St Croix för kajakfiskare

Admin

St croix <3 Kajakfiske=sant?

För något år sedan slog nyheten ned att St croix släppt en spöserie anpassat för kajakfiske sett ur ett amerikanskt bassfiskeperspektiv. På andra sidan atlanten har kajakfisket fullkomligt exploderat och då är det inte konstigt att ett av USA:s mest anrika spötillverkare väljer att göra en spöserie med Yak i namnet. Jag har fiskat med St croix i många år och vill utöver mojoyak gå in på ett par andra spöserier som passar sig utmärkt för Spinnfiske från kajak.

Det finns ett par fördomar om St croix som jag hoppas knäcka, bland annat att de är styva klumpiga påkar. Jag tror att det är en kvarleva från tiden innan Mojoboats fick grossistagenturen och ett par butiker valde att på egen hand att importera spön och av förklarliga skäl kunde de inte ta in ett stort utbud av spön och de flesta spön som hamnade i händerna på sportfiskare var oftast spön från t ex Legend tournament musky som är just mer påkar än ett finlirspön.

Det jag gillar med St croix är att många spöserier har förhållandevis korta bakhandtag och är byggda i bra komponenter men framförallt att du kan hitta spön som passar just ditt fiske när det handlar om att t ex optimera ditt crankfiske efter gädda, finessebeten efter abborre eller jiggfisket efter våra predatorer. Till skillnad från i princip hela den europeiska marknaden säljer inte St croix spön efter vilka kastvikter och längder de har utan snarare vilka typer av beten, fisketekniker och arter man ska använda spöna till. De har spöserier i alla prisklasser från en tusenlapp och uppåt. En bra sak att veta när det gäller St croix är att deras viktangivelser inte alltid stämmer överens med vårt fiske. Du kan i 9 fall av 10 utgå ifrån att du kan kasta tyngre vikter än vad som anges.

Nåväl, jag tänkte försöka sammanfatta några av de spöserier jag har testat och framförallt modeller jag tycker passar bra till kajakfisket.

MojoYak

Mojoboats har valt att ta hem fem spön från mojo yak, tre haspel och två spinn. Det som är karaktäristiskt för just mojo yak är väldigt korta bakhandtag samt att spöna har gummerade handtag och buttar för optimalt grepp även i riktigt blöta förhållanden.

Jag har fiskat med spinnspöna och de kommer i två längder. 7 fot och 7.6 fot. Den förstnämnde 7 fotaren (MYC70MF) är ett fantastiskt allround spö till abborre. 7.6 fotaren har en något kraftigare ryggrad och passar både till abborrefiske men också till lätt gäddfiske med små skeddrag, wobblers och spinnare. Båda spöna har en snabb aktion men med en känslig topp.

Mojo bass/mojo Musky

Mojo bass/mojo musky är i princip en budgetvariant av Legend tournament bass/musky serierna med enklare komponenter, utseende och är tillverkad i Mexico istället för USA. Prislappen i Sverige brukar ligga på runt 1500. Mitt första st croix spö var just ett A-rig/swimbait från mojo bass och om du är nyfiken på St croix spön men inte vill lägga för mkt pengar kan detta vara en bra serie att testa.

Något som är riktigt spännande för dig som gillar att kasta riktigt tunga beten är att mojo musky kommer att komma med samma typ av greppgummi som mojoyak har idag.

St croix Legend Glass

Glasfiber is back! De flesta av oss som fiskat från barnsben har fiskat med gamla tunga glasfiberspön med en aktion som mer påminner om gummitarzans stretchningsprogram än spön med kraft att drilla tunga predatorer. St croix släppte för några år sedan en spöserie med glasfiberspön som har riktigt kraftig ryggrad men en aktion som gör sig superbra till crankfisket med djupgående eller ettriga crankwobblers.

Min favorit är ett 7,11 fot och är klassat till 38 gram men låt er inte luras av kastvikten. Jag har parat ihop den med en rulle i 300 storlek och kastar crankwobblers för gäddfiske upp till 70 gram. Fiskar du mycket med t ex rapala super shad rap eller liknande wobblers med ettrig gång har du här ett spö som dels kommer avlasta din rulle väldigt mkt och trots dess extremt mjuka aktion får du väldigt mycket kraft i spöt. Jag hade förmånen att få drilla en plussare på just detta spöt i våras och 10 sekunder efter hugget var gäddan i håven.

Till crankfiske efter abborre och gös kör jag med ett 6,10 spinnspö. Trots spöts korta längd gör glasfiberaktionen att du kastar 5 grams beten riktigt långt, det är inget finessspö men lätta beten kastar du lååååångt även med en lågprofilare.

En annan fördel med att överväga att fiska med glasfiberspön är att om du som jag fiskar mycket tighta utrymmen med korta kast där hugget ofta kommer nära kajaken får du extra tid på att sätta mothugget tack vare den mjuka aktionen.

Sen skadar det inte att spöna är otroligt snygga med en schyst retro orange finish =)

Legend tournament bass

Serien har funnits i många år men blev för ett par år sedan uppdaterad med ny kolfiberblandning och korrosionsfria ringar. Det är karaktäristiskt blått med en nypa glitter i lacken och riktigt fin kork i handtagen.

I spinnserien finns det hela 25 olika spön! Alltifrån finessspön, crankspön, spinnerbaitspön, swimbaitspön och inom alla viktklasser från 3.5 gram upp till 226 gram

Om jag bara skulle få fiska gädda med ett spö resten av livet skulle jag fiska med Legend tournament bass swimbait 7,10.

Spöt är klassat 28-112 gram och den klassningen stämmer bra. Du kan kasta upp till 120 gram men sweepspoten ligger någonstans mellan 60-90 gram. Här har du en väldigt snabb klinga där du känner minsta lilla pet. Jag tycker spöt gör sig som allra bäst till jiggfisket efter gädda. Spöt väger endast 164 gram och du orkar kasta stora shadjiggar hela dagen utan att oroa dig för tennisarmbåge.

Letar du efter ett klassiskt jiggfiske spö till abborre så kika på plastics 7,1 eller jerkbait 6,8. När jag jiggar gös har jag ett slopnfrog 7,4 fot. Det påminner lite om swimbait i aktionen och känslan fast ännu lättare ( 147 gram ) och inte lika kraftig ryggrad. Ett riktigt coolt downsize spö till gäddfisket är flippin med otroligt bra precision i kasten och moderat aktion men ryggrad nog att dra ut tanden på en båtfiskare;)

Legend X

Den här spöserien kräver egentligen en separat artikel men för att sammanfatta utan att snöa in på tekniska detaljer så hittar du här spön som du kan pressa väldigt mycket men har samtidigt väldigt mycket kontroll och känsla.

Jag har ett 7,11 fots spö som jag använder till gäddfiske upp till cirka 60-70 gram. För att bäst beskriva det så upplever jag samma typ av kontroll och kontakt med betet som jag får med ett riktigt känsligt abborrespö men har samtidigt tryck nog att pressa upp vilken gädda som helst. Det är snorlätt ( 161 gram ) i gäddsammanhang och gör sig bäst med t ex en rulle i 200 storlek, t ex shimano tranx 200 eller daiwa tatula 200. Spöt har en moderate aktion men upplevs ändå som extremt rappt och snabbt. Gillar du att finlira jiggar eller jerkbaits efter gädda med mycket spinnstopp och flippande är detta spöt för dig!

Till Abborre använder jag ett 7.1 fots spinnspö.Det gör sig super till jig & jerkbait fisket. För crankfisket och lättviktsfisket föredrar jag haspel och kör med ett 6.10 fots haspel. Spöna är precis som storebrorsan på 7.11 fjäderlätta och 6,10 fots spöt väger ynka 107 gram. Även om både 7.1 fots spöt och 6.10 upplevs som väldigt lätta kan du utan tvekan använda dessa till spinnfiske efter gös och du behöver aldrig vara rädd över att pressa spöna riktigt riktigt hårt.

Även om några av premium serierna har en hög prislapp på 2500-4000 så har man igen det i garantier. Köper du t ex ett legend glass, legend x eller legend tournament bass har man 15 års garanti och de billigare serierna omfattas av en 5 års garanti. Det kan få spötillverkare konkurrera med.

De flesta spön från St Croix är odelade. Det kan såklart verka bökigt att transportera odelade spön men kan du lösa att transportera en kajak på 12-13-14 fot kan du lätt transportera ett 7 fots spö. Dessutom får du betydligt bättre känsla och aktion i klingan när de är odelade. Jag som kör v70 behöver aldrig bry mig om att mina spön är odelade och innan hårfästet började krypa uppåt och dieseltraktorn var en förlängning av min gubbighet körde jag en pytteliten Honda Civic och hade aldrig några problem att klämma in 8-fots odelade spön i den.

Inledningsvis kan det kännas rörigt att navigera sig bland deras spöserier då de använder ounces istället för gram och har serieförteckningar såsom LTC76MHF istället för namn. För att kort förklara vad de menar i sina serieförteckningar läs nedan:

Varje spö har en beteckning, t ex: LG711HM.De första bokstäverna står för vilken serie( i detta fallet Legend Glass ) Siffrorna står för längden ( i detta fallet 7,11 fot ) och de sista bokstäverna står för Power och aktionen ( exemplet anger Heavy power och Moderate aktion ). Du kan i power hitta alltifrån Ultra light,Light, Moderate light, moderate, Moderate heavy, heavy och extra heavy och i aktion slow, moderate, moderate fast, fast, extra fast.

På St Croix hemsida hittar du också en bild (handle chart) under respektive spöserie på hur handtagen ser ut. Det gör det väldigt enkelt att internetshoppa ett St Croix spö då du hittar all info om vartenda spö och dess egenskaper.

Hur gör du då om du vill ha tag i ett st croix spö? Det finns flera återförsäljare i Sverige, t ex Söder sportfiske, sporting, Bengtssons fiskebutik, upplev, böjda spön, Naturkompaniet Ö-vik, skeppa sportfiske, Lundgrens fiske. Har de inte det spö du letar efter går det alldeles utmärkt att beställa ett som de plockar hem via mojoboats.

Text Micke Ekstrand