Saltfeber

Admin

Sötvattensfiskaren i mig har utvecklat ”Saltfeber” Mitt fiske har roterat runt abborren, gäddan och öringen då jag har massor av vatten på hemmaplan med just dessa arter och har fullt upp med dessa i alla spännande vatten på hemmaplan.

I våras provade jag havsöringsfisket på Västkusten och fastnade omedelbart. Tre gånger har jag hittills i år pendlat de 40 milen emellan Dala-Floda och Tjörn för att stilla mitt sug efter fisket på kusten. De två första vändorna i jakten på havsöringen och nu senast efter makrill på lätt utrustning.

Näbbgäddan som liknar ett urtidsdjur var också något jag skulle vilja prova på, men inte hann med. De lokala fiskarna på kusten tycker att denna glupska best är mest i vägen när de fiskar efter andra arter.

Att fiska på kusten kräver lite mer planering än att fiske hemma i älven eller de små insjöarna och boven i dramat är vinden. På kusten blåser det mer eller mindre jämt, vindstilla dagar där är som att vinna på lotto. Drivankare och ett vanligt ankare är ett måste om man som jag åker långt och inte kan komma tillbaka en annan dag med mindre blåst.

ptorskNär moder natur släpper en brakare så att håret fladdrar i vinden bör man inte ge sig ut i en mindre kajak som är gjord för stående fiske i sötvatten. Inte för att kajaken är instabil, utan för att de med sin platta bottenkonstruktion ligger högt i vattnet och vinden lätt får tag i dig och blåser omkring dig som ett höstlöv för vinden. I hård frånlandsvind blir det direkt farligt om du kommer ut på hårt vatten då det blir i princip omöjligt att paddla framåt.

Att glida omkring ibland kobbar och skär i jakten på olika salta arter är beroendeframkallande. Själv har jag valt att fiske ifrån Jacksons Kraken som är designad för fiske på kusten och öppet vatten. Den ligger lågt så att vinden inte får grepp om kajaken och den har en längre skuren front och baksektion som påminner om touringkajaker. Denna skärning gör att kajaken får ett bättre glid i varje paddeltag.

Även om du fiskar ifrån en kajak som är gjord för lite hårdare vatten så är det smart att planera sin fisketur om det friskar på. Tillsammans med min vän Patrik Forsling som jobbar som guide för paddelentusiaster var vi ute på makrillfiske en sen kväll med mycket hårda vindar. Med kartans hjälp planerade vi vår tur så att vi skulle fiske så lite som möjligt med kulingvindar emot oss och helst i lä eller så mycket som möjligt med vinden i ryggen. Precis som när man driftar vid älvfiske valde vi att ställa en bil på en upptagningsplats så att vi hela tiden kunde fiske med vinden i ryggen.

Vid havsöringspremiären i april är det bara att nöta på under hela dagen och ända in i skymningen. När värmen och turisterna har anlänt till Västkusten så har jag själv föredragit morgonfisket och paddlat hem till frukost, tagit en ordentlig tupplur för att köra till kvällen igen.

makrill

Havsöringen och makrillfisket har gett mig blodad tand och min Saltfeber ger mig ett sug på att testa på fler arter än de som jag normalt nöter i mina hemmavatten. Det är sjukt roligt att lära sig konsten att överlista arter som inte finns i vardagsfisket. Jag långt ifrån den salta sjöbusen i sydväst och pipa i mungipan men allt går att fånga ifrån en fiskekajak om man bara vill. Nästa utmaning på schemat är laxtrolling!

Text och bild Tommy Lönnebacke

Related Article

Alla Artiklar

Icross 3000 & 1

Vattnet är alltid grönare (bättre) p …

  • Admin
  • 0
  • 0