Lapplandsfiske och testtur med Feelfree Overdrive

Admin

Under sommarens absolut varmaste veckor riktade jag bilen norrut i hopp om lite svalka. Jag skulle möta upp min fiskebroder Håkan Lundgren för lite abborre och gäddfiske i Lappland.

Under hela nattens körande höll sig utetermometern på bilen oroväckande högt och i gryningstimmarna inser jag att detta kommer att bli svettiga dagar i kajaken och i tältet.

Vårt första stopp är en lite större stenig sjö med några fina holmar som skall fiskas av. Eftermiddagsvärmen ligger på över 30 grader och för första gången någonsin beslutar jag mig för att fiska utan flytvästen som får ligga bak i kajaken. Vi pratar igenom detta en kort stund men kommer fram till att vi skall fiska tillsammans, det är inga långa distanser till land och det är definitivt badtemp i sjön.

Jag har denna turen Feelfree´s pedalsystem med mig ifrån vännerna på Kajaktiv.se som jag skall testa under våra fiskedagar. Det tar en liten stund innan jag lyckats ställa in stolen så att jag kommer rätt i förhållande till pedalerna. Håkan fiskar ur en Hobie och vi trampar ut till vassvikarna närmast och söker efter fisken i den gassande värmen.

Vi har mängder med dricksvatten med oss i kajakerna för att hålla vätskebalansen i denna ökenvärmen. Vi petar av de yttre vasstråna utan kontakter. Sedan klämmer Håkan till med ett par kast längre in i vassen och då kommer den första kontakten. Byter till en IFish the Shade och sopar iväg den längre in i vassen än tidigare. Det tar inge många kast innan jag har första hugget. Naturligtvis är det en sån där tjuvaktig gädda som bara snor paddeln på min jigg. Håkan har nu landat sin första och vi kommer snabbt igång men det är absolut ingen storlek på dessa grundvatten solande gäddorna.

Jag som är mer en paddlare än en trampkajaker gillar att det är enkelt att bromsa upp och hålla sig på lagom avstånd ifrån sjövassen. Det behövs ingen större kraft för att förflytta sig bort emot öarna i andra halvan av sjön. Vi tar en varsin sida av den lilla holmen. Först när jag kommer nästa ända bort i andra änden av ön har jag en följare (en gädda på ca 3 kilo). Kastar ett kast till åt samma håll och har ett par underliga pet på jiggen. Kan det vara abborre månntro? Byter till ett av borrespöna och drar iväg ett kast. -Kabom! En 6hg´s borre. Trampar något närmare och får nu hugg i varje kast. 4-7 hekto på varje rovriddare. Helt plötsligt uppenbarar sig ett stim med välvuxna abborrar under kajaken och jag byter blixtsnabbt till spöet som är laddat med Salmo´s Zipper. Ett vibrationsbete som vi här i Europa kastar och tar hem med lyckat resultat. På andra sidan Atlanten är det inte ovanligt att det används som ett vertikalbete. Släpper ned Zippern under kajaken och gör ett ryck så att den skär iväg åt sidan. -Smack. Det hugger omedelbart och det är fler som försöker ta betet.

Jag tar snabbt fram IFish stora gäddhåv och sumpar min abborre i den precis utanför kajaken. Detta gör jag för att inte min fångade fisk skall dra med sig stimmet om jag släpper tillbaka den rakt ned i stimmet. Abborren kan ibland fly hela stimmet om du returnerar en fångad borre för nära din farkost. Nu är jag i zonen och håven fylls upp i rask takt. Vid varje släpp slåss abborrarna om att vara förs på att hugga.

Mitt i min bonanza hör jag. -Toooooommmyyyy!! Det är Håkan som ylar på andra sidan ö-spetsen.

Han har dragit på dagens största gädda hittills och den bjuder honom på en riktig fight när han kör med borreutrustningen. Jag trycker på lite mer än vanligt på Overdrivesystmets pedaler och närmar fort Håkan. Låser min håv under baken och lirkar fram kameran för att kunna filma och fota slutet av Håkans gäddfight.

Håkan kikar på min håv som hänger över kajakkanten när han returnerat sin fångst och frågar. -Har du fått något? Ta fram kameran svarar jag och tar fram ett knippe borrar ur håven. Det är fasen inte lätta att läppa flera borrar i taget för att kunna visa upp dem. Vi tar några bilder och tömmer håven. Vi trampar tillbaka till mitt borrestim och har ett ruskigt roligt fiske på det stora stimmet. Vi kommer inte riktigt över kilot men Håkan nyper en som vägs in precis under strecket och detta blir dagens största.

Till kvällen återvänder vi till tältet för att käka och vila för ytterligare en dag i den stekande värmen. En tjärknölsmacka och en ljummen pilsner får avsluta dagen.

Andra och tredje dagen kör vi ett lite större sjössystem. På väg ut ifrån sjösättningen drar jag en skaplig harr på den minsta Nils Master Invincible i knall-orange färg. Vi får under kvällen flera fina harrar och några får följa med hem till stekpannan och den obligatoriska nattmackan.

På eftermiddagen andra dagen landar Håkan en redig gädda som passerar 10 kilos strecket. Gäddfisket överlag är trögt i denna tropikvärmen och till kvällningen övergår vi till att jaga borre med god lycka. (Kommer i en videofilm längre fram)

I detta vatten har jag nu också lyckas få in lite växtlighet i propellern och får för första gången pilla ur den och ta bort grönsakerna. Det märktes tydligt när det fastnade sjögräs. Tyngden i trampandet ökade markant så det var inget snack om saken att det fanns vegetation i propellern. Efter att ha lossat och pillat tillbaka trampsystemet både vid sjösättning, landstigning och vegitationstömning började detta gå helt utan problem fastän systemet var nytt för mig. Det finns en liten pinne som man trycker ned och roterar propellern emot så att man vet att den står rakt och då är det inga problem att plocka upp pedalerna och rengöra dem.

En av kvällarna hade vi en intensiv åskstorm med rejäla vindar och då fick Feelfree´s pedaler visa att de också fungerade i rejäl vind. Trampsystemet vinner väl inget skönhetspris. Den ger dock en så pass rejäl kajak som Lure-modellerna är möjlighet att komma ut och enkelt ta motvinden som annars skulle bli kämpig med bara paddeln.

Trots dödsmördarvärmen hade vi ett kalasfiske framförallt på abborren och att fiska i Lappland eller Norrlands inland är väl värt en tripp. Det finns kalasmånga vattendrag som hyser gott om gädda och abborre i bra storlek. Ta kajaken och go North!

Text Tommy Lönnebacke Foto Tommy Lönnebacke & Håkan Lundgren