Luleälvens Börsting

Admin

Luleälven är en av Sveriges mest kända lax- och havsöringsälvar. Älven startar uppe vid norska gränsen och rinner ut i Luleå skärgård, 58 mil senare. Det populära havsöringsfisket lockar sportfiskare från när och fjärran och nu har också kajakfisket gjort sitt intrång på den mäktiga älven. Robert Westin berättar om hur han fiskar efter Luleälvens eftertraktade silvertorpeder.

Luleälven
Luleälven är en reglerad älv. 1972 stod Bodens kraftverk klar. Kraftverket det sista kraftverket i älven och den är också ett definitivt vandringshinder, det innebär att ingen vandrande fisk tar sig förbi. Detta har medfört bla att vi får fiska året om pga att den havsöring som stiger upp i älven är utsatt. Enligt den senaste vattendomen så måste Vattenfall sätta ut 100 000 st havsöringar varje år. Fisket efter havsöring sker efter hela sträckan från Bodens kraftverksdamm ner till Luleälvens mynning, det är en sträcka på närmare 4 mil.

Vissa områden är hetare än andra. Ovan- och nedanför Gäddvikströmmarna, kring Avan och området från Paradisön upp till Övre fiskegränsen är där det fiskas mest och också där som kajakfisket fungerar bäst.

Säsongerna
Våren och hösten är en helig tid för mig. Då kommer börstingen upp i älven. Börsting är ett lokalt namn för nystigen havsöring. Havsöringsfisket är ett av mina favoritfisken och jag varierar mitt fiske mellan spinnfiske från land, handtrolling från båt och trolling från kajaken. Just att variera fisket är viktigt för mig. Det gör att jag hela tiden måste hålla koll på nya beten och tekniker, det gör att jag konstant utvecklar mitt fiske.

Vårfisket börjar normalt sista veckan i april, då har älven spruckit upp tillräckligt för att det skall gå bra att fiska från kajaken. När vattentemperaturen når 10 grader så börjar havsöringen att vända tillbaka till kusten och vid 14 grader Celsius så har havets silver helt valt kustområdet som födoplats, vattentemperaturen är mera gynnsam där. Detta brukar infalla kring 8 juni.

Höstsäsongen är betydligt längre. Den startar i mitten av september och peekar i mitten av oktober tills det att det inte går att fiska längre. Detta är då lufttemperaturen understiger 0 grader Celsius, vilket ofta sker någon gång under november månad.

Trolling från kajak
Kajaktrolling i Luleälven är mycket likt den klassiska båtfiske metoden harling. Man paddlar försiktigt uppströms och då och då släpper man ner kajaken, långsamt baklänges, så att betet backas in på ståndplatserna.

Det viktiga är att man inte släpper ner kajaken för snabbt. Här kommer den klassiska hej-då-frasen ”Tight lines” till bra användning. Man ser alltså till att paddla försiktigt uppströms. Hemligheten är att hålla betet på botten, samtidigt som man åker baklänges, utan att fiskelinan skall slacka. Efter lite träning så brukar detta fungera bra.

Jag föredrar att fiska med wobbler som bete, tex Salmo Whacky, Nils Master Invincible, Strike Pro Strike eller ABU Tormentor.

När jag började att fiska i Lule älv så använde jag skeddrag (trollingskedar, tex Kaprali eller Kuusamo) eller tubflugor. Det fungerade men på det sättet som jag fiskar så har det visat sig att wobbler är bäst.

Det viktiga då man fiskar i en älv är att man fiskar med konstant bottenkontakt. Så när jag trollar tynger jag ner min wobbler med en Pater noster tackel. Eftersom att Luleälven är en djup- och hårt flödande älv så krävs det tunga sänken för att komma ner till botten, jag använder tyngder som väger från 60 gram upp till 150 gram.

Dom spön som jag använder då jag fiskar från kajaken klarar av kastvikter upp till 150 gram och jag föredrar ett spö med en kort butt.

Havsöringen hugger
Just denna dag var en riktigt fin kajakfiskedag. Det var vindstilla, solen värmde, vårfloden hade inte kommit igång och efter som att det var början av säsongen så var det få båtar ute. Jag började med att söka havsöringen strandnära och ”grunt”, 2-4 meters djup. Efter ca 40 minuters fiske så kom första hugget. Hugget var tydlig, spöt bugade snabbt och hårt för att sedan gå tillbaka till sin ursprungsposition, öringen gick lös.

Jag fortsatte att nöta på samma område ytterligare 40 minuter utan resultat. Efter en kopp nykokt kaffe, en banan och en ostsmörgås så hade jag tänkt ut en ny strategi. Jag bytte sänke, från 60 gram till 120 gram så att jag skulle kunna fiska djupt.

Just utanför det området där jag fiskat så ligger det en tydlig brant. Det går från 4.5 meter ner till 11 meters djup, fort. Vid just den branten har jag tagit många havsöringar tidigare.

Svaret kom fort. Denna gång var hugget hårdare och fisken krokade sig själv direkt. Jag kände snabbt att det var en ok fisk. Efter någon sekund så kom paniken, hur skulle detta gå till? Jag har tagit flera mindre insjö-öringar 40-50 cm från kajaken tidigare och det var inget problem. Men detta var något helt annat, öringen var betydlig piggare än någon av dom jag landat tidigare.

Håven hade jag placerat i tuben till höger bakom stolen så den kom jag åt snabbt och enkelt. Samtidiga som jag sträckte mig efter håven så valde öringen att göra en rusning nedströms. 25-30 meter lina sprutar nu snabbt ut ur rullen. Jag drog en lättnas suck då den stannade.

Kajaken driftade nedström, nu hade vi hunnit ca 150 meter från den plats där öringen klev på och jag låg nu precis ovanför öringen. Öringen vägrade att komma upp men efter lite press så gav den med sig och ett fint silverglänsande börsting var redo att håvas. Fisken följde snällt med i håven och min första nystigna havsöring var ett faktum.

Fiskekort
Luleälv, inom Bodens kommun: Fiskekort köps enklast på Fiskekort.se. Det är fiskekortet för SFK Börstingens fiskekortsområde som du skall köpa då du skall fiska från kajak. På fiskeklubbens hemsida www.borstingen.se hittar du bla information om regler och kartor över fiskekortsområdet.

Du kan också köpa fiskekort på tex Bodens Turistbyrå eller på Circle K (fd. Statoil) i Boden.

Luleälv, inom Luleå kommun: Om du vill fiska i Luleå Fiskevårdsområde vid Gäddviksströmmarna så köper du ditt fiskekort hos tex Wildmarksshoppen i Luleå eller Luleå Turistcenter.

Text och foto Robert Westin