Kajakröding i fjällen

Admin

Sugen på att testa på fjällets Greta Garbo ifrån kajaken? I Fulufjällets Nationalpark huserar landets sydligaste fjällröding. Fjället ligger placerat i nord-västra Dalarna mitt emellan Sälen och Idrefjäll.

Vid Rösjöstugorna i norra delen av nationalparken finns tillgång till 4 fiskekajaker. I både lilla och stora Rösjön hittar man den vackraste av våra fiskar, rödingen.

Här finns tillgång till en Nucanone Flint, en Jackson Coosa Hd samt två Big Fish 120 från Feelfree.
Det finns gott om och enbart röding i de båda sjöarna. Den mindre storleken av röding är betydligt enklare att lura än de större exemplaren. Nationalparksrekordet lyder på 3,7 kilo. Säsongen är kort i fjällvärlden och pågår ifrån någon vecka före midsommar fram till fredningen sista augusti.

Bingospinnare

Metoder för rödingen. Flugfiske och lätt spinnfiske är det som ger bäst reslutat. När vattnet är som varmast i början av augusti så brukar de klassiska långedragen fungera absolut bäst. Dessa trollas sakta efter kajaken och agnas med en mask eller en fluga. Att tänka på för flugfiskaren är att det nästan alltid blåser på fjället, så man inte väljer en allt för lätt utrusning. Nattslädnor och fjädermygg bör finnas med i flugasken. Spinnfiskaren utrustar sig med t.ex Lott och Bingospinnare, men även små skeddrag typ Aligator kan vara ett vinnande koncept. Glöm inte heller de små vobblerna för de lite större rödingarna.

Bara 3,5 km bortanför Rösjöarna ligger stora och lilla Harrsjön här finns det både öring och rödingar. Här finns dock inga kajaker utan det är en gammal klassisk träkea eller landfiske som gäller. Vill man få ut det mesta av sin fjälltripp så rekomenderas även ett besök vid Lorthån, där man fiskar efter de lite mindre öringarna i fjällbäcken.

Vill man ta sig till Rösjöstugorna och Fulufjällets nationalpark så letar man rätt på den lilla byn Särna. Kör 3 minuter emot Idre och följer skyltningen till nationalparken. Vid Naturum som ligger vid entren till parken lämnar man bilen och följer vandringsleden upp på fjället. Det är bara 3,5 kilometer men mycket brant första halvan.

Boende hittar man i Rösjöstugorna. Gasolkök, vedkamin och fjällvatten ger dig värme och möjlighet till matlagning. All mat måste bäras med i ryggsäcken. Så även fiskeutrustningen.
Mer info om själva boendet hittar du på Rösjöstugorna. Fiskekortet som gäller är Dalafjällfiskekort och kostar 80 kr för en dag och upp till 320 kr för en vecka. Boende i delad stuga från 250 kr / natten eller egen stuga från 750 kr. Kajakhyra 300 kr dygnet.

Boka en kajakfiskesemester i fjällvärlden och försöka att fånga den vackra men svårflörtade rödingen. Skall väl tillägga att rödingen är inte som alla andra fiskar utan kan driva en fiskare till vansinne, vara hur trög som helst för att sedan under en kort stund sluka allt som erbjuds.

Text Tommy Lönnebacke