Kajakfiskespön

Admin

Det finns så jäkla många förutfattade meningar om vad som kännetecknar ett fiskespö anpassat för kajakfiske. Vissa påståenden har med tiden blivit rena sanningar som upprepas i oändlighet, nästan som en reflex med direkt kontakt med sambandscentralen i ryggmärgen.

– korta bakhandtag ska det vara, svarar nästan alla. En del går så långt att de nästan svarar att man knappt ens ska ha ett bakhandtag så speciella verkar kajakfiskespön vara.

Det har kommit en del försök att lansera kajakfiskespön från de större aktörerna. Aktören Wiggler hade ett tag ett spö som kallades för “kajakfiskespö”. Det fanns ingen kastvikt angiven, ingenting mer än att det var just ett “kajakfiskespö”. Spöet var i själva verket ett ismetespö som man valde att kalla någonting annat.

Sedan tror jag det var Berkley som en gång kom med ett spö med en massa funktioner, det var ett spö med fast ögla och en rem för att fästa i kajaken. Själva spöet var typ 4ft långt, aktionen verkade bortglömd i bästa fall eller så var den faktiskt genomtänkt vilket jag inte hoppas för det hade varit ett ännu värre snedsteg.

Eller tramp på vår hobby.

För problemet är att de som designar fiskeprylar oftast har sin grund i att just designa fiskeprylar. De vet mycket om olika materials egenskaper, ringars placeringar och handtags utformning för att passa en så bred grupp köpare som möjligt. Men ska man bra riktigt bra kajakfiskespön tror jag att grunden skall komma någon annanstans ifrån. Nämligen från kajakfiskarna.

Däremot är ett bra spö bra även i en kajak. Det blir så att säga inte tillverkat med sämre komponenter bara för att brukaren sitter i en kajak. Däremot kan det vara så att det nästan är för bra, för delikat och inte alls anpassat för det hårda liv det innebär att tjänstgöra hos en kajakfiskare. För kajakfiskespön får ta mycket stryk. Så är det.

Det finns en grundläggande detalj med kajakfiske som är själva grundförutsättningen när man designar ett kajakfiskespö. Det kommer användas sittande. Jag vet att du säkert kan stå på huvudet i din kajak eller kanske på händer för att den är så stabil men det är inte vad det egentligen handlar om. Fiskar man från kajak så sitter man i kajaken den större delen av tiden, speciellt när man har fisk på. Kanske står du då du får hugget men sitter då du drillar? Kör man dessutom lite större fisk så vill man definitivt sitta ner för att både få rätt balans och för att kunna landa fisken.

Så vad kännetecknar egentligen ett kajakfiskespö då?

Allt börjar med aktionen. Ett kajakfiskespö bör ha en djupare aktion än spön för båtfiske. Varför? Därför att du i en kajak inte kan flytta dig runt i en båt för att undvika slaklina så som exempelvis muskyfiskare gör då de får fisk på kort lina. Du har inte heller samma utrymme att bända i ett spö eller att förflytta det för att behålla spänn på linan. Du vill därför ha en djupare aktion som har mer rörelse för att ta upp plötsliga slag från fisken. Ett styvt spö i en kajak straffar också fiskaren utan att trötta fisken. Dessutom är kajaken i sig en faktor som absorberar kraft och ett styvt spö får kajaken att jobba mot fiskaren. Det blir stötigt. I en kajak vill du ha ett mjukare spö men utan att det blir vekt. Du vill ha kraften kvar i den sista tredjedelen av klingan. Toppen bör vara mjukare, mellandelen ska också böja sig progressivt medan den sista delen ska ha rejält med bändkraft för tillfällena då du behöver det. Toppen ska skona krokfästet så du inte tappar fisken, resterande del av spöet tröttar fisken och den sista biten sätter stopp när du måste. Där har du kraften.

Handtaget bör vara kortat ungefär fem centimeter. Det räcker för att det ska vara bekvämt att drilla fisk och ändå kunna sätta butten i höften när du drillar. Nu till det viktigaste. Handtaget skall inte vara delat. Varför sätter man ett “split handle” på ett kajakfiskespö? Jag blir galen på sådant. Varför inte, tänker du? För att ett kajakfiskespö kommer sitta långa perioder i en spöhållare och skaka runt då man transportpaddlar sig mellan fiskeplatser eller trollingfiskar. Ett delat handtag är då värdelöst eftersom spöhållarna kommer skava på lacken mellan handtagen och till slut förstöra spöet. Även om du inte gillar trolling lika mycket som jag(ännu) så sitter ju spöet i spöhållaren medan man paddlar, studsar omkring i vattnet och så vidare. Handtaget bör därför vara nätt men helt för att skydda klingan.

Ringarna bör vara av bra kvalitet men hellre hållbara än nätta och lyxiga. Ett kajakfiskespö är ett verktyg som ska transporteras ofta fastspänt uppe på kajaken eller inuti skrovet och ringarna måste tåla lite smällar.

Längden.

För mig och de flesta andra är 7ft den optimala längden på ett kjakfiskespö. Det beror på några olika orsaker. Den ena är att det behövs lite längd på spöet för att få plats med klingans egenskaper med mjuk topp, sugande mellandel och en stark sistadel. Kortare spön som jiggingspön har ofta en helaktion som inte är optimal vid kajakfiske då du får fisken precis rakt under dig. Man behöver 7ft för att kunna styra en fisk bort från kajaken då det behövs och till dig inför landning.

Yakfisha”

Stealth Kayaks var tidiga med att bygga kajakfiskespön. De har lagt mycket fokus på att få till just aktionen. De vill ha både mycket upplevelse från fisket eller helt enkelt att det ska vara roligt att få fisk på deras spön men också att de ska hålla i många år. I Sydafrika har deras spön blivit en stor succé bland kajakfiskarna och nu finns de även i Sverige.

Det finns två olika modeller i Sverige. Det första är det jag själv varit med och tagit fram och som jag fullkomligen älskar. Jag ser det nästan som ett arbetsredskap. Det är ett 7ft gäddspö byggt för främst trolling men har en aktion som även fungerar för den som vill fiska i Norge. Spöet är byggt att passa trollingfiske med allt från stora gummibeten till wobblers och Bulldawgs. Spöets topp jobbar perfekt mot en paravan så den inte löser ut och visar samtidigt hur betena jobbar. Klingan både krokar och håller fisk riktigt bra vid hugg. Dessutom är det asskönt att drilla på!

För mig är kajaktrolling det roligaste fisket jag vet och därför tog jag in de här spöna. Kajaktrolling är extremt aktivt som fiskeform och det finns inget bättre än att höra knarren på rullen då en stor gädda, lax eller sej i Norge klipper ens bete och man stenhårt paddlar fast mothugget och tittar sig över axeln och ser hur spöet står i en båge och pulserar ut lina. När det nappar för mig, jag kör alltid två spön. Så istället för att ta tag i spöet och tappa fart så paddlar jag fast fisken med fem, sex snabba paddeltag. Jag ställer ner bromsen ganska mycket så att lina går ut så det inte blir slack vid hårda huvudskakningar från fisken eller explosiva rusningar. Yakfishaspöna är helt grymma till det här fisket. Men, de funkar lika klockrent att även använda till flötestrolling om man vill det. Samma spön går även bra att ha i Norge till fiske efter sej, torsk, bleka etc. De skulle även funka till lite mindre hälleflundror.

Jag tycker det är riktigt grymma allroundspön.

Den andra modellen vi tagit in är ett haspelspö tänkt till gäddfiske med lite mindre beten som Westin Swim, Salmo Slider, Pigshad JR etc. Fokus med det här spöet är att det ska vara roligt att drilla fisken. Först spöringen sitter på en vinkel som på jiggingspön för havet gjorda att böja sig djupt. Den andra ringen är den som styr linan för att få långa fina kast och därför står den ut lit i en rät vinkel. De resterande ringarna sitter lågt för att undvika att ta stryk vid transport och ett hårt liv i en kajakfiskares tjänst.

Spöna för multirulle kostar 1250kr styck men just nu kör vi ett intropris på 995kr per spö vid köp av två som de som trollingfiskar oftast vill ha

Detsamma gäller haspelspöet. Det kostar 1250kr men just nu har vi ett intropris på 1000kr Båda modellerna finns i begränsade upplagor och är just du intresserad ska du höra av dig till Joel Abrahamsson på www.joelkayakfishing@gmail.com eller på FB eller Instagram på @joel_abrahamsson eller @stealthkayakseu

Text Joel Abrahamsson