Stealth Kayaks i Sverige

Admin

Man befinner sig i en ständig utveckling. Livet är inte statiskt och definitivt inte heller kajakfisket. Jag har varit med om många sanningar sedan jag började kajakfiska. Från början då jag förts kom i kontakt med kajakfisket var det bara Hobie som egentligen fanns på den svenska marknaden.

Det fanns givetvis också andra om åtminstone kallade sina kajaker för fiskekajaker men de var mer mediokra plastbaljor med spöhållare på. Det var helt enkelt bara Hobie som var coola.

Jag skaffade en begagnad Pro Angler 14, trampade runt i både sjöar och på havet. Jag upplevde roliga fisken från den kajaken. Sedan provade jag en Hobie Outback, den var nästan hälften så stor kändes det som.

– jag gillade det.

Plötsligt kändes det mer som min grej. Jag var mer mobil, fajterna med tiokilosgäddor blev häftigare och upplevelsen större. Hobie var fortfarande det som fanns tillgängligt.

Sedan en dag slumpade det sig att jag kom i kontakt med Gunnar Ahlström som precis just då skulle börja sälja Jackson Kayaks som man paddlade som vanliga kajaker. Jag provade en Cuda 14 och jag föll för paddlingen. Jag tyckte den tillförde en dimension till mitt fiske. Det var roligt helt enkelt. Efter det provade jag en Jackson Big Rig. För mig var det en steg i motsatt riktning ungefär som om jag skulle gått från en Outback till en Pro Angler, inte tvärt om. Visserligen hade jag kajaken enbart för en sak, flytkraft! Jag skulle ju bända upp en stor håkäring från den.

Under en hälleflundraresa till Nordnorge kom jag sedan i kontakt med Ocean Kayak som betedde sig mycket bättre i de nordnorska havet än vad jag upplevde att mina tidigare kajaker gjort. I samband med det började jag sälja Ocean Kayak och Old Town som ägs av samma företag. Och egentligen ska jag tillägga att det inte var alla Ocean Kayak som jag tyckte betedde sig bättre i havet utan det var en specifik modell. Trident 13.

Varför lägger jag tid på den här berättelsen? Detta ska ju handla om Stealth Kayaks.

Jag gör det för att jag själv nyligen insett att den resan jag gjort inom kajakfisket är en resa som fler troligtvis kommer att göra i samband med att fiskekajakerna utvecklas åt det hållet de gör. Kajakerna börjar nämligen mer och mer likna båtar.

Det är inte fel. Jag har bestämt mig för att pedaler, elmotorer eller elektroniska ankringssystem inte är för mig. Men det betyder inte att det inte är det för dig! Alla får köra sitt eget race, det finns inga rätt eller fel!

Motvilligt har nämligen kajakfisket också gjort mig till en paddlare, inte bara en fiskare. Anledningen till att jag hela tiden skalade ner storleken på mina kajaker var för att jag omedvetet sökte efter en känsla, en känsla som var svår att sätta ord på och de kajakerna jag provade gav mig den bara kortsiktigt.

Stealth Kayaks
Stealth Kayaks tillverkas av Brett Challenor och hans pappa Bruce. Bruce designade och byggde sin första båt helt själv då han var sexton år gammal för 45 år sedan. 1996 startade de Stealth Performance Products ihop.

Brett tävlade då i det Sydafrikanska landslaget i “Open Water Racing” som är tävlingar där man ska ta sig genom brytande vågor, genom starka strömmar, stenhård vind, havsvågor och andra hinder i olika långa distanser på en Surfski. Bruce som var expert på glasfiber och båtdesign slog sig ihop med Brett som tävlade på den högsta nivån för att bygga de bästa kajakerna som gick att få tag på.

I Sydafrika kan de paddla kajak. Det är där all paddelsport utvecklas och förs framåt. Det finns i deras blod. Hela deras land håller på med vattensport. Det svenska paddellandslaget tränar i Sydafrika. Det säger en del…

Sydafrika har också vad som kanske är det bästa fisket som finns i hela världen. De har gulfenad tonfisk, Mahi mahi, GT, Kungsmakrill, sailfish, marlin, enorma mängder bottenlevande fiskar samt STORA hajar och allt relativt nära kusten. Så pass nära att de fiskar dem från kajak.

När Brett slutade tävla i Surfski bestämde de sig för att istället satsa på att kombinera hans två största intressen, extremt fiske och extrem paddling och istället bygga fiskekajaker som skulle klara att landa de största fiskarna i Sydafrika men också vara så bra att paddla att de skulle kunna ge sig ut i alla väder och ta sig till fisken även om det var långt att paddla.

Svaret låg mycket i materialet.

– glasfiber

Glasfiber är ett väldigt lätt material. Det är helt styvt vilket ger den bästa kraftöverföringen vid paddling och det har en yta som är som glas och som glider nästan friktionsfritt genom vatten.

Det har nackdelar också. Det är jämfört med att bygga en kajak i plast ett dyrt material. Det kräver stor kunskap av den som tillverkar kajaken och kajakerna tar lång tid att bygg. Plastkajaker byggs flera stycken per arbetare och dag. Det är plastkulor som stoppas i en form som roterar och skapar en kajak. En glasfiberkajak tar över två veckor att bygga men resultatet är värt det. Du får en kajak som paddlar fantastiskt bra men det är svårt att massproducera…

Stealth Kayaks är byggda kring en Surfskigrund som sedan optimerats för att hitta det gyllene snittet mellan stabilitet och paddelegenskaper.

Det finns ingen serietillverkad fiskekajak som är mer snabbpaddlad än en Stealth. För Brett Challenor som före detta tävlingspaddlare är snabbheten allt.

För Stealth är också vikten avgörande. Hela grundprincipen är att alla ska kunna hantera sin egen kajak och de görs därför så lätta som möjligt. Alla ska kunna lasta sin kajak på biltaket och det ska inte behövas någon trailer som börjar komma mer och mer.

En Fisha 460 som är en grym, stabil kajak för både hav och insjö väger 23kg tillverkad i glasfiber. I kolfiber kanske den väger 18kg…

Från Stealthkajakerna fångas allt från tigerhajar till tonfisk på popper, marlin och GT:s på 35kg samt världsrekordet oavsett farkost på “Couta” eller Kungsmakrill som de egentligen heter. Den fisken togs från en Profisha 575 och vägde över 45kg vilket är en helt sjuk fisk!

Nu har Stealth börjat satsa ordentligt i Europa.

I Australien, på Nya Zeeland och delar av USA har de tagit offshorekajakfiskescenen med storm och nu kommer de starkt i Europa med. Jag ska inte ljuga. Jag är partisk för jag hjälper dem med den satsningen.

I Sverige finns det just nu ett tiotal Stealth som varit under utvärdering upp till ett och ett halvt år som längst och nu är det bestämt att de kommer hit ordentligt.

Det är via mig, Joel Abrahamsson som har agenturen.

Jag tänker inte hävda att det är världens bästa kajaker. Men för mig är de det. Jag har hittat rätt. Den känslan jag sökte under alla år har jag äntligen hittat. Men de här kajakerna är inte för den stora massan. De är främst för dig som värdesätter paddlingsegenskaperna hos en kajak och vill ha en kajak du lika gärna kan paddla med på Nordsjön som på Vättern eller hemmasjön.

Till en början upplevs de som mer ranka än dagens fiskekajaker men ge det tre fiskepass så märker du ingen skillnad. All stabilitet kommer i grunden från paddlaren själv och är något man snabbt tränar upp.

Stealthkajakerna kan om man beställer i tid tillverkas helt efter ens egen färgdesign så du får en egen customkajak utan att det kostar extra. Eftersom de handbyggs får man foton från bygget och man kan även göra fler tillval om man vill.

Två modeller

Det kommer finnas två modeller i några olika längder i Sverige. Riktpriset är 24995kr för den dyraste. Stealth har också ett hel komplett tillbehörspaket med paddlar osv.

Fisha 460

Det här är den minsta modellen som väger enbart 23kg. Det är en grymt kompetent kajak för den som både fiskar i havet, insjöar och åar. Den är lätt att lasta på bilen, snabb att paddla och med en svängradie som snabbt svarar på rodret.

Fisha 500

Fiska 500 är precis som sin lillebror men större. Den här kajaken passar den lite större paddlaren eller den som vill ha en stabil kajak. Den paddlar bra med en marschfart på ca 9km/h

Profisha

Profisha 475

Det här är den minsta i Profishamodellen. Den är tänkt som en snabb kajak för fiske i havet men just 475:an har visat sig väldigt populär bland insjöfiskare med

Profisha 525

Den här modellen har högst flytkraft av alla Profishamodellerna och är aningen bredare över mitten. Den klarar också de längsta paddlarna.

Profisha 575

Den här är formel 1 varianten. Den här har ett glid som ingen annan fiskekajak och klarar ligga i höga farter länge.

Mer information hittar du på mejl till joelkayakfishing@gmail.com eller 0705769214

Stealths officiella hemsida med mycket utförlig information kring modellerna hittar du på:

www.stealthkayaks.co.za

Facebook: @Stealth Kayaks EU

Instagram @stealthkayakseu

Just nu sätts en order ihop och sista datum för att beställa en egendesignad kajak är mitten av februari. Kajakerna kommer hit i april.

Text Joel Abrahamsson

 

Related Article

Alla Artiklar

Icross 3000 & 1

Vattnet är alltid grönare (bättre) p …

  • Admin
  • 0
  • 0