Sundsvall kajakfiskarens eldorado

Admin

I syd östra delen utav norrland finner vi Sundsvall, eller Sjädtavallie som det heter på samiska.
Sundsvall är nämligen numera en del utav Sapmi då Sundsvall blivit Samisk förvaltningsområde.
En för mig fantastisk nyhet, samerna behöver mer erkännande än vad dom fått enligt mig.
Vad är så specielt med Sundsvall då?: Absolut inget och precis allt skulle jag svara på det.

Du finner inga snöklädda fjäll, renar eller järvar här. Det finns dock gott om vackra mindre berg, rikt djurliv
och fantastiska vyer. Här finns älvar som är otroligt fina på sina ställen där människan inte lämnat avtryck. Sundsvall blev framröstat som Sveriges vackraste stad 2017,  Lite komiskt då det första man ser utav stan när du kommer söderifrån, är industri som bolmar ut rök. Har du tagit en avstickare från E4:an och vandrat några minuter inne i centrum så förstår du varför. Sundsvall vann den titeln. Efter den stora branden 1888 så byggdes en gammal trästad upp med cement och betong i germansk stil, här finns väldigt vackra byggnader.
Men vänta nu, artikeln skulle ju handla om kajakfiskeparadiset Sundsvall, jag förlorar tråden ser jag nu.

Sundsvall är en stad som ligger vid kusten, med älvmynningar och fina fiskebyar.  Jag flyttade upp hit från Enköping, en liten blygsam stad i norra Mälardalen och när jag nu efter ett års fiskande jämför fisket här och där så blir jag lite besviken på mig själv. Varför har jag inte fiskat där ännu, eller där borta. Ja det finns så många platser att fiska på från kajak i denna kommun så att det blir svårt att välja dom bästa platserna, eller att ens hinna med alla platser.
Jag skulle så klart ljuga om jag säger att jag fiskar på alla platser som finns rekomenderade hos turistinformatioen,
jag vill se och lära mig själv. Sådan har jag alltid varit. Men från mina erfarenheter och äventyr så kommer här lite restips för dig som går i planerna på att göra ett fiskeäventyr i Norrland. Just när man planerar en fiskeresa till Norrland så brukar siktet alltid vara ställt till mer norra breddgrader, detta är en av anledningarna till att jag valde att flytta upp just hit. Dom flesta passerar Sundsvall i jakt på allt mer nordliga äventyr och sjöar och älvar lämnas ifred här.

Fisketrycket är helt enkelt inte särskilt stort här. Det finns gott om sjöar för den som vill fiska sötvatten och gott om stor fisk. Tittar vi på kusten så har jag ännu inte sett en fullt utrustad sportfiskebåt under någon av mina paddelturer, på dom sjöar jag fiskat på så har jag haft ungefär en båt som sällskap hälften av gångerna, vilket har varit under högsommaren.

För att få fiska på dom flesta ställen som ens går att fiska på så behövs det fiskekort (inte kusten).
I älvarna så råder olika kort på olika områden och allt detta kan verka lite klurigt till en början men all
information finns tillgänglig på internet för den som vill hitta. I och kring Sundsvall finns flera fina campingar
som tex Bergafjärdens camping och Fläsian camping, bägge dessa är placerade vid kusten.
Bergafjärdens camping är den största campingen och väl lämpad för en husvagnssemester med familjen.
Fläsian är mindre, också belägen vid kusten och väldigt nära centrala Sundsvall.

Sen ska vi inte glömma Sandnästes camping som ligger en bit från centrala Sundsvall, men aldelles intill Holmsjön
som är ett biflöde av Gimån, här finns den vackraste stranden men också dom stora öringarna. Öring på 5-10 kg
fångas varje säsong, främst på trolling, men även stor gädda och abborre. Och är man en krokodiljägare så
är Vikarn som ligger i södra delen av Sundsvall ett givet alternativ, denna populära sjö är inte så överdrivet stor men djup. Utöver gädda så finns abborre, öring och gös.

Vill man vara lite mer ensam i sitt fiske så finns egentligen alla andra sjöar men för mig är det Öjen
som finns väldigt nära Vikarn, men inte så värst många båtar finns i området. Här kan du enkelt slänga upp en hammock på ön och vara ensam i en vecka om du vill.  Sjön har en otroligt spännande botten och mitt första besök resulterade i en gädda på första kastet. Känner man att man vill fiska på sjöar utan fiskekort så finns det många sjöar att välja på,  det kan dock bli lite meckigt med att få tillstånd med att fiska på dom då man på förhand oftast inte vet vem eller vilka som äger sjön. I ett sådant tillfälle så ska du som fiskare alltid höra av dig till lantmäteriet med koordinater så kan dom få ev få fram vem ägaren är, jag skriver ev då det kan bli en lång och dyr process att få fram äganderätt på en sjö med flera ägare. Vid dom tillfällena så råder jag er att knacka dörr hos storbonden.
I dom flesta fall så är det storbonden som äger sjön och fiskerätten.

Vill du istället fiska i strömmande vatten så finns Marmen i Matfors, en liten charmig by utanför Sundsvall med ett populärt flöde i älven Ljungan. Denna del är väldigt populär då det ofta finns grövre gädda här.  I nedre Ljungan så råder det båtförbud på en del platser och en del inte.  På dom platserna där du får köra med båt får du även köra med kajak och strömmande vatten är alltid kul när man fiskar.

Inte långt från Sundsvall så finns grannkommunen Timrå, där har du Indalsälven som jag personligen kommer att fiska mycket gädda i nu till vår och höst. Denna säsong och älvfisket är otroligt spännande.
Det har kommit oerhört mycket snö i Medelpad och vårfloden kommer att vara brutal, det gör att många predatorer kommer att leta sig upp i älvarna för att gotta sig, inkl mig själv.

Så innan du bestämmer dig för att du ska göra ett norrlandsäventyr, ha i åtanke på att det finns flera platser i Norrland än vad du tror. Norrland är stort.

Text Johannes Lindholm