Ramfästen i Railblazaskenor

Admin

Hur en kajak ur från kajakkyrkogården blir en artikel om RAM-fästen
I höstas fick jag först en fråga av Mats på Ekoldomontering.se som ville ha tag på en reklamerad kajak som han kunde såga isär, så att han kunde visa hur hans magnetiska givarfästen fungerar Bara nån dag senare hörde Magnus på RAM Nordic av sig och vill ha tag i en Railblazaskena för att kolla om man kunde klämma på RAM-fästen på dessa. Min vän James som har Kajaktiv hade en riktigt urgammal reklamerad Lure som nästa vuxit fast i backen. Denna fick ett nytt liv hos Mats, som sedan sprättade loss en skena åt Magnus som i sin tur tog på sig tänkarmössan. Nu kan ni läsa om hur denna fastväxta kajak löste problemet med att fästa RAM´s prylar i Railblazaskenorna, som ser annorlunda ut än sina amerikanska kusiner.

Ram och de övriga amerikanska kajakfästena har en standard som gör att man enkelt kan flytta olika fästen och tillbehör emellan varumärkena. Railblaza som sitter på de populära Feelfree kajakerna har en lite annan utformning vilket gör det besvärligt att fästa allt annat än Railblazafästen och deras egna tillbehör.

Magnus Eliasson som har RAM Nordic fick en bit Railblaza skena av mig i höstas och har kikat närmare på hur man skulle kunna lösa problemet och han hörde av sig efter ett tags klurande med följande information.

Med 22 mm extra bricka

De rombiska sken-baserna vi har RAP-383 och RAP-383-AAPU går att använda om man skruvar loss hela gängan och vrider själva foten så att den hamnar ”snett”. Detta sitter hyfsat bra men är inte att rekommendera för t.ex spöhållare som kräver att det sitter bergfast. Om man lägger en lämpligt stor RF bricka (ytterdiameter 22 mm och innerdiameter >9,5 mm) innanför tvär-pinnen/låspinnen i ”A-läget” kan man få det att bita som det skall. Jag fäster själv en ram-förlängningsarm med GoProkamera. utan brickan och det håller för detta.

Befintliga baser som passar direkt i Railblazas skenor, med tillägg av en 22/9,5 mm bricka: RAP-383-AAPU (post & spline bas för spöhållare och stänger och baitboard, etc), RAP-383U, RAP-B-383U

Naturligtvis kan du fästa RAM kulor och andra fästen på Railblazas Uni-tracks.
Modeller som passar: RAM-B-238, RAM-B-202, RAP-B-238, RAP-B-354U-TRA1, RAM-238, RAM-202, RAP-202, RAP-238, RAP-354U-TRA1, RAP-354-AAPRU, RAM-114BMPU (post & spline bas för spöhållare och stänger och baitboard, etc)

Slipa av kanterna på 354

Liknande gäller för RAP-355U-TRA1 och RAP-354-AAPRU och RAP-B-354U, men där får man fila/slipa av befintlig tvärslå-bricka som är aningen för lång.

Text Tommy Lönnebacke, Foto Magnus Eliasson