Säg till frugan att du ska ut och träna

Admin

Jag har egentligen aldrig varit intresserad av träning. Från början var jag inte ens intresserad av paddlingen utan kajakfisket var enbart ett sätt att komma åt vatten jag vile prova och ett sätt att förlänga säsongen genom att kunna fiska både senare på vintern och tidigare på våren än båtfiskarna.

Sedan smög det sig på. Jag började uppskatta paddlingen mer och mer och under en period sökte jag mig steg för steg mot bättre och bättre paddlingsegenskaper hos mina kajaker. Det skedde omedvetet. Det är först i efterhand jag kan se ett uppenbart mönster. Och plötsligt har jag insett att jag gått och blivit “paddlare”. Med det menar jag att jag är ute paddlar utan att fiska och att jag om det en helg då jag ska fiska blåser hårt att fiske är omöjligt så kan jag ändå bli glad och istället för att fiska bara ge mig ut och paddla i vågor på havet.

– paddla utan att fiska?
För några år sedan hade jag aldrig trott det om mig själv. Jag hoppas att det inte är någon slags tidig fyrtioårskris som leder till att jag skaffar hockeyfrilla och tar hål i örat. För, jag har även börjat träna annat också. Dessutom med anledningen att jag vill förbättra min paddling. Främst är det för att kunna fiska stora vatten som Vättern, i Nordnorge eller som senare i höst södra Afrika bättre och säkrare men ändå. Jag börjar se ett mönster och det är att kajakfisket har lett mig till att börja träna. Hur sjukt är inte det? Från att enbart ha velat hitta ett sätt att komma ut på vatten andra inte nådde så har kajakfisket fått mig att swinga kettlebells så det dunkar i hemoroijderna, löpträna och paddla intervaller. Va fan?

Men det är faktiskt så att kajakfiske är den absolut ultimata träningsformen. I alla fall om man är fiskare för det gör det möjligt att kombinera nytta med nöje, att träna samtidigt som man fiskar! Själv älskar jag trolling. För mig är det den mest aktiva fiskemetoden där jag konstant skapar rörelsemönstret åt betena med paddeln och jag aktivt söker över stora ytor efter fisk som vill ta något av mina beten. Med trolling kan man följa djupkanter eller kryssa upp och ner över undervattensstrukturer och genom att både hålla koll på ekolodet men också uddar, strömkanter, fåglar, solen, vinden så kan man förflytta sig relativt snabbt och täcka in olika platser man tror på. Precis som paddlingen börjar bli meditativ och man känner att man är i balans med situationen så knarrar en rulle till, spöet sugs ner mot vattnet och istället för att fjädra upp så bugar det bara djupare i takt till att linan löper ut.

– stor fisk!
Paddling är grym träning för hela överkroppen. Speciellt om man har en kajak som funkar att paddla med rätt teknik. Normala fiskekajaker är ganska svåra att paddla med det som traditionellt anses vara “rätt” paddelteknik dvs att man inte använder armarna i särskilt hög grad utan att man driver fram kajaken med bålmusklerna. Målet är att koppla in så många och stora muskelgrupper som möjligt och när man paddlar så ska man skjuta fram paddeln så långt det går, sätta i den i vattnet och sedan vrida överkroppen med låst arm så att det är magen, ryggen och lite röven som drar paddeln bakåt. På det sättet får man absolut mest kraft i paddlingen samtidigt som i princip hela överkroppen och sätesmuskulaturen jobbar. Det är helt grym träning. Och det är just när man kan använda hela spektrat av muskler som man uppnår flest positiva egenskaper med paddlingen, man syresätter lungorna så att flåset förbättras och man aktiverar musklerna så man blir starkare och uthålligare.

Så det jag har insett är att man kan se kajakfisket som ren träning. Är man ute och trollingfiskar exempelvis gädda eller lax så ligger man ofta mellan 4-5km i timmen. På ett normalt trollingpass på kanske 5 – 6 timmar betyder det att man utan att i princip ens inse det då man själv tänker att man bara är ute och fiskar så har man i ganska bra tempo paddlat kanske två mil. Det är ganska långt att paddla med tanke på att kajakmarathon ofta är 2-3 mil långa. Jag har själv kommit iland efter sådana pass och när jag tagit av mig torrdräkten har jag insett att jag har sådan mjölksyra att musklerna skakar. Den träningen hade jag aldrig fått till om jag inte fiskat. Det hade jag aldrig tagit mig tid till. Men, med sina ute med ett par sidoparavaner och heta wobblers försvinner det jobbiga i att träna och på ett mirakulöst sätt har man lyckats lura sig själv till träning som kan jämföras med kanske 10-15km löpning eller ett rejäl spinningpass etc fast med möjligheten att samtidigt dra på en tiokilos gädda eller en kromfärgad lax på samma gång. Kajakfisket är alltså att likställa med träning och det kan ju frugan inte bli sur över att man vill träna lite. Chefen borde också ha förståelse för att man vill hålla sig i topptrim för jobbet skull och friskvård har man ju rätt till.

Så nästa gång frugan klagar på att du ska fiska igen så svara henne att du bara ska ut och träna lite…

Kajak
Som med allt så finns det olika kajaker som är olika bra på det man ska göra. Om man ser till paddlingen så vill jag själv ha en kajak där jag kan paddla “korrekt” dvs att jag vill ha en kajak som jag kan paddla med rotation i överkroppen istället för att använda biceps när jag paddlar. Vi kajakfiskare har traditionellt varit nästa allergiska mot att diskutera paddelteknik. Jag har själv varit likadan tills jag insåg vilken otrolig skillnad det gör att paddla med bra teknik och ändamålsenlig paddel och kajak. Jag har själv förespråkat långa paddlar. Det har varit en sanning inom kajakfisket. Ju mer jag lär mig om paddling däremot så inser jag att en kortare paddel är bättre än en för lång paddel om man vill ha rätt paddelteknik. Detta beror på att du med en kort paddel måste skjuta fram bladet för att få ner det i vattnet och det kommer åka upp ur vattnet igen i höjd med där du sitter precis som man vill. Lägger du in rotationen så är du nästan hemma. Så med andra ord så kommer en för lång paddel ge dig sämre teknik än en för kort paddel. Det är på ett sätt konstigt att vi inom kajakfisket aldrig velat diskutera paddelteknik. Det har främst handlat om att man vill undvika att få vatten på sig från paddeln snarare än att utveckla tekniken för att komma fortare fram. Man har accepterat fiskekajakerna som långsamma och så har det varit bra med det. Men alla paddelkajaker skulle upplevas bättre med rätt paddelteknik.

Själv kör jag med en Stealth F3 vingpaddel när jag paddlar. En vingpaddel är skålad för att få mycket fäste i vattnet och drar du den med armarna så paddlar den skitdåligt. Du måste rotera med överkroppen och då får du ett otroligt driv i paddlingen med en vingpaddel. Kajakerna jag har från Stealth Kayaks är byggda för att paddlas bra och sittytan är designad så att du sitter i en bra paddlingsposition naturligt.

För min egen del har paddlingen blivit en lika stor del av fisket som själva fisket. Det är en otrolig kick när man är ute ch fiskar så ofta att paddlingen blir helt naturlig, som en medfödd rörelse. Det är så jäkla coolt när allt stämmer, paddeln går ner i vattnet på exakt rätt ställe, kroppen vrider fram kajaken som skär som ett rakblad i ytan. Det känns som att man skulle kunna paddla precis hur långt som helst, som att man flyger fram utan ansträngning. Plötsligt bryts paddelkoman av att kajaken drar starkt åt ett håll, en rulle kvider plågat ut lina och ett spö dras djupare mot vattenytan för varje paddeltag.

Text Joel Abrahamsson