Klädd för vinteryakin

Admin

När Kung Bore har tagit kontroll över denna kalla och hårda årstiden får man antingen stanna inne och abstinensgråta eller klä sig rätt och bita ihop för en fisketur. Från mitten av november till slutet av april har sjöarna i mitt Sverige ett tegellikt istäcke. Det enda öppna vattnet finns i de lite snabbare delarna av Dalälven.

Jag har haft grymt bra fiskedagar under vintern på älven. Dagarna är korta men det är och andra sidan ingen båttrafik överhuvudtaget. Fiskedagarna under vintern är de dagar då det är varmare än minus 2 grader. Vattentempen i älven kan ländå igga under nollan. Om det är kallare än så finns det risk att gäddans ögon fryser och catch and release fisket blir omöjligt utan att skada fisken.

Du behöver även vara rätt klädd för både snö och iskalla vindar. Om jag denna årstid faller i älven har jag inte många minuter på mig innan hjärnan släcker kontorslampan på grund av nedkylning och det blir lätt att ta ödesdigra beslut. Bålen i kroppen behöver allt blod för att hålla de innre organen igång och stryper då blodtillförseln i resten av kroppen. I en torrdräkt med rätt klädsel under kan du ta ett vinterbad utan att du behöver avbryta fisket och uppsöka en varm brasa.

Kläder
Om vi börjar längs in. Stickad ull eller fleecestrumpor håller fötterna varma och ett första tunt lager i andasmaterial (långa ärmar och ben). Ett andra lager med mediumtjocka fleeceplagg och sedan torrdräkten brukar vara lagom för de dagar som är lämpliga för kajakfiske. Att tänka på är att se till att torrdräkten är tillräckligt stor för de extra underplaggen.

Över fötterna på min torrdräkt har jag ett par extra sockor för att skydda dräkten från sand som alltid hittar in mina vadarskor. Jag använder mina Orvis vadarskängor men 3-4 storlekar större än normalt. Detta för att plagg som sitter för tajt eller klämmer gör att du fryser. Om du är frusen av dig kan du ha ett tredje lager under torrdräkten. Se bara till att det inte blir för tajt och klämmer och att allt har en lite lös passform. Utanpå allt så har jag en värmande flytväst.

icy

Jag föredrar fleecvantar på händerna och har i regel ett extrapar i craten. Är inte speciellt förtjust i neoprene då jag blir svettig, vilket gör att jag börjar frysa om händerna. En bra mössa som har ett vindtätt lager som hindrar nedkylning av skallen. Ett par solglasögon är bra klara dagar med skarp reflekterande vintersol.

Utrustning Ligger tempen på under nollan fryser flätlinan och blir stel. Den drar dessutom in vatten i ringarna och gör så att även de fryser igen. Rullen kan också behöva lite vinterkärlek så att den går jämnt och fint. Fett som inte fryser kan vara ett bra alternativ för den flitige.

Fisket
Långsam trolling uppströms endast några meter ifrån land. Stora färgglada vobblers med en extra blyvikt framför så att betet har bottenkänning lite då och då. Det är viktigt att fiska bottennära under den tidiga vintern. Vid nedströmsfisket är det långsamt fiskade gummibeten som gäller.

Rätt förberedd är du nu redo för spännande fiskedagar efter gädda. Den sena vintern, februari och fram till april (och fram till vårfloden) kan det vara fantastiskt fiske. Jag föredrar att vara ute även om det är korta och tuffa dagar, vad är alternativet? Sitta hemma med abstinens och gråta i väntan på våren? – Nä. bit ihop

Jag citerar de legendariska grabbarna i ZZ Top: They come runnin’ just as fast as they can, ‘Cause every pike crazy ’bout a sharp dressed man.

tommy-lText Tommy Lönnebacke, Foto James Venimore

Related Article

Alla Artiklar

Icross 3000 & 1

Vattnet är alltid grönare (bättre) p …

  • Admin
  • 0
  • 0