Nucanoe i Sverige 2018 vi har testat deras Frontier 12

Admin

Nucanoe i Sverige 2018 vi har testat deras Frontier 12

Lagom till våren och Sportfiskemässan kommer Hillskär Marinteknik att ta hem Nucanoes fiskekajaker till Sverige och Norden. Frontier, Pursuit och Flint är modeller som kommer att finnas tillgängliga. Det kommer även ett pedalsystem som monteras direkt ovanpå däcket på kajaken.

I detta nummer kikar vi närmare på Frontier 12. Denna modell är fläskigt bred och ligger lite i samma klass som Jacksons Big Rig. Den är däremot betydligt mer lättpaddlad och det beror på att den har lite mer av en traditionell köl. Jag blev positivt överraskad över hur bra den spårade och höll kursen. Med den fysiskt stora storleken blir den kanske inte riktigt lika trevlig att paddla blåsiga dagar men det gäller ju alla paddelkajaker utom rena kustmodeller. Det är säkert av den anledningen de har en akterspegel som är gjord för motormontage. Blåsiga dagar och längre transporter går ju då som en dans. Bredden ger en makalös stabilitet.

Stolen i kajaken är roterbar hela vägen runt (360 grader) och har ett behagligt högt läge för själva fisket. Hela stolpaketet sitter i skjutet i dubbla skenor vilket gör det enkelt att balansera upp vikten om man har batteri och elmotor monterat i kajaken. Hela stolspaketet sitter fast med två vingmuttrar på vardera sida. Att kunna sitta vänd 90 grader åt sidan när man fiskar och ha stolen rättvänd är riktigt trevligt. Att nå bak till beteboxar och väska blir en barnlek när man enkelt vrider runt och får en helt annan uppsikt. Höjden gör också att du kan slänga in lite prylar under stolen så som en betesbox eller annat kolijox. Den är också tillräckligt rymlig för att kunna köras som en tandemmodell.

De överdimensionerade fotpeggarna som sätts i samma skena som stolen är inte snygga men ack så rejäla och ett måste när man paddlar en roterbar stol. Jag gillar att de just är rejäla doningar likt en rysk pansarvagn, vilket ger ett ordentligt stöd när man måste ta i lite vid paddling blåsiga dagar. De flesta modeller av fiskekajaker har gummiklädda och enkla fastsättningar och dessa är i jämförselse med de enkla plastvarianterna ruskigt trevliga.

Bärhandtagen är en annan enkel men ack så viktig detalj. Dessa är enkla runda pinnar men hänger i snören vilket gör att det är bahagligt att bära och lyfta denna tunga pjäs. Nu är det ingen modell som skall bäras längre sträckor men man slipper vrida handlerna ur sina socklar med den här lösningen.

Den stora öppna lösningen är något som jag verkligen uppskattar. Förvaringsutrymmet fram är perfekt för ekolodsbatteriet och andra tillbehör som man vill förvara torrt. Är du stor tillväxten eller bara vill ha en sjukt stabil fiskeplattform så är detta kajaken för dig. Kan även tänka mig att jägare skulle gilla denna modellen. Frontier tar en 2,5 hästars vanlig bensinsnurra alternativ en vanlig elmotor eller pedaldrift.

Fakta:
Längd 360 cm
Bredd 104 cm
Vikt (utan stol) 35 kg
Maxlast 295 kg

Jag har pratat med Mats Sjögren och han säger att under tidig vinter så dyker det uppe en websida och att han söker återförsäljare på strategiska ställen runt om i landet.

Text Tommy Lönnebacke

Related Article

Alla Artiklar

Icross 3000 & 1

Vattnet är alltid grönare (bättre) p …

  • Admin
  • 0
  • 0