Åtta tips för den vårtrötte Västkustöringen

Admin

För många har det varit en lång väntan med en allt febrigare iver när premiären snigellångsamt kommer krypande. Första timmarna kan man fiska med passion och glöd för att sedan när huggen uteblir börja tvivla på sig själv och sitt fiske.

Jag kommer att bjuda på några tips som gett mig mina premiärfiskar och som gav mig vinsten i den första kajakfisketävlingen efter havsöring någonsin på Västkusten.

Temperatur differenser
I år hade det varit relativt svalt på kusten och vattentempen hade inte nått högre än en handfull grader. Vi hade i år sydliga vindar till premiären och det betyder att i de vikar som vinden blåser in i för ta del av det varma ytvattnet som vinden trycker framför sig. I sydvända grunda vikar var det upp till 2,5 graders skillnad. och med denna lilla differens blir det också mer aktivitet på den prickige jägarens föda. Ett bra tips att hitta varmare vatten på våren är att hålla koll på svanen som gillar värme. Öringen kommer att befinna sig i kanterna till dessa grundområden och tidvis bege sig in på dessa grunda områden för födosök.

Rätt laddat
Havsöringen är precis som den vanliga inlandsöringen en opportunistisk jägare och söker ständigt föda men vill gärna ha tillgång till skydd, d.v.s djupt vatten. Att hitta kanterna där djup och grund möts blir därför en nyckelfaktor för kajakfiskaren. Jag börjar i regel en bit ifrån kanten och fiskar först av den djupare delen och då behövs ett tyngre bete. Min absoluta favorit till detta är IFish the Stagger. När jag sedan kommer precis på kanten där det börjar grunda upp byter jag snabbt spö laddat med ett lättare och mer grundgående bete. En ny favorit som gav mig 90% av mina fiskar under årets premiärvecka var Salmo´s Wave. Det är en hybrid mellan en vobbler och ett skeddrag vilket gör att den sjunker betydligt saktare än en traditionell sked och kan då fiskas effektivt på grunt vatten. Två spön laddade med olika beten för grunt och djupt. Så två laddade spön med olika beten underlättar och spar massor av tid.

Aktiv fisk
Vak eller hugg påvisar områden som öringen jagar i och skall nötas då öringen är en sökjägare. Öringen patrullerar och återkommer regelbundet till vissa områden under sina födosök. Så platser där de visat sig eller du haft hugg eller tidigare landat fisk är platser som skall läggas på minnet och värda att lägga massor av extra tid på.

Kanter
Djupskydd och branta kanter till födovikar är ett vinnarrecept tidigt på säsongen. Precis som öringen i älven eller insjöarna finns deras havsboende kusin i närheten av struktur. Öar, sund, och grynnor men på kusten blir också djupet med svalare vatten och skydd i närheten ruskigt viktigt.

Om du hittar du en djupare del med bra växtlighet på sand eller stenbotten som sedan går över till en grund sandbotten med fläckvis växtlighet, då kan du ha hittat en riktigt vinnarplats.

Bromsen
På kusten blåser det alltid mer eller mindre och att kunna driva långsamt eller stanna upp i hot spotsen är viktigt. Fiskar man från en kajak blir då förmågan att sakta in eller stanna kvar A och O. Drivankaret är öringsfiskarens bäste vän. Även det vanliga ankaret skall vara med i kajaken. Drivankaret använder jag när jag söker öringen och i de djupare delarna. När jag kommer in på grunt vatten kör jag oftare det vanliga ankaret då jag inte vill skrämma den skygga öringen. Utan ankaret en riktigt blåsig dag kan man lika gärna stanna på land.

Myssan
I april kan det vara både sommar och isande vinter under samma fiskepass, så att klä sig rätt gör att du kan stå ut med skitväder eller njuta av finvädret guppande på havet. Vattnet är kallt och vinden på kusten kan gå rätt igenom skelettet och få vem som helst att börja frysa. Både myssan som Emil i Lönneberga sa (mössan) och kepsen skall finnas med i arsenalen och gärna ett par vantar för de kallare passen.

Slutet
Jag gillar att använda ett mjukare spö där jag kan använda mig av en stum flätlina för bättre kontakt men ändå göra ett rejält mothugg utan att dra betet ifrån jägaren. Som tafs använder jag samma fluorcarbon material som till flugfisket hemma i Västerdalarna, Jag skarvar alltid på ca en meter med fluorcarbon i änden av flätlinan.

Kajaken
Skall du fiska ofta och mycket på kusten så är en slankare och längre (minst 13 fot) kajakmodell att föredra. De långa smala modellerna håller kursen bättre och är betydligt enklare att paddla lite längre distans i hård vind. Modeller som jag testat och fungerar utmärkt till detta fiske är Jackson Kayaks modeller Kraken i både 15,5 och 13,5 storleken samt allround varianten Cuda 14. Feelfree´s Moken 14 och den nya Dagon modellen som precis landat i Sverige. Många av de populära kortare och bredare modellerna tar mycket vind och paddlingen på distans i vågor blir helt enkelt inte lika trevlig som med de ovanstående modellerna.

Att fiska havsöring ur en fiskekajak har massiva fördelar gentemot klippfiskare, båtfolk och vadande fiskare. Man är mobil, tyst och kan ta sig fram i de grundaste vikarna utan problem. Kajaken är den ultimata havsöringsjägaren

Text Tommy Lönnebacke, Foto Tommy Lönnebacke Robert Westin

Related Article

Alla Artiklar

Icross 3000 & 1

Vattnet är alltid grönare (bättre) p …

  • Admin
  • 0
  • 0