Linkorg Gör den själv

Admin

Vet inte om jag är ensam om att som flugfiskare tycka att det inte finns så mycket prylar till salu som kunde göra ditt fiske bekvämare för dig själv när man fiskar från kajak.

Nåt jag var lätt irriterad över en lång tid var hur fluglinan lyckades trassla sig på alla tänkbara ställen, linorna är relativt dyra med så att bara strippa in den på botten av kajaken där dom löper risken av att bli trampade på var uteslutet efter att jag köpt några nya under en säsong.

Det finns ju en hel massa olika på marknaden men tycker flesta av dom är obekväma att använda i kajak där man sitter ner sig och stiger upp så pass ofta jag gör. Blev galen av att ta av och på linkorgen hela tiden.

Finns det inget att köpa man godkänner får man lov att göra det själv så sagt och gjort

Min ide till min nuvarande korg blev en blandning av att jag på Youtube råkade se en sorts ”tvättkorg” som användes i en båt och andra halvan av finska Tuomas Rytkönens linkorg i Fly VS Jerk.

Iden var att ha en korg som man inte har på sig utan som sitter fast i kajaken men går lätt att få ur vägen när man paddlar, lättanvänd skulle den också vara.

Hur jag en vacker dag fick mina ögon på papperskorgen i förrådet på mitt jobb kommer jag ej ihåg men plötsligt blev det solklart hur det skulle bli. Tog korgen med till min bror där jag förvarar min kajak, med följde lite även lite  4mm RST profil.

Inga egentliga ritningar behövdes göra i och med att konstruktionen var väldigt enkel och det var ju bara en prototyp ännu.

                             Proto II

Proto I på bilderna ovanför blev kortvarig pga korgen låg för lågt och alltför ofta så hände det att man strippa linan förbi korgen, speciellt i vind så trots en lång omsorgsfull tankeverksamhet så blev det ändå nåt man inte helt räknat med.

Problemet var pyttelitet men eftersom det var irriterande och lättfixat och även material fanns kvar så byggde jag om ställningen så korgen kom lite högre upp, lite ovanför knäet när jag stod i kajaken.

Oron om att RST profilen inte skulle hålla visade sig onödig, blev hur bra som helst och nu har jag använt korgen och varit jättenöjd med den, gjorde i samma härva ett gäng fästen till skenorna på kajaken med mm gänga.

                            Proto III

Här medan jag sitter och skriver har jag Prototyp III på G och återkommer senare med hur det ser ut på den fronten, kan avslöja att det handlar om lintrassel speciellt i riktigt kallt vatten. Håller på att testa några nya ideer om hur jag kunde undvika detta lite bättre.

Text och bild Johan Lindqvist