Lapland Pike 2018

Admin

I år genomfördes gäddfisketävlingen Lapland Pike i Kattisavan som ligger utanför Lycksele. Tävlingen är arrangerad i två klasser, en båtklass och en för kajakfiskare. Detta var för andra året i rad som Lycksele stod som destination.
Lapland Pike är ett Leader Lapland 2020 projekt, på iniativ av Lycksele kommun. Greger Jonsson, Jessica och Roine Öberg arrangerade tävlingen. Campen Chilla Inn var utgångspunkt. Där bodde alla som inte kom från närområdet.
Campen fungerade bra som base camp för tävlingen. Den hade flera olika typer av stugboenden. Dey fanns även plats för tält- eller husvagn för dom som vill bo på det sätter. Servicehuset var stort och hade dusch och toalett. Receptionshuset hade en restaurang och ett minilivs. Det fanns också en vedeldad bastu som var igång i princip hela tiden under kvällarna vilket var ett riktigt trevligt inslag för en bastugalning som jag.

Under lördagskvällen arrangerades olika sociala. Först var det två föreläsningar, undertecknad pratade om kajakfisket och Miguel Sanzs genomförde en föreläsning om fiske i varma vatten. Ett lokalt coverband stor för musik senare under kvällen.

Johnny Thörnquist – Native Watercraft Sweden – kommer tillbaka nästa år

Själva tävlingen var bra arrangerad. Reglerna var lätta att följa och förstå. Alla som tävlade använde Whats App. När man fångat en gädda så mätte man den med mätbrädan, tog en bild på hela fisken liggandes på brädan och sedan skickade man bilden som ett privat meddelande till tävlingskansliet. Totalt så tävlade 64 st personer om priserna, fördelat på 32 st lag. Vi var 5 st kajaklag. Tretton av lagen kom från Mellan- och Sydeuropa, bla Rumänien, Tjeckien och Spanien.

Fisket

Natali Sundqvist med en av många fina riddare från tävlingen

Tävlingsområdet var Umeälven inom Kattisavan- och Blåvikens FVO, det var drygt 3 mil långt. Gäddfisket var svårt för oss som kom utifrån. Dom tre första platserna vanns av lokala team, vilket är ganska vanligt. Men att området har potential är det ingen tvekan om. Det bevisade Alexander Östlund som bände upp tävlingens länga gädda, mätbrädan visade fina 118 cm.

Något som var överraskande bra och relativt enkelt var abborrfisket. Under tävlingens gång kom det upp titt som tätt stora abborrar i WhatsApp-flödet. Själv så drog jag en där vågen visade 1,4 kg på ett litet silverfärgat skeddrag.
Planeringen av fisket underlättades markant på grund av att tävlingsarrangören hade loggat hela tävlingsområdet. Sjökortet finns på Genesis Social Map.

Mina egna reflektioner

Alexander Östlund, 118 cm madam

Jag upplevde arrangemanget i stort som bra och välorganiserat. Det som var en oväntad bonus var att hela tävlingsområdet var loggat, sjökorten finns på Genesis Social Map för nedladdning. Vi som inte hade kompatibel plotter kunde använde appen Fishbrain med premiumprenumeration för att få tillgång till sjökorten.
Stämningen var på topp och det kändes mera som ett stort gäng fiskekompisar som hade samlats för att fiska tillsammans, än en tävling. Detta uppskattade jag väldigt mycket.

Dom lokala sportfiskarna var inte rädd för att dela med sig av platser eller beten. Många delade med sig av sina olika erfarenheter från sina fiskafängen och det skojades en hel del. Detta var en tävling i min smak. Högt i tak och bra samtal om sportfiskets underbara värld. Jag har redan anmält mig till Lapland Pike 2019.
Resultat

Alexander Östlund och Anton Nilsson from team En Ständig Besvikelse

Bästa lag: Team En Ständig Besvikelse 1.5 – Registrerade 505 cm
Bästa individuella fångst: Alexander Östlund från Team En Ständig Besvikelse 1.5 – 118 cm gädda
Bästa kajaklag: Kámen & Kámen från Jackson Kayak Tjeckien – 386 cm
Totalt så registrerades det 7001 cm gädda fördelat på 85 st gäddor.
Priserna

Jakub Kabat and Mascha Mrskoč from the kayak team Kámen&Kámen

Priserna var bra. 7000 sek i kontantpris till vinnande båtlaget samt tre fullsmockade lådor med beten från 4Predators. Alexander, han som drog den längsta gäddan, fick ett custom spö som var byggt av A-Sava Custom Rods, värdet var 3500 SEK. Alla som deltog fick 2 st gäddbeten av Strike Pro.
Bästa kajaklaget vann 3500 SEK i kontantpris. Dom fick också tre fulla beteslådor från 4Predators.

Lapland Pike 2019

Anders Lundqvist letar gädda

Nästa år genomförs tävlingen i Dorotea med Doro camp som basläger. Bellvikssjön är tävlingsvattnet Arrangemanget kommer att utvecklas med minst en dag med fler föreläsningar, demon av bla fiskeutrustning och fiskekajaker vilket också innebär att dom som inte tävlar kommer att kunna deltaga i föreläsningar, demonstrationer och kvällsarrangemangen.

Deltagarna och icke tävlanden kommer att få prova olika fiskekajaksmodeller och fiskeutrustning och där alla kan ställa frågor och få olika tips om hur man kan rigga sin kajak eller skall fiska med olika tekniker.
Lördag och söndag blir tävlingsdagar. Dvs 17 och 18 augusti, 2019. Även Bellvikssjön kommer att vara loggad för att läggas ut på Genesis Social Map. Detta jobb påbörjas nu i september.
Läs mera: www.laplandpike.se

Text Robert Westin

Related Article

Alla Artiklar

Icross 3000 & 1

Vattnet är alltid grönare (bättre) p …

  • Admin
  • 0
  • 0