Kajaktabbar vi inte glömmer Topp 7

Admin

Kajakfiskare sitter i små farkoster och håller man på ett tag så kommer förr eller senare ett missöde. En del slår runt och tappar lite prylar. Jag har själv tappat en handfull spön, Gopro kamera och drivankare och en del annat smått och gott. En del har kunnat bärgas och den del har offrats till fiskegudarna för lycka. Men det händer också en hel dråpligheter på både land och på vattnet som är av lite rejälare varianter än att bara tappa någon pryl.

Här en liten lista spännande händelser ibland mina kajakfiskande vänner och bekanta.

Backspegeldöd och karma
En tidig morgon på Liska Kayak Open stod jag och småpratade med Magnus Eliasson som distribuerar alla spännande RAM produkter vi har på våra kajaker. Magnus håller samtidigt på att lossa sin kajak från biltaket och i en svinblink glider den iväg innan han hinner greppa den och slår av backspegeln på bilen, påföljt av en rejäl svordomssalva. Samtidigt som jag tycker riktigt synd om Magnus fnissar jag lite inombords över klumpigheten. Men karma skulle ge igen för mitt tysta fnissande våren efter. Jag har lastat av kajaker i alla storlekar tusentals gånger från takräcket utan problem. Men en sekunds ouppmärksamhet efter ett långt pass räcker. -Helvetes jävla skit, kommer ut ut munnen när jag själv klipper backspegeln på min egen bil. Karma is a bitch!

James Bond stoppet
I en av de tidiga James Bond filmerna kan vi se hur en surfingbräda lossnar från en bil och skjuter iväg som en projektil. Detta är precis vad Henric Appelgren råkar ut för. Efter ett tidigt och uselt fiskepass återvänder han hem,trött som en sengångare spänner han loss remmarna runt kajaken men lämnar ekipaget på biltaket för att ta ned den senare,eftersom han är i akut behov av uppåttjack i form av kaffe. Kaffet har dålig verkan och Henric tar sig en tupplur istället. På eftermiddagen skall han ta en tur till affären för att proviantera och sätter sig i bilen. Efter bara en kort bit kopplar minneskretsarna i hjärna på och han minns att remmarna runt kajaken är borta. En silkesmjuk inbromsning är inte tillräckligt mjukt. Kajaken kommer glidande som en ubåt på djupt vatten över framrutan och slår i taket och lämnar en rediger bula i motorhuven.

Motorvägsmarodören
Håkan ”H-gun” Svensson far till Kayakstore för att hämta sin nya kärlek från Hobie. Han lastar den på sitt hemmabyggda takräcke och drar åt de välanvända spännbanden. På E4:an sätter han in blyfoten och ökar farten till supersonic. Det visar sig att spännbanden som har sina bästa dagar har gnuggats av emot takräcket och i backspegeln ser han kajaken segla iväg som ett löv i höstvinden innan den skramlar ned på motorvägen och tvingar bakomvarande trafikanter att göra avancerade undan manövrar på motorvägen. Otroligt nog klarar sig kajaken i princip helt oskadd.

Kajaktrailer mosade Smart Car
Jag sitter i baksätet i Kajaktivs bil på väg hem från Sportfiskemässan. Vi har efter 20 minuter svängt av motorvägen i Stockholmstrafiken för att lämna lite grejor. I en nedförsbacke hör jag James som kör svära; -Shiiiit!!, så helt plötsligt kommer släpet fullt med fiskekajaker glidande och kör förbi oss på min vänstra sida. Jag följer den med blicken när den får upp farten i utförslutet. Efter hela den vänstra sidan av vägen står det bilar parkerade. Tillslut kommer vagnen så nära de parkerade bilarna att hjulet på släpet tar i. Naturligtvis står det en mikroskopiskt liten Smart Car ivägen och den är konstruerad så att hela nedre delen av bilen är i ett stycke. Vi klär formligen av bilen allt nedanför rutorna. Samtidigt som hjulet fastnat i detta ekipage så slår vagnens dragkrok in dörren på den tyska lyxbilen som står parkerad nedanför minibilen. Efter samtal med polisen och ägarna rullar vi ut ifrån Stockholm och hemåt efter den dyraste mässan någonsin.

Rampsejsad
Mats som säljer Nucanoe i Norden var på fisketur i norra delarna av landet och på vägen hem skall turen avslutas på en båtramp. Mats som är lite trött tänker, att om jag tar ordentligt med fart glider jag upp på rampen och kan enkelt kliva ur på torra land. Som en furie paddlar han upp emot rampen och tar ett sista stenhårt paddeltag som får kajaken att svänga till precis innan det branta uppförslutet av rampen. Detta resulterar att Mats kommer upp snett på båtrampen och den lutar mer än tänkt så att han inte kommer upp lika långt som den geniala planen var. Reslutatet blir att kajaken glider upp på tvären för att i super slowmotion rulla nedåt och tillbaka i vattnet. Nucanoes rymliga kajaker gör att han har allt löst i kajaken och detta töms naturligtvis ut i sjön.

Bäverdöden
John Fändrik som bor alldeles vid strandkanten brukar paddla till sjön som ligger nedanför för att fiska. För att ta sig dit måste han glida igenom en vägtrumma, med kajaken. John som är fullång viker sig dubbelvikt framåt i kajaken och skjuter på med paddeln för att ta sig igenom trumman i högvattnet. När han kommit nästan till andra sidan, känner han hur nosen på kajaken lyfter och han sitter fast som berget. Bävern har byggt ett bo i andra änden av trumman och John har nu kilat fast sig ordentligt. Tankarna far runt i huvudet. Ingen mobiltäckning, -Det är här dom kommer att hitta mitt lik i vägtrumman om 25 år. Efter en evighets, evighet lyckas han trycka loss sig med paddeln och glider bakåt emot strömmen och tar sig ur vägtrumman. Han har numera en fobi för vägtrummor och hatar bävrar.

Till varje rörelse finns en motrörelse
Med en skadad axel hade Jan Ekebjär moddat ihop en elmotorlösning till sin kajak som skonade hans skada under långa dagar på sjön. Ett fäste i de båda spöhållarna bakom stolen och sedan monterades elsnurran hel enkelt fast på sidan. Under en transport så passade Jan på att trolla och lyckades förargligt spinna in flätlinan i propellern. Han lutar sig lite bakåt och utåt vänster för att fälla upp elmotorn. Han hör sitt rejäla marinbatteri börja rassla bakom sig. Batteriet ligger löst i kajaken och han förstår omedelbart vad som är på gång att hända och försöker desperat luta sig åt höger. Batteriet som har får upp överljudshastiget glider dock snabbare åt vänster vilket resulterar i en massiv övervikt på babordssidan och i ett mäktigt plask, slår kajaken helt runt. Jan berättar att, -Det kostade en Samsung s6. En håv, ett haspelset + diverse drag. Han lyckades dock senare bärga en del av utrustningen och batteriet som fortfarande funkar. Dock så paddlar jag nästan uteslutande numera och använder bara motor någon enstaka gång, avslutar Jan.

Text Tommy Lönnebacke