Sundsvall Kayak Open 2018

Admin

I Januari i år gick undertecknad ut med nyheten att en kajakfiske-tävling kommer att arrangeras i Sundsvall,
som skulle bli den första kajak-fisktävlingen i Norrland någonsin.

Den 28:e Juli var datumet som spikades och resan för en 7 månader lång ångest var inledd. I början av planeringsstadiet så var det största orosmomentet vädret. Blir det blåst och regn så kommer det ju att bli en flopp, ingen vill ju kajakfiska när det blåser storm och regnet piskar tänkte jag. Nästa orosmoment var att hitta en plats som skulle fungera för allt mellan 10 till 40 kajakfiskare. Att hitta en plats som skulle kunna rymma 40 deltagare var ingen konst, att hitta en plats som skulle rymma 40 kajakfiskare och 40 parkerade bilar var inte lika enkelt.
Efter att ha grubblat och spekulerat lite om olika platser så föll valet på Vikarbodarna och en förenings parkering.
Efter lite kontakt både via mejl och telefon så blev Vikarbodarna den perfekta platsen.

Dagen började med att jag var 1 timme tidig till den angivna samlingsplatsen och tur var väl det. Efter tio minuter på plats så glider Fredrik Lindgren in med sin gula Hobie PA 14 på taket. En kille med hjärta var mitt första intryck efter att ha pratat med honom i 5 minuter.

Fredrik började lasta av sin kajak och i bakgrunden ser jag nästa bil med en kajak på taket. Kajaken ligger upp och ned och jag får kämpa med att se vilken modell det är. Först när bilen svänger in på grusparkeringen så ser jag att det är en Feel Free Lure 11,5. Mikael Strömberg kliver ut ur bilen med ett skinande leende och presenterar sig, han har ett fast handslag, ett sånt där riktigt handtag.

Jag klev upp 05:30 men känner att i detta sällskap så finns ingen trötthet utan bara inspiration till att klara hela dagen. Vi småpratar lite alla tre och jag vill få grusplanen fri från kajaker och ber dom att börja rigga och sedan rulla fram sina kajaker till vattenbrynet eller rampen. Just då kommer nästa kajak, i mitt tycke den absolut snyggaste färgkombon som finns bland alla fiskekajaker. Jag stor och dreglar lite när Tomas Andersson glider in på parkeringen med sin Predator PDL i Cherry Black på biltaket.

Tomas hinner bara komma ut ur bilen och presentera sig så kommer ännu en Feel Free Lure fast en 13,5 på inrullande. Denna gången ser jag att det är en Feel Free Lure då kajaken ligger rättvänd och stolen sitter fastmonterad, Christan Thörquist förstod jag direkt. Jag har träffat Christan innan då han är en lokal fiskare och att Christian ville vara med gjorde mig lite extra glad, killen har humor och sånt gillar jag.

Och där kommer en till kajakfiskare ser jag. En Jackson Cuda 12 på taket, det var Andreas Östlund, jag hann inte prata så mycket med Andreas tyvärr men han verkade vara en kille med fötterna på jorden. Helt plötsligt ser jag att det har anlänt ännu en kajakfiskare. En viss Henrik Klasson med sin Dace Pro Angler, jag missade honom lite då jag stod och lyssnade på Christians “inför tävlingspaddlande” samt dreglat lite mer över Predator PDL:n.
Henrik har kört från Borlänge men bor i Malmköpig visade det sig, otroligt kul för oss som arrangörer att ha deltagare som åkt så långt.

Det går en liten tid och vi alla minglar och tusen frågor om varandras kajaker och prefencer ställs.
En gul kajak på ett biltak kommer susande på vägen, i mitt tycke för snabbt så jag vinkar hejvilt med armarna för att personen ska se mig och förstå att denna ska svänga av Personen i fråga är Emil Randemo och hans kajak Hobie Compass. Tätt där efter följer Rolf Aronsson med sin Julakajak och sin hemsnickrade stol.
Det börjar kännas trångt på parkeringen då det stod 2 bilar med husvagnar uppställda och kajaker lite varstans, jag pekar vart Rolf bör parkera.

Då hör man en bil med ett sånt där gammalt brummande ljud, sånt som man inte hör i lite nyar bilar, typ årsmpdell 2000 och framåt. In på parkeringen slirar Pete the pirate och även honom pekade jag i rätt riktning.

Nu var alla samlade och jag passade på att knäppa lite bilder på riggade kajaker och taggade sportfiskarre.

Vi hade lite mingel efter att kajakerna rullats fram vid strandlinjen/rampen och det syntes och hördes att alla var på glatt humör och väldigt taggade inför dagens batalj. Mingel i all ära men vi ska tävla också. Efter ett kaptensmöte där vi uppmärksammade deltagarna om att hjälpas åt med säkerheten samt ev hjälp med stor fisk så skickade vi ut alla på vattnet i väntan på startsignal. Startsignalen gick och deltagarna paddlade och trampade på. Hobie kajakerna tog täten men dom andra var inte långt efter. Efter 5 minuter så hade alla passerat vårat synfält runt om en udde för att hitta lä.

Vi som stod på land satte oss och sa till varandra att detta blir en lång men rolig dag, det är stekande sol men blåser 4-5 m i sekunden med 10-12 meter i byarna. Efter ca 30 minuters förberedande av vinstbordet så var det dags att “hitta på något”. Att vänta 9 timmar när alla andra kajakfiskar och du står på land med kajaken bredvid dig, redo att användas. Det är jobbigt för att uttrycka mig milt. Vi hade A. Jensen Flyfishings säljare KJ Jonasson på plats och han och vi ville kasta lite fluga, inte för att fånga fisk utan för att fördriva tiden samt känna på lite nya grejer från A. Jensen Flyfishing. Ganska snabbt landar KJ en skaplig Abborre på 200 mm, både jag och Peter fick blodad tand och ville prova. Och visst fick även vi abborrar om än mindre än KJ.

Timmarna gick och några sportfiskare från trakten kom ut för att titta och känna lite på Jensens produkter. KJ stod och dema ett spö för en spekulant och krokade på något stort och utbrister “Hahaha där satt den” och vad krokar han från bryggan på fluga? Jo en Sarv på över kilot. Respekt till KJ för den fångsten. Utöver det så landade vi nog ca 30 abborrar tillsammans under tiden som vi väntade på fångstrapporter som plingade till mellan varven.

Tävlingen började kl 09:00 och skulle hålla på till 18:00. Feel Free grabbarna bröt kl 14:30 respektive 16:00 pga av de hårda byarna samt tungpaddlade kajaker. Christian som paddlade 13,5 hade värmt upp dagen innan med att paddla 1,4 mil! Mikael bröt pga ryggsmärtor och tuffa förhållanden.

Övriga fiskare kämpade på bra men 17:30 bröt även Henrik trots att han kört med el-motor på sin Dace Pro Angler,
vindarna drog på ordentligt och ingen kan klandra paddelbröderna för att dom inte orkade längre, dom kämpade på bra. 17:45 så kom Rolf Aronsson in emot land med sin jula kajak med modifierade stol. Han körde nästan hela racet och gnuggade på riktigt bra.

Sist in var Fredrik, Emil och Tomas med sina kajaker och samtliga deltagare fick frågan “Har det gått bra? Inga olyckor?” Nästan alla svarade att det gått bra och inga olyckor fanns att rapportera om.
Väl på land och efter att vi kollat genom alla fångstbilder så minglades det friskt och deltagarna skojade med varandra om vad som hade hänt där borta vid djupfåran eller där vid udden.

Jag frågade om någon hade varit med om något komiskt, typ sånt där som absolut inte får hända på en tävling men händer ändå. Jo då, visst fanns det några historier som delades. Emil hade landat en Abborre på 330 mm som han lade på mätbrädan och den abborren hade ryckt till och haft sönder mätbrädan och Emil hade skurit sig på brädan som resultat. Och inte minst förlorat fisken… bittert.

Tomas hade håvat en gädda som hade sprattlat till och han tyckte att det såg konstigt ut i håven. Sedan slog det honom att gäddans huvud tittade ut genom håven, nätet hade pajat. Men min favorit blir nog ändå när Christian berättade hur han i hård motvind hade paddlat sin Lure 13,5 och varit ruskigt frustrerad,
riktigt så där på gränsen till att bara skrika rakt ut i ren vrede. Då hör han en ljus och rar röst som lyder “hej hej”
Christian paddlade nära land runt udden i jakt på lä och hade missat att han paddlade rakt förbi en stuga med sommargäster.

Vinnarna korades och maten plockades fram. Vi hade en förträffligt trevlig kajak-fisketävling och klarade oss utan tråkiga incidenter. Tack till alla sponsorer, deltagare och annat löst folk. Vilken dag, detta gör vi garanterat om. Varmt välkomna till Sundsvall nästa år.

Resultatlista:
Abborre:
#1 310 mm Fredrik Lindgren
#2 308 mm Emil Randemo
#3 305 mm Rolf Aronsson
#4 301 mm Henrik Klasson
#5 285 mm Tomas Andersson
#6 265 mm Andreas Östlund
#7 260 mm Christian Thörnlund
#8 220 mm Mikael Strömberg

Gädda:
#1 745 mm Tomas Andersson
#2 690 mm Andreas Östlund
#3 670 mm Emil Ramdemo
#4 630 mm Henrik Klasson
#5 620 mm Fredrik Lindgren

Text Johannes Lindholm 

Related Article

Alla Artiklar

Icross 3000 & 1

Vattnet är alltid grönare (bättre) p …

  • Admin
  • 0
  • 0