Säkerhet vid älvfiske

Admin

När kajakfiske ökar i populäritet så kommer vi att se fler som paddlar ut i våra älvar och detta adderar nya element av fara och äventyr när många fiskare underskattar det rinnande vattnet.

Nedan har du 10 basregler att ta hänsyn till när du paddlar i rinnande vatten / hamnar i vattnet.

1, Stå aldrig upp i rinnade vatten.

2, Simma på rygg med fötterna i ytan tills du kommet till lugnt vatten eller tills du når stranden.

3, Använd en flytväst designad för kajak, inte en billig seglaväst eller en uppblåsbar modell.

4, Använd rätt kläder för väderlek och betingelser.

5, Fiska inte ensam.

6, Undvika att placera dig själv emellan kajaken och hinder i vattnet.

7, Känn dina begränsingar. Var uppmärksam på var du paddlar och vilka förutsättningar som gäller.

8, Tala om för någon vart du skall och när du är hemma igen.

9, Ha med dig ett torrt ombyte i kajaken. Om inte för dig , så för din fiskekompis.

10, Ha med någon form av komunikationsmedel.Mobiltelefon i ett vattentätt fodral, SPOT räddningssändare. Extrabatterie, etc.

Att aldrig stå upp är en basregel inslagen i varje guide som kör gummiflottar eller forskajaker, irån första dagen de börjar navigera i rinnande vatten. Det behövs bara något litet som fångar din fot och balans i strömmen , ett träd, en rot eller en sten och du befinner dig i två fot vatten utan att kunna andas. Om du hamnar i vattnet utan din kajak, lägg dig på rygg med fötterna högt och simma med armarna emot strandbanken. Din kajak kan ersättas, men inte du!

Att använda rätt utrustning / kläder är lika viktigt som när du skall dyka eller hoppa fallskärm. En bra flytväst designad för rinnande vatten är utmärkt försäkrings policy. En billig seglaväst från t.ex. Jula fungerar inte bra i rinnande vatten, så en investering i en kvalitativ flytväst ger dig funktionalitet på flera sätt.

Vadarbyxor är inte säkra i strömmande vatten, det är som att klä sig i ett ankare. De fylls med vatten och drar med dig i den starka strömmen vilket gör det svårt att ta sig tillbaka till land, speciellt om det finns ett bakvatten som kan dra dig utåt igen. De ideala kläderna är generellt stängda så att vatten inte kan tränga in och behåller på det viset också värmen, detta tillamans med lager av andaskläder i ull och fleece. Lämna bomulls t-shirten hemma!

Om du är seriös i ditt paddlande under de kalla månaderna, så överväg en torrdräkt eller en semi-dry-suit

Det gör din paddling förnöjsam och du håller dig torr och säker. Och om du skulle välta så överlever du längre i vattnet så att du hinner ta dig upp eller få hjälp. Många fall av hypotermi inträffar innan man dras upp ur vattnet på grund av kylan under en lång simtur.

Paddla inte ensam det är en enkel regel vid rinnande vatten. Om något går fel så går det fort, då är det bra att ha med någon kan assistera och det gör allt betydligt säkrare. Dessutom är det betydligt trevligare att ha med en fiskekompis.

Om vi tar en enkel fysiklektion. Alla vet att en kubikmeter vatten väger ett ton, detta är i sig självt en enorm kraft. Med en hastighet av en sekund per meter ger ett tryck av 1000 kg, men det många inte har koll på är att 2 meter per sekund ger 4000 kg och fyra sekunder per meter ger 16,000 kg´s tryck, det är helt enkelt en kvadratrotsformel.

De senaste månaderna har vi haft två dödolyckor invloverande kanoter. I båda fallen har offren fastnat emellan en klippa eller ett hinder i vattnet med sin farkost uppströms, tryckande emot dem. I norra Dalarna gjorde detta faktum att det tog lång tid att få loss kanoten på grund av den stora kraften.

jens-jurgens

Dagens SOT (Sit on top) kajaker är mindre benägna att fasta på klippor och runt hinder än dessa kanoter, men det kan fortfarande hända, snabbt! Så var uppmärksam så att du inte placerar dig själv emellan kajaken och eventuella hinder i strömmand vatten. Om du simmar med din kajak, så håll föttterna högt, upp ifrån botten. Det kan vara en idé att ha en kastlina fastsatt så att du kan simma till land med ena änden och sedan släpa upp din kajak till strandbrinken.

Om du vet att det finns snabba forsar nedströms, använd sunt förnuft och transportera din kajak på land om du saknar förmågan eller utrustning. -Visst, du kan komm undan en eller två gånger, men när det händer vad blir utgången av detta?

En erfaren forspaddlare kan ha erfarenheterna att navigera igenom svåra sektioner, men även de transporterar kajaken om de inte har rätt utrustning för just denna passage fastän de har hjälm och de rätta kläderna. Att lära sig forspaddla kan addera en ny spännande dimension till ditt älvfiske, så att ta en en helgkurs kanske inte är en så dum idé.

Meddela någon om din plan och en uppskattad hemkomsttid. Glöm inte att tala om vart du ska, så att det kan nå dig. Om du skulle få hypothermi vid älvkanten och inte kan nå din vän och blir sittande i mörkret, så är i alla någon som vet var du är och kan slå larm om du inte är hemma i tid.

Ha ett torrt ombyte med för dig eller för för någon vän är alltid en bra idé. Ha även med högenergi mat som choklad, är en bra plan. Något att göra upp en eld med, kan ju inte skada. Samt ett första förbandskit.

Att veta om var du paddlar kan också ge information om vad och hur du skall få hjälp i en nödsituation. Mobilen i en vattentät förvaring med ett extrabatteri, fungerar för det mesta, men om du skall ut i riktig vildmark då kan en SPOT rescue beacon eller liknande vara att föredra. Att ha möjlighet att skicka ett SOS med din position, ger räddningstjänsten en möjlighet att krympa sökområdet och möjligtvis rädda dig eller din väns liv, när det behövs som mest.

Text James Venimore

Foto Eric Atkins / James Venimore / Jens Jurgens