Testat Feelfree Dagon

Admin

Under våren och sommaren har Feelfree´s Dagon fått en ordentlig genomkörare. Denna modell är designad för Kust och stora vatten.

Den är endast 71 cm bred vilket är näst intill anorektiskt i jämförselse med Feelfree´s övriga modeller. Modellen saknar även FF´s Wheel in the keel. Med en brant skärning och en slimmad profil är detta den absolut snabbaste fiskekajak som jag testat. Kursstabiliteten är utmärkt och den låga profilen fångar inte onödigt mycket vind.

Dagon har samma stolmodell som i Lure modellerna men inget högläge då kajaken är så pass smal att ett högsäte skulle påverka stabiliteten. Finns det något som skulle kunna göras lite bättre är det själva låsningen till skenan av sätet. Hela sätets konstruktionen skjuts enkel framå eller bakåt på en skena vilket gör det enkelt att balanser vikten i kajaken. Den initiala stabiliteten är inte lika tydlig som på de bredare modellerna men den sekundära punkten gör ändå att man efter att ha paddlat en stund upplever kajaken stabil.

Rejäla bärhandtag fram och bak samt ett par på sidan som dras in emot skrovet av sig själv. Närmast framför stolen finns Sonarpodden för en smidig montering av ekolodet. Framför denna har du sedan ett utrymme för att enkelt fästa 2-3 betesboxar. Längst fram har man ett tätat förvaringsutrymme under locket.

Rejäla Railblaza skenor efter sidan av kajaken och bakom sätet. Inbyggda spöhållare. Gott om utrymme bakom stolen för all tänkbar utrustning.

Som tidigare nämnts så är den lätta modellen ruskigt snabb och skär igenom vattnet mer lik en touringkajak. Den håller kursen riktigt bra och med ett pris som ligger i mellansegmentet har Feelfree med denna modell hittat en riktig pärla för garvade spönötare som fiskar i stora vatten.

Fakta:
Längd 430 cm
Bredd 71 cm
Vikt 32 kg (komplett)
Last kapacitet 227 kg ( Paddlare upp till 150 kg)

Text Tommy Lönnebacke