Om något kan gå snett kommer det att gå snett

Admin

Nu börjar den kalla årstiden med det hårda vattnet i antågande och finns det något bättre att utmana moder natur, att kryssa fram bland isflak i kristallklart vatten?

Nu kommer man ännu närmare fåglar och sälar som vågar sig närmare kusten när fritidsbåtarna torkar upp, inne i båthusen. Gäddfisket har gått in i en ny fas, långsamt hemvevade tailbeten blir en mumsbit för gäddorna!

Årstiden kräver lite mer av dig som kajakfiskare, dels tycker jag det är svårare fiske, fiska långsamt har aldrig varit min melodi men framförallt så gör kylan att du måste tänka lite annorlunda.

För min egen del har jag satt en gräns på 16 grader i vattnet om jag ska använda torrdräkt eller inte. När det är varmare brukar jag använda vadarbyxor. Jag har provat att bada med dem ett par gånger och nackdelen är om det är höga vågor då det kan komma in vatten i dem, men de går upp över bröstet så det har inte varit ett stort problem. Fiskar jag i vatten med risk för höga vågor så brukar jag använda ett midjebälte som begränsar niagarafallet ner till fötterna.

Är det kallare så använder jag torrdräkt, men det är inte enbart baserat på temperaturen i vattnet, jag tittar på vart jag ska fiska, är det nära land eller utomskärs, kommer jag fiska ensam eller med flera? Är det strömt eller stilla vatten, finns det andra risker? Nu har jag gjort min riskanalys. Detta gör jag inför varje fiskepass. Ibland tar funderingarna och frågorna bara 30 sekunder och ibland tar det lång tid. Det är ett ganska lågt pris att betala för att få en bra genomtänkt plan om det skulle gå illa.

Jag jobbar med krishantering, säkerhet och jag arrangerar säkerhetsövningar till sjöss. Jag har gjort det nu i över 10 år och tyvärr så har jag och mina kollegor åkt på uppdrag där vi får leta rätt på drunknade människor och det riktiga sorgliga är att med relativt små medel så hade dessa tragedier kunnat undvikas. Med lite träning och en genomtänkt riskanalys så hade vi inte behövt åka på någon av dessa. Gör du en riskanalys innan du ska ut och fiska? Jag tror och har sett att det ibland fattas en genomtänkt plan. Tyvärr tror jag inte det kommer att dröja förrän vi har den första drunkningen inom kajakfisket. Jag önskar att jag kommer att ha fel men jag tror inte det.

Kajakfisket som företeelse liknar väldigt mycket ”Teknisk dykning” . Teknisk dykning kom till Sverige i slutet på 1990 talet och det innebär att man dyker djupare än 40m, med blandgas, ofta penetrerande dyk och att uppstigningen inte kan ske direkt utan med ett antal stopp på vägen upp med olika sorters andningsgaser.

Liknelserna består i att det är en ny sport, relativt ny utrustning anpassad för kajakfisket och att det räcker med 10cm djupt vatten för att drunkna.

Den första liknelsen som jag har reflekterat över är utrustningen. Inom dykningen skulle man ha så mycket prylar som möjligt eftersom de kunde rädda livet på dig. Till slut såg man ut som en julgran.

Samma tendenser har jag sett inom kajakfisket, man köper gärna på sig utrustning och kanske inte riktigt tänkt igenom när och hur man ska använda den. Om man t.ex. vill ha en plotter med ekolod och sjökort för att dels kunna leta fisk med men även kunna navigera sig fram och tillbaka så är prioritet 1 för mig att lära mig instrumentet utan och innan, jag ska kunna använda det med köldstela fingrar, i 30 graders värme, ja i alla förhållanden. Har jag tränat på det så är det inga problem att använda det i en verklig situation. När det väl hettar till så ska man inte sitta och fundera.

Inom den tekniska dykningen behövde man sätta fast diverse attiraljer på torrdräkten och till det så användes olika typer av hakar. Dykarna började använda karbinhaken som är på bilden.

Efter tag upptäcktes det att karbinhaken inte var så bra. Dels kunde man inte använda en hand till att lossa eller fästa sina prylar och det fanns en stor risk att torrvanten fastnade i haken och revs sönder.

Den karbinhaken fick snabbt namnet ”självmordshaken”

En hake ska enligt mig kunna användas med en hand och man ska inte fasta i den med sina fiskevantar.

Men herre gud tänker du, en hake spelar väl ingen roll, Nej, kanske inte men då kommer vi in på nästa

problemområde” som kallas ”Murphys lag”:

  • Om något kan gå snett kommer det att gå snett, och vid sämsta möjliga tillfälle.
  • Om du upptäcker att något kan gå snett på fyra olika sätt och vidtar åtgärder för att förebygga dessa, kommer ett femte sätt som du är fullständigt oförberedd på omedelbart att dyka upp.”

Murphys lag var väldigt närvarande när jag höll på med teknisk dykning. Att dyklampan slutar fungera på 65meters djup är inte ett problem, att du tappar bort din parkamrat är inget problem, att du inte hittar tillbaka till uppstigningslinan inte är ett problem men alla dessa problem i följd tillsammans kan göra att du har gjort ditt sista dyk.

Tillbaka till karbinhaken, den i sig är inget problem men det kan spela roll om du råkar ut för en serie händelser. De olyckor som sker har ofta inte en händelse i grunden utan ofta har det varit en serie problem som till slut har gjort att det har slutat illa. En människa klarar ofta av ett problem, ofta två problem, med tre problem som uppstår börjar det bli stressigt och med fyra problem på halsen är det bra att ha gjort sin läxa ordentligt, nämligen träna och öva!

I den Tekniska Dykningen stregrades övningarna allteftersom man blev duktigare och en av ”metoderna” vi använda var ”SATA”, Stanna upp, Andas, Tänk, Agera. Jag märkte en stor skillnad när jag använde den metoden. Att man tar det lugnt och verkligen tar sig tid att fundera ut nästa steg innan man genomför den. Det kan ha stor skillnad på utgången av till en början en liten incident. Jag har märkt i kajakfisket att det verkar finnas en rädsla för att kantra och att hamna i vattnet. Jag har hört uttryck som: ” Om olyckan skulle vara framme och du hamnar i vattnet” I min värld så är det inte en olycka att hamna i vattnet, det är bara en tidsfråga och för mig så vill jag vara ”vän” med vattnet, det ska inte vara något obehagligt och läskigt. Visst, jag kantrade och nu ligger jag här och guppar. Nu tänker jag lugnt ut nästa steg, fara för liv? Nej. Måste jag simma ifatt någon utrustning? Nej. Bra då är det bara att kravla sig upp i kajaken igen och fortsätta fisket. Med en genomtänkt riskanalys så har du redan svar på alla frågor som kan uppkomma och en utarbetad strategi för att lösa alla problem. Dessa frågor ska inte komma upp när du väl ligger i vattnet.

Vissa av er kanske tycker att denna artikel är dramatisk och överdriven, kanske det, men det drunknar människor varje år…….

Text Manuel Dahlberg