Oförglömliga gäddflugor del 2

Admin

I denna del skall jag berätta om en fluga jag bara ”visste” att den kommer att leverera.

Har lagt märke att i gäddflugagenren gäller en härlig stämning, vi inspirerar och inspireras av flugbindare jorden runt och delar gärna på mönster och materialtips till varann och ger kredit till dom som har lyckats inspirera en själv.

Det var just på detta sätt flugan jag skall berätta om kom till.

Satt och bläddrade mig genom Instagram en dag i slutet av Augusti och stötte på en bild med tre snygga flugor bundna av välkända Svenskan Sussi Stridh, vet inte vad som hände men nåt sa mig: Det där mönstret skulle fungera i mina hemvatten. Känslan var så stark att jag satte mig vid städet direkt och började bearbeta på en fluga som skulle vara ”min” men ändå hedra det originalmönstret.

Det finns människor som tror att det bara är att sätta sig ner och binda men kan med erfarenhet säga att så är det sällan, inte nu heller……efter otaliga svordomar och skisser fick jag fram den första versionen av flugan som trist fick namnet Olive grey/lavendel, något jag senare skulle jobba med.

Första versionen


Nu var saken så att jag inte hade material vars färg jag var 100% nöjd med, Grey olive Craft fur på huvudsidan var ok men Lavendel…..Inte nån färg jag använder dagligen minsann.

På första versionen blev lösningen ett namnlöst syntetiskt fiber vilket inte kunde bli den slutliga grejen, man måste ju veta vad man skall ha när nåt tar slut.

Efter ett tags funderande och studerande vände sig tankarna till att själv mixa ihop nån blandning, materialvalet blev sig på Fly-Dressings Predator dubbing.

Även denna gång blev det en hel del tester innan jag var nöjd, en mix med ”Cotton candy” och ”Pearl” var precis det jag varit ute efter. På huvudsidan blev det en mix med ”Dirty olive” och ”Tan”.

Fisket
Som jag anade med detsamma jag såg denna fluga var att den kommer att sitta en hel del i ändan av min lina. Den har varit magisk…helt outstanding, det har funnits dagar då två-tre flugor med detta mönster slitits i bitar.

Ovan ser vi några olika modeller jag bundit med detta mönster,Varenda en har fungerat super.

En vacker dam som inte kunde motstå Suzys fly

Bästa minnet är dock de magiska 25 minuter jag hade för några veckor sedan då 5 st +- 100 cm fiskar landades med detta mönster i ett kör

Namnet
Grey olive/Lavendel var ju lite krångligt så flugan döptes om till ”Sussis fly” och för inte många dagar sedan snackade jag med en utländsk kompis i Messenger och när han skrev om ”Suzys fly” så slog det mig lika klart som jag kände att flugan levererar att HÄR har vi det slutliga namnet.

Framgången med denna fluga bara fortsätter medan jag skriver denna text och som Irish UV kommer denna fluga att ha en särskild plats i min flugask.

Text och bild Johan Lindqvist