Liska Kayak Open 2018

Admin

Liska Kayak Open är Skandinaviens största kajakfiske event. Det är också ett minnes event för att hedra Jan Liska som tragiskt gick bort för ett par år sedan. Jan var med tillsammans med Gunnar Ahlström och startade eventet. Jan var också en av de tidiga och riktiga kajakfiskeentusiasterna med ett mål att få vår underbara sport att växa.

Årets upplaga hade sin bas på Ronneby Havscamp precis som förra året. Årets tillställning hade fått lite nytt regelverk i tävlingsmomentet. Enbart den största gäddan och abborren räknades. Abborrklassen var ny och att man ändrat till enbart en stor gädda var för att man vill minska ned antalet fiskar som skall mätas och hanteras, både i kajaken och vid tävlingsadministrationen.

Ett absolut kristallklart vatten gjorde fisket riktigt trögt under hela helgen. Med ca 90-talet kajakfiskare som kämpade varje dag tillsammans med Sportfish Masters båttävling i samma vatten. Med en bra bit över 100 båtar med 2 eller 3 fiskare i varje båt var det mängder med fiskare i Blekinge skärgård. Med över 300 fiskare i vattnen samtidig kunde man konstatera att fisket var trögt då 100-plussarna var fåtaliga. Det var många. Många fiskare som blankade både i vårt event men även i den stora båttävlingen.

Själv lyckades jag landa fisk båda dagarna men inget som kunde vara med att mäta sig i toppen av listan. Själva tävlingsmomentet är bara en liten del. Att träffa likasinnade och se mängder av olika kajaker och deras kreativa lösningar både fabriksfärdiga och hemmabyggen är alltid lika roligt.
Att träffa nya och gamla vänner under helgen är nog det som är mest givande. Många kramar och ryggdunkar delas ut. Man byter massor av idéer och erfarenheter och breddar på så sätt sina egna kunskaper.

Kvällarna blir inte så sena då det snabbt tunnas ut med folk efter att den gemensamma middagen intagits och övergått i trubadurmusik.

Söndagens fiske bjöd på verkligen varierat väder. Först en riktigt trolsk dimma på morgonen sedan en absolut blankt hav med strålande sol och på eftermiddagen äntligen lite ordentlig vind.

Tävlingen / eventet är öppet för alla märken och här finns i princip alla kajaker representerade på startlinjen. Det är rätt häftigt att se alla olika kajakerna på strandkanten vid starten och slutet av dagen. I år fick vi även kika lite närmare på Blue Sky Boatworks 360 Angler som är en hybrid mellan en båt, kajak och två supbrädor. Definitivt en annorlunda fiskemaskin.

Det är också kul att se att antalet yngre deltagare växer för var år. Detta år var vår redaktör Manne som hade med sig sonen Leo som är den yngsta deltagaren hittills endast sex somrar gammal.

Som vanligt lottas huvuddelen av sponsorpriserna ut ibland alla deltagarna och Wilmer Eliasson som förra året drog högvinsten och vann en kajak lyckade i år vinna ett Raymarine Axiom att komplettera sin kajak med.

Henric Appelgren

Wilmer Eliasson

Gabriel Claesson i mitten

Mariusz Blum tv, Elvira Dure (2:a i abborre klassen) mitten 

 

 

 

 

 

 

Vår redaktör Henric Appelgren lyckade dra högvinsten i lotteriet och vann en Liska från Jackson Kayaks. Henric hade lagom till denna säsong redan köpt en precis likadan och har nu en start till en liten flotta av Liskakajaker.

Vinnare av abborreklassen var Mariusz Blum med en borre på 31 cm och i gäddklassen Gabriel Claesson med en gädda på 91 cm. Hela listan hittar du på LKO´s Facebooksida.

Till er som ännu inte varit med se till att delta i 2019 års upplaga som kommer flytta något österut till ännu mer kajakfiske vänliga vatten. Håll utkik på Liska Kayak Opens Facebooksida för mer info och anmälan.

Text Tommy Lönnebacke

Related Article

Alla Artiklar

Icross 3000 & 1

Vattnet är alltid grönare (bättre) p …

  • Admin
  • 0
  • 0