NATIVE Titan 10,5 Propel Det fulla testet.

Admin

När mina ögon fastnade på de nya NATIVE modellerna blev jag kär direkt. De kommer i tre storlekar: 10,5, 12 och 13,5 fot. Man kan få kajaken i fyra olika färger: Blue Lagoon, Copperhead, Hidden Oak och min favorit Lizard Lick. Jag fick tillfälle att prova en 10,5 modell i en bassäng och efter det gick jag och beställde en. Nu har jag hård testat den i över ett halvår och den har levt upp till mina förväntningar. Titan kajakerna är tillverkad i plastifoam teknik vilket gör den osänkbar och får en grym styvhet i skrovet. Den är mycket stabil, när jag kliver i kajaken kan jag göra det på ena sidan utan att den kantrar. Öppnar man upp luckan i fören så har man ett stort packutrymme, man kan även stoppa ner sina spön där. Smart förvaring av spön horisontellt i kajaken. Sätet är utformat så man sitter mer i en ”attack” ställning vilket gör det lättar att komma upp till stående. Den är förberedd för micro pole system och trollingmotor.

Titanen är tillverkad i USA och Titan 10,5 togs speciellt fram för att tillgodose det amerikanska Bass fisket.

Anledningen till att jag ville ha en Titan 10,5 är att familjen använder min Slayer 13 propel plus att jag ville ha en kajak som svänger ännu skarpare än Slayern vilket Titan 10,5an gör. Jag har använt Titanen i åar och den passar utmärkt med de skarpa girarna man kan göra. Slayern är 73cm längre, 10cm smalare och 6 kg lättare. Att Titanen är kortare gör förstås att den svänger runt lättare. Första gången jag la fullt roderutslag trodde jag att jag skulle kantra, den svängde runt otroligt snabbt och man sladdade runt. Testat den i någorlunda hård sjö, 12m/s och halvmeters vågor vilket den klarade av bra.

Modell Längd Bredd Vikt Ca pris
Titan 10,5 328 95 55 29995:-
Titan 12 366 99 63 32995:-
Titan 13,5 411 105 70 35995:-

Titanen väger 55kg med allt på. Tar man bort sätet och propellern så väger den 44kg.

Första intrycket på vattnet?
Det slog mig att NATIVE killarna (tjejerna) har tänkt till, många smarta små lösningar som gör att fisketuren blir ännu bättre. Kvar är den smarta spöhållaren som är ”i skrovet”, man stoppar ner spöt där när man ska byta bete eller kroka av fisk. Trampsystemet är jag van vid och att trampa bakåt samtidigt som man vevar in går numera bra. Jag slås av att allting är enkelt, verktygen har sin plats, paddeln har Native gjort bra utrymme för, kaffehållaren är på rätt ställe, allt är enkelt. Längden på kajaken gör också att man når överallt, det är inga problem att fram sina mackor i den förliga luckan, inte heller att nå saker man har längst bak i kajaken. Det är totalt 7st handtag på kajaken och i aktern kan man lyfta med båda händerna.

Sjösättning
Jag sjösätter alltid mina Native kajaker med aktern först, detta pga. att rodret är lite känsligt eftersom det inte är ett uppfällbart roder. Nu använder jag NATIVE landing gear (hjul som sitter fast på kajaken) vilket gör sjösättningen ännu lättare. Jag paddlar ut några meter sedan är det dags att fälla ner propellern som går väldigt grunt.

Stabilitet
Titan 10,5an är nästan 1m bred och stabiliteten är grym. Jag har verkligen forcerat kantringar och det ska mycket till för att få den att gå runt. Testat att ta mig upp i den på sidan också och det är inga problem. En meters vågor har jag varit ute i och det går bra, det är ingenting jag personligen uppskattar men kajaken går bra i sjö. Den klyver inte vågor som en smal kajak gör. Att stå upp i den och drilla fisk är inga problem. Jag har tvillingar på 6 år som har varit med och testat den och de har sprungit fram och tillbaka kajaken medan jag har fortsatt att trampa framåt så stabiliteten får 5 av 5 paddlar.

Styrning
Som jag skrev tidigare så är styrningen helt underbar. Man kan byta ut rodret till ett större men det tycker jag är onödigt.

Hastighet
Titan kajakerna är fiskeplattformar, vill man ta sig fram snabbt så ska man titta på andra modeller men att ta sig fram i 3 knop är inga problem.

Lastkapacitet
Lastkapaciteten är mycket god på Titan 10,5an. Fick möjlighet att testa TITAN 12an på NATIVE Open Sweden 2018 i Östersund och min snabba bedömning är att det enda som skiljer på modellerna är lastförmågan i fören. Jag får plats med mina beteslådor under och bakom stolen, i den förliga luckan lägger jag ner spön, batteri, mat och extrakläder.

Förvaring
Vid aktern finns en lucka där man kan montera sitt batteri. Det förliga utrymmet är stort. Runt stolen kan man förvara sina beteslådor och verktyg. Spöförvaringen vid transport då man kan stoppa ner ett antal spön i kajaken är bra och spöförvaringen i kajaken när man fiskar är också smart även om det inte passar mig.

Stolen
Jag har alltid gillat NATIVE stolarna och jag märkte ingen direkt skillnad mot min Slayer stol förutom designen. Man kan använda stolen i två olika höjdlägen och jag har ännu inte testat den låga. Man kan justera stolen på olika sätt så den passa de flesta. Jag tycker man sitter riktigt bra när man trampar, vinkeln i höften blir bra och man använder stora muskelgrupper så man orkar länge. NATIVE har gjutit in smarta hållare för verktyg på sidan av stolen vilket uppskattas.

Vikt
Vikten på Titanen är 55kg, tar man bort propellern och stolen kommer man ner till 44kg och de är i de trakterna jag tycker det är ok att ha den på taket på bilen. Med rätt teknik så fungerar det men numera har jag ett släp till mina kajaker.

Framdrivning:
Trampsystemet är med cykeltrampor och med propeller. Trampar man sig igenom ett näckrosbälte så fastnar det i propellern. (Det har kommit ett skydd nu i USA). Om jag ska igenom ett näckrosbälte så tar jag fart och glider igenom då har man löst det problemet. Det finns en låssprint som låser systemet på plats vilket jag brukar använda men om det blir grunt kan man ta bort sprinten så kan trampsystemet åka upp om man går på grund. Testat att strunta i att ta upp systemet när jag ska upp på land och då åker bara trampsystemet upp i kajaken, den sticker då ca 10cm under kajaken vilket jag tycker är helt acceptabelt.

Jag prickskjuter mycket på gös och tack vare fram/back funktionen på systemet så kan jag hålla kajaken precis där jag vill ha den. Jag har fiskat mycket i åar och då kommer trampsystemet verkligen till sin rätt, perfekt att sitta ner och fiska samtidigt som man trampar framåt eller bakåt för att justera kajaken till rätt läge. Jag har även trollat mycket och jag kör ofta med 4-5st spön vilket inte är några problem då kliver på en fisk, det är bara att fortsätta trampa sakta framåt, justera kursen lite, ta en selfie och trolla vidare. På trampsystemet finns ett gängat hål där man kan skruva i en RAM kula och sätta ekolods skärmen.

Ekolod
NATIVE har ett ”uttag” för ekolodsgivare montering under/i skrovet. Jag har provat med Raymarines AXIOM givare som är stor och den får plats.

Prisbild
NATIVE ligger bra till när det gäller prisbilden, jämför man liknande kajakmodeller tex HOBIE så ligger de på 41000 – 45000:- Jackson däremot ligger lite lägre, runt 30000 – 38000:- och NATIVE Titan modellerna ligger på: 30000 – 36000:-

Betyg
Vill man ha en fulländad fiskemaskin då är TITAN 10,5 ett bra köp. Det viktigaste vid ett köp är att rangordna vad som är viktigt för dig. Var är det jag prioriterar? Stabilitet? Vill jag kunna stå upp? Är fart viktigt för mig? Osv. Jag vill ha gott om plats, kunna stå upp och fiska, svänga runt på en femöring, samt att jag vill ha en stabil kajak, därför passar NATIVE 10,5 perfekt för mig.

Text Manuel Dahlberg