Liska Kayak Open 2017

Admin

Årets upplaga av Skandinaviens största kajakfiskeevent hade flyttat till Ronnebyhavscamp. Nu har träffen äntligen hittat ett ställe där alla kan bo och umgås på samma ställe. Här finns också gott om plats för eventet att växa.

Anlände en hel dag före tävlingarna och starten av eventet och fick en fantastisk plats (trodde jag) på campingen 15 meter från vattnet och där jag startar till själva tävlingsdelen. Den roligaste delen med Liska Kayak Open är alla trevliga sakers från så många olika länder och hänget på kvällarna. I år runt dussinet olika länder.

Som start på fredagskvällen fick vi lyssna på Magnus Eliasson från RAM Nordic när han entusiastiskt berättade om hur han kämpat med en brutalt stor tonfisk i det svensk/danska tonfiskmärkningsprojektet. Sedan avslutas kvällen traditionsenligt med en stor brasa vid strandkanten och mingel. Det är nu jag upptäcker att min tältplats också ligger 10 meter från mingelbrasan. När rösterna och brasan börjat falna somnar jag äntligen och faller snabbt i djupkoma.

Lördagsmorgon och äntligen tävlingsdags. Jag har teamat upp med Mats från Nucanoe Sverige för dagen. Vi har kikat lite på kartan kvällen innan och valt ett område rätt nära campingen som vårt fiskeställe. När starten går drar de allra flesta till vänster från stranden och utåt djupare vatten. Vi paddlar i princip ensamma åt höger.

Vi börjar vårt fiske emellan två öar där det är sjukt mycket växtlighet. Här är det så mycket grönsaker att jag efter några kast inser att inte ens mitt offset riggade gäddbete fungerar. Jag ser nästan omedelbart två gäddor som simmar omkring i vegetationen och bestämmer mig ändå för att ge platsen en chans. Jag hittar en shad för abborrefisket som jag riggar på en mindre och lättare offsetkrok. Nu kan jag fiska ytligare och får nästan direkt påslag. På min lilla Hitman Soft tail har jag mer än 20 hugg och landar 7 fisk. Minimimåttet för tävlingsfiskarna är 65 cm. Min längsta för dagen är 64 cm. Mats lyckas däremot landa en på 77 och är med på poängtavlan.

På väg hem paddlar jag på slutet förbi Marty Cronin från USA och frågar hur det gått för honom och han svär lite med bred sydstatsdialekt säger att det varit uselt på de djupare delarna han fiskat.

Efter middagen är det dags för lite föreläsningar igen och jag håller själv i en om fiskeåret i Norra Europa. Efter mig kommer Marscha från Tjeckien som är en fanatisk Rapala samlare och berättar om sin hobby och samling. Sedan är det dags för brasan vid stranden och det obligatoriska kvällsminglet. Här kanske det är dags att varna de rookisarna för eventet för de givmilda besökarna från hela Europa. De har med sig starkare drycker ifrån sina egna hemländer och bjuder givmilt på de söta och starka dryckerna. Jag själv som inte tål stardricka tackar gång på gång nej, vis av erfarenhet. Men varje år är det ett par som faller i fällan och får i sig lite för mycket raketbränsle och sedan ser lite slitna ut när det är dags för start tidigt på morgonkvisten.

Morgonen gryr snart och det är åter dags för att kasta i sig lite frukost innan starten. Ca timmen före är det febril verksamhet på campingen, de som bort i stugorna kommer med sina kajaker och riggar spön och utrustning, vi som bor lite närmare äter frukosten och hinkar i oss morgonkaffet för att råda bot på morgonzombien i oss.

En nöjd Marty Cronin från Jackson Kayaks USA

Jag och Mats har bestämt oss för att köra samma område idag också då vi haft massor av hugg och sett mycket fisk i det området vi fiskade i dagen innan. Mitt och Mats fiske under söndagen kan väl sammanfattas med ett stor Skit också! Ett enda lite hugg på hela dagen blev mitt resultat. På väg hemåt möter jag på samma plats som dagen innan Marty från USA och frågar artigt hur dagens fiske varit. Då skiner han upp med ett brett leende och säger, -Today it was fantastic! Han hade haft ett riktigt bra fiske och det verkade vara ett tema ibland de flesta jag pratade med. De som hade uselt fiske på lördagen hade bra fiske på söndagen och vice versa.

Prisutdelningen på Liska Kayak Open är alltid lika spännande. Först får de tre medaljörerna sitt pris och sedan kommer den stora utlottningen med massor och massor av priser som lottas ut ibland deltagarna och som sista pris lottas det ut en kajak och i är vanns denna av Wilmer Eliasson som varit med sedan första året då hans far drog med honom. Ett stor grattis till en ny Jackson Liska som han får levererad rykande färsk när den lämnat fabriken till våren.

Vinnaren av själva fiske delen blev Janusz Grudzien som hade ett magiskt fiske på söndagen. För mig som skulle åka hem direkt efter själva tävlingsavslutet återstod bara att dela ut en massa hejdå kramar och sätta mig i bilen för den långa hemresan.

Mer om 2018 års event hittar du här…

Har du inte tävlingsfiskat från kajak tidigare så är detta tävlingen som du skall delta i. Tävlingen är bara en rolig del i hela helgen och man skaffar nya vänner från andra delar av världen på Liska Kayak Open. Väl mött 2018!

Text Tommy Lönnebacke