Oförglömliga gäddflugor Del 1

Admin

Att spekulera om gäddflugor är bland det roligaste som finns, hur många gånger har inte den ”fulaste ankungen” räddat en dag ? och hur många gånger har inte den flugan du planerat och spenderat timmar på att tillverka med dom finaste materialen svikit totalt. Sen finns även flugan som du omedelbart den lämnat städet vet att den kommer att leverera, oberoende hur den ser ut.

Tänkte skriva lite Om två olika flugor som satt sitt spår i mitt fiske dom två senaste säsongerna.Två flugor därför att vem vill minnas den fina flugan som visade sig vara helt värdelös, så vi tar ”den fula ankungen” och flugan vi ”visste skulle leverera”.

I detta nummer börjar vi med den fula ankungen som senare skulle bli och heta Irish UV såg sitt dagsljus i början av sommaren 2018 då jag var ute med min kajak på ett stekhett gäddställe och hade haft det ganska tufft dom första timmarna, få saker är så frustrerande som få fiskar i perfekt väder och plats, det var dags för en paus…

Vanligtvis tar jag i land och dricker mitt kaffe och lyssnar och njuter av naturen men på detta stället var det inte möjligt så det blev att hålla pausen i kajaken istället.

Det kan ha varit därför jag i stället för att titta på naturen som jag i stället började bläddra bland mina flugor och av rena slumpen tog jag upp en intetsägande fluga som jag bundit kvällen före och som var inspirerad av något gummibete som jag inte kommer ihåg vems det var. Fisket hade varit uselt så jag tänkte att jag lika gärna kan spendera lite tid med att testa flugor som vanligtvis inte får speltid.

Dags för Irish UV:n….

                                                                                                                                                                                                                                             Som man kan se på flugan så blev dagen bra…nej…utmärkt blev den, på några timmar demoliserades flugan helt, 25/30 gäddor landades med denna lilla intetsägande fluga. Nu vet ju ingen var det flugan eller nåt annat som satt igång gäddattackerna men som jag i början sade, roligt att spekulera, tror även att om du litar på flugan du använder så fiskar du mer fokuserat..bättre.

Hur som haver så blev det som alltid tidigare, man vill utveckla och förbättra det som varit bra, nåt som jag älskar med flugbindning,att testa olika material och bindtekniker för att hitta det i sina egna ögon perfekta perfekta utseende och rörelse.

Med dagens material har man oändliga möjligheter att variera på flugans utseende, först blev det ränder, av en slump blev dom bruna pga jag inte hittade svart tuschpenna.

Sen till modellen efter att hade fiskat slut på en bunt med vanliga flugor blev det på krok + shank,med tai…utan tail osv.Även denna 2.0 versionen fungerade utmärkt och fick alltmer speltid Och givetvis hade jag alltid med mig flera stycken av olika modeller för både fiske och test.

Efter många om och men Har flugan på bilden ovan blivit den Mest bundna modellen.Som krok använder jag mig av Partridge CS86X 4/0 + en 35 mm Fish skull shank.

Längst bak på kroken kommer en bunt fl white bucktail,bunden med topparna bakåt.
På bucktailen kommer en mix av Hedrons Mag flash som består av

-Opal mirage

-White

-Glow in the dark white och chartreuse

-Holographic silver.

Denna mix binds in dubbelt 55/45.Denna mix avgör dessutom hur lång du vill att flugan skall bli.

Sen flyttar man bindtråden fram ungefär 10 mm från krokögat och binder in följande bunt med likadan bucktail, denna gång hollow stil. 45 graders lutning blir bra.

Täcker igen bucktailen med likadan mix som ovan nämnt + några strån med Hedrons glow in the dark orange  på undre sidan av flugan.Glöm ej att tapera ändorna och se till att denna bunt är aningen 15-25 mm kortare än första bunten

Sen är det dags för shanken som försäkras med tråd och lim.

Längst bak på shanken lägger vi Polarreflector flash chenille i chartreuse utförande på ungefär 6 -7 mm sträcka varefter det är dags för tredje bunten vit fl bucktail i hollow stil.

Som flash använder vi denna gång Hedrons original flash

-Holo silver

-Glow in the dark white o chart

-Holo yellow

-White

+ några strån Glow in the dark orange på undre sidan.

Tapera och se till att bunten blir kortare än föregående så vi får en snygg tapering

Nu tar vi bindtråden fram några mm och binder in sista bucktailen,hollowstilen gäller,rum behövs för nayat och lite flash så ta inte för långt fram bara.

Samma flash mix som på föregående bunt + lite chartreuse Ripple ice fiber på övre sidan samt Electric Ripple ice fiber orange på undre sidan. Sista steget är Chartreuse nayat på övre sidan och fl orange craft fur på undre sidan,9 mm ögon med epoxy och valfria ränder och du borde ha en fluga som får ditt spö att böja sig mycket och ofta.
UV och glow in the dark material ser häftigt ut

Text och bild Johan Lindqvist