Testat BioLite CampStove 2 Bundle

Admin

BioLite CampStove 2 är en vedeldad (även kottar och annat brännbart) campingkök som kan konvertera värme till elekticitet med sin inbyggda thermoelectric generator. Värmen driver en fläkt som hjälper till att förbränna veden mycket mer effektivt och rent, med mindre rök än på öppen eld. Fläkten har 4 lägen för att kontrollera storleken på lågan och elden. Energin kan användas till att ladda apparater som mobiler, kameror och annat när man använder köket. Det integrerade batteriet kan också användas som en liten powerbank efter att den laddats av generatorn eller via en USB port hemma.

Vad innehåller BioLite CampStove 2 Bundle?

  • campingköket

  • Kanna med påse

  • Portabel grill med skydd

  • FlexLight

  • Firelighters

  • USB kabel

  • Förvaringspåse

  • Manual

Jag kan stark rekommendera att köpa CoffePress tillbehöret om du gillar nybryggt kaffe under dina utomhusaktiviteter.

Hur allt fungerar:
Det är riktigt enkelt, du behöver sätta ihop brännkammaren och den gula powerpack enheten (med fläkten och generatorn), fyll sedan på med brännbart material. När generatorn upptäcker tillräckligt med värme startar fläktsystemet av sig självt. Nu kan man addera lite kraftigare träbitar för att skapa en större eld. Du kan elda med bränslepellets: fyll upp ¾ och starta upp med en braständare.

Viktigt: Använd inte flytande bränsle och inget blöt (färskt) virke. Överfyll inte behållaren med ved eller annat bränsle – det kan orsaka en överhettning som har negativ effekt på förbränningen och energigeneratorn.

Om det finns tillräckligt med värme i behållaren startar generatorn och börja ladda det integrerade batteriet eller dina anslutna enheter.

LED panelen på framsidan av enheten ger en bra översikt av styrkan på elden, den aktuella fläkthastigheten och tillgänglig el i det integrerade 2600mah batteriet.

Vill du koka vatten?
Sätt på kannan (med locket), fylld med vatten på köket. Handtagen skall vara vända emot den gula delen – för att skydda den från flammorna. Fläkten skall stå på högsta hastigheten (klicka på startknappen tills alla 4 LED lamporna är på) för att koka upp vatten snabbt (snabbare än 5 minuter för en liter, beroende på styrkan av brasan).

Kaffe?
Ta kanna från köket och ställ på backen, ta av locket och fyll på med 60 gram malet kaffe per 1 liter kokande vatten.

Rör om ordentligt. Sätt sedan i pressen och pressa kaffet till botten. Sätt på locket och Låt det stå 3-4 minuter. Sätt på locket igen och häll upp i kopparna och njut av ditt nybryggda kaffe.

Vill du använda grillen?
Starta elden precis som till vattenkokandet. Ställ på den portabla grillen. Det är viktigt att du ställer grillen på motsatta sidan av den gula enheten för hålla avstånd till värmen.

Sätt fläkten på läge 2 eller 3, ge grillen lite tid att bli varm. Igen: överfyll inte behållaren annars kommer grillresultatet bli en katastrof. Du kan fylla på behållaren genom den lilla luckan under grillningen.Jag har testat att grilla två gånger med ca 250 gram kyckling och en gång med 4 korvar. Båda gångerna med hyfsat bra resultat. Resultatet blev långt över förväntan!

Ladda dina enheter
Det är möjligt att ladda dina prylar via USB porten på enheten. Detta kan göras när både när enheten eldas eller när när den är av. Jag föredrar att göra det medans man eldar då laddningsprocessen är mycket snabbare.

Laddningen med det integrerade 2600mah batteriet (fulladdat) tog omkring 2 ½ timmar för att ladda min mobil (Samsung Galaxy S8) från 0 till nästan 50%. Jag måste säga att du inte kan få full laddning från batteriet, då den håller igen lite – annars kan man inte garantera att fläkten och laddningen fungerar vid nästa tillfälle.

Att ladda en enhet som redan är igång. Det tog endast 1 ½ timme att ladda min mobil från 50 till 100%. Mycket snabbare än att ladda från noll.

Sist men inte minst. Min sammanfattning om produkten och BioLite som företag.
Jag gillar denna produkten, den är praktisk och tar inte mycket plats. Den passar enkelt i främre förvaringsutrymmet i de flesta kajakmodeller. Jag förvarar hela enheten, ved (eller pellets) för en användning, kaffe, kaffepressen, en liter vatten, och en Orion Cooler Mug (termos mugg) i en tolvliters drybag.

Den är enkel att använda och kokar vatten riktigt snabbt. Även om du inte tar med egen ved eller pellets hittar du alltid brännbart material när du tar en paus från ditt fiskande.

Den är ju inte helt billig, men funktionaliteten är grym. Det är inte bara funktionaliteten som påverkar priset, det är även företagets filosofi. BioLite har gjort det till ett mål att hjälpa människor i fattiga länder med sin produkt. De har förbättrat matlagningen med öppen eld i dessa länder genom effektivare eldning, elektricitet och belysning kan fås genom deras produkt och affärsmodell.

Om du vill veta mer om deras andra produkter eller vill veta mer om deras affärsmodell så spana in: www.bioliteenergy.com

Text och bild Hendrik Dierks