Senhöst fiske i Ösjön och Runn

Admin

I månadsskiftet oktober november har jag och Jesper Hollstrand bestämt oss för att fiska gädda i sjösystemet Ösjön och Runn mellan Borlänge och Falun.

Här finns massor av vatten att utforska. I den lilla byn Torsång finns inlopp till de båda sjöarna via Dalälven. Runn sitter sedan ihop med ytterligare ett par sjöar (Liljan och Vikasjön). Vi valde att köra i den lite mindre Ösjön som har gott om både gädda och abborre.

Eftersom badsäsongen är över beslöt vi oss för att starta vid Uvbergsvikens badplats, vilket gav oss en kort paddling till ön som vi beslutat oss för att använda som tältläger under ett par dagar. Sjöarna är full av öar. Många är iordninggjorda med grillplatser och bänkar. Flera av öarna är också naturreservat. Besöker man sjösystemet under sommaren får man räkna med massor av båttrafik. Nu i slutet av säsongen är det dock få båtar ute och de flesta var precis som oss ute och fiskade.
Under badsäsongen rekomenderar jag istället att man sjösätter vid båtrampen precis uppströms bron i Torsång. Då har du bara några hundra meter till inloppen och kan välja om du skall fiska i Ösjön eller Runn.

Vill man inte bo i tält som vi gjorde är Tyllsnäs Udde en vacker plats att utgår ifrån. Där hittar man stugor, vandrarhem och camping på udden som har Dalävven rinnande på ena sidan och Tunaån på den andra. Det är dock ca 2 km paddling till inloppen av sjöarna. Vill man bo lite mer strandnära kan man välja Främby Udde i Runn på Falusidan av sjösystemet. Fiskekortet hittar man enklast på Ifiske.se (Runn södra).

Vi anländer rätt sent första dagen och det är absolut spegelblantk när vi paddlar över sjön för att först slå upp vårt läger. När tälten är på plats väljer vi att fiska av ett par grundtoppar runt ön i det sista dagsljuset. Så här års blir det mörkt tidigt. Fastän det är helt beckmörkt beslutar vi oss för att fiska ett tag till men till slut ger vi upp utan att ha haft en enda känning. På ön som vi valt finns det en grillplats och kommunen har också kört ut ved då hela ön är ett naturreservat och det inte får göras nån åverkan på naturen som att hugga ved. Vi får snart igång en brasa. Det är en speciell känsla att sitta som vi i naturen utan någon som helst belysning i det kolsvarta mörkret förutom den flammande brasan. Efter att ha avnjutit lite grillat och kokkaffe så bestämmer vi oss för att tidigt krypa in i våra medhavda tält. När jag lämnar brasans värme inser jag att det är rätt svalt ute.

Tidigt på morgonen vaknar jag av att någong hugger ved utanför och inser att det är Jesper som är uppe och förbereder en liten mysbrasa till frukosten och morgonkaffet. När jag öppnar dragkedjan till sovsäcken slår kylan till som en pungspark. Vi har haft några minusgrader under natten. Medans vi dricker det rykande morgonkaffet, ljusnar det också. Vi har vår camp på en liten höjd och har bra utsikt över sjön. Vi ser massiva stim med löja som går ytnära. Eftersom gårdagens fiske runt grunden inte gav något bestämmer vi oss för att starta dagen med att fiska runt löjstimmen som befinner sig pelagiskt över 10-12 meters djup.

Vi matar på timme efter timme utan minsta lilla pet. Betesbyten och nya kast. Även idag är det absolut spegelblantk. Vid lucnhpausen har vi ännu inte haft ett enda hugg. En värmande måltid senare beslutar vi oss för att prova lite grundare och fiska av vassvikarna intill land. Varje gång vi paddlar in i en ny vik så är jag övertygad om att det måste stå bra med fisk i just denna vik. Men idag är det rikigt grinigt fiske. Sent på eftermiddagen får jag dagens enda lilla pet på min jigg. Nu har vi fiskat i en och en halv dag med ett enda ynka hugg. Vädret är dock fantastiskt utan vind och en härligt fin och klar höstdag.

Efter mörkrets inbrott sitter vi åter vid brasan och försöker se ut i beckmörkret. Jag har tidigare fiskat tusentalstimmar i sjön och vet att det är ett riktigt bra vatten. Men det tröga fiske och alla tomma platser får mig att tvivla lite på mina kunskaper.

Ösjön som vi valde att fiska har till största delen stenig botten och alla grundtoppar du kan hitta är naturligtvis hotspots. Det finns en del vassvikar och näckrosvikar som alltid innehåller gädda. Men bästa fisket är oftast runt stengrunden.

Eftersom jag gärna fiskar de djupare delarna av sjön med stnebotten använder jag gärna vobblers i lite olika utföranden. Till gäddfisket kör jag gärna Nils Master i 15, 18 och 25 cm och Salmo Freediver till det djupare partierna, i firetiger eller naturliga färger. Till abborren kör jag gärna vobbler i storleken upp till 10 cm med hetsig gång och klara färger då de är i tagen annars mindre och mer naturfärgade jiggar typ Hitman softtail från IFish.

Tidigt den tredjde dagen är vi uppe och sjösätter kajakerna. Även idag ligger sjön som en spegel. Hur ofta har man tre dagars stiltje när man är ut på kajakfiske? Dagens plan blir att paddla bort till en riktigt grund del av sjösystemet som under sommaren inte är fiskbar då det är så grunt och så mycket växtlighet. Efter en halvtimmes paddling är vi framme. Djupet varierar från ca 3 dm till max 1 meter. S

Sommaren täta växtlighet ser nu helt annorlunda ut med bara enstaka fläckar av levande växter. Vi börjar fiska av dessa växbälten och bara efter nån minut kommer det första hugget. -Miss! Ropar jag till Jesper. Men nu verkar vi ha hitta fisk i alla fall. 40 minuter senare har vi fått 7 stycken och nu är den tvivlande känslan som man kan få när det går tungt helt borta. Gäddorna är fortfarande små men det är i alla fall fisk.

Vi fiskar systematiskt av alla fläckarna med växter och antalet fiskar blir sakta fler. När vi fiskat av nästa hela området har vi en liten, liten vik kvar som är det sista vi skall fiska av innan det är dags att paddla tillbaka och riva ned tälten och packa ihop för denna resan. Denna viken är som en liten damm med max 60-70 cm vatten och det är den enda delen som fortfarande har näckrosor kvar.

Jag känner en stöt men ingen fisk som biter sig fast. Skall precis byta spö med ett annat bete när jag i ögonvrån ser att Jesper gör ett mothugg. Denna gång böjer sig spöet lite djupare än tidigare. Jag ropar till honom. -Är det en bättre fisk? -Jaaaa, kommer svaret. Nu åker kamerna fram och jag paddlar snabbt över till honom. Det är ingen jätte, jätte men vår tripps bästa gädda. Den har en förvånasvärd stor skall för storleknen på fisk. Gissningsvis ligger gäddan på strax över 4 kilo och det är sällan man blir så glad över en gädda i denna storleken. Men efter två dagars fiske utan hugg i nån enstaka plusgrad värmer detta oerhört gott. Vi fiskar oss i sakta mak tillbaka emot vår tältplast för att packa ihop.

Att campa och fiska är något som både jag och Jesper var överrens om att det är något man borde göra mer av. Precis när vi packat ned allt i kajakerna för hemfärd kommer vinden och det är ingen lätt bris. Nu är det bara att hålla i hatten och det ordentligt. Som tur är har vi medvind hela vägen tillbaka och behöver bara styra kajakerna i vågorna på tillbakavägen.

Även om fisket så här sent på säsongen var trögt kan jag verkligen rekommendera området för kajakfisket. Med gott om gädda och abborre i bra storlekar så är det värt ett besök. Sjöarna har gott om öar att göra ett strandhugg på för en lunch eller fikapaus på. Enda haken är väl att det är gott om båttrafik under sommarmånaderna. Hela systemet är så stort att du kan fiska nya vikar och ställen under en livstid. Vill man fiska gädda tidigt på säsongen så är Dalälven en liten bit bort isfri och har ett hyfsat fiske redan under perioden februari till april. Mer om det i ett kommande nummer.

Text Tommy Lönnebacke

Related Article

Alla Artiklar

Icross 3000 & 1

Vattnet är alltid grönare (bättre) p …

  • Admin
  • 0
  • 0