick-offen för säsongen. Här skall det bli spännande att kika på alla nyheter både inom kajakandet och i annan utrustningsväg. Efter mässan skall det släpas upp kajaker med snöskotern och sista biten med snöskor så att de står redo för en ny säsong i ett nytt spännande vatten där det inte finns några andra flytetyg än mina.

I år blir det inga resor söderut utan alla går i motsatt riktning. Planen är att spela in lite nya avsnitt av Kayak Fishing in Sweden som jag gjorde för något år sedan. Att delta i både Natives tävling utanför Östersund och Lappland Pike Open utanför Dorotea. Skall eventuellt försöka få till lite laxfiske ur kajaken i norr om det går att pyssla ihop ett schema. Tanken är att under sommaren och hösten kunna smita iväg en vecka varje månad för lite nya kajakäventyr.

Nu är jag redo för en ny säsong är du?

Text och bild Tommy Lönnebacke