Kajakfiskemagasinet testar – Hobie Mirage I11S Inflatable

Admin

Nu har vi återigen fått in ett produkttest på Kajakfiskemagasinet, och denna gången är det Hobie som står för rakning. Hobie har undkommit yxan länge i vår eminenta e-tidning, men nu ska hårstrån klyvas, och vi skall ta reda på om en uppblåsbar tramp-kajak-SUP-Surfbräda är något att ha när man fiskar.

Hobies I11s är i grund och botten en Standup board som fått en stol och en Miragedrive. Kanske låter lite väl simpelt? Det är det också, men till Hobies fördel.
Fullriggad väger denna kajak strax under 30 kg, och det är då med både stol och trampsystem. Utan dom så ligger den på ödmjuka 16 kg, vilket gör den extremt lätthanterlig. själv lade jag den under armen, miragedriven i andra och promenerade ner till vattnet.
För er som är bekanta med Hobies trampsystem, så vet ni att den är mycket simpel att installera. Ställ ner den i hålet, dra 2 små spakar, så sitter den som en smäck.

Själva skrovet, eller surfbrädan, eller SUPen, är indelad i 3 kammare. Varje kammare uppblåses individuellt, och också gör att den kommer bibehålla en viss flytförmåga om du skulle ha oturen att paddla in i en fäktningsmatch och punktera den. Dock bör det nämnas att plasten är mycket robust. Själv drog jag den över en skalgrusbädd utan att få en skråma på den.

Eftersom den är indelad i 3 kammare, så skall inte alla kammare ha samma PSI-tryck i sig heller. Men pumpen som medföljer kajaken har en tryckmätare, så är mycket enkelt att ha bra koll på det. Mittenkammaren har högre tryck än de 2 sidokammarna. Det står klart o tydligt på ventilen vilket tryck den ska ha.
Brädan är 100cm bred, och 3,4 m lång. Tack vare bredden så är det inga större problem att stå upp och fiska i detta flytetyg.

Hastigheten? Den heter duga! Duga med stort D. Det första mina landbaserade kompisar sa när jag for iväg var att påpeka hur galet snabb den är. Tack vare en låg vikt, och ett väl beprövat trampsystem så är den en riktig raket vid kortare sträckor.

Hur är den att paddla då?
Den är inte så dum där heller, paddlar som man kan förvänta sig av en såpass lätt kajak. Det medföljer en extra köl som man fäster strax framför rodret. Den gör paddlingen riktigt bra. OM du däremot glömmer denna extraköl, då har man en rent ut sagt hysterisk paddling.
Jag var självklart tvungen att prova, och det resulterade i Tokyo drift med kajaken. Den började glida i sidled så fort man slutade paddla, och ur ärlighetens namn måste jag säga att det var hysteriskt kul i korta perioder. Definitivt värt att testa!

Tillbehör? Där har I11s en stor svaghet. Det går givetvis inte att borra i skrovet, och det sitter inga färdiga fästen för spöhållare eller liknande. Det finns däremot sätt att ta sig runt problemet. En H-crate från Hobie gör att du kan fästa flertalet tillbehör, och en JK-Crate från Jackson skulle göra jobbet likvärdigt bra. Railblaza har även dom en grym lösning som heter Quikport, vilket är ett klassiskt railblaza-fäste som man fäster med enkelhet med lite ruggigt starkt lim som följer med paketet. Sedmera, så har Hobie utvecklat en skön ryggsäck – Vantage seat accesorie bag, för stolen som påminner stort om Jacksons stolsväskor. Bra kvalisort, och stilren.

Men för att delge med er hur min ärliga känsla är över denna “kajak”,
vad fick mig att ticka igång ordentligt?

När jag började med kajakfiske så var strävan efter mindre en av dom stora orsakerna till varför jag slutade fiske från båt i Sverige. Visst, båtfiske är något jag älskar, men allt krångel runt det tog tyvärr bort en stor del av kärleken till fisket.
Fiskekajak var en solklar lösning på mina problem.

Men allt eftersom åren gick, flera kajakmodeller senare så har jag äntligen landat med min flugfiskemaskin Jackson Mayfly. Med elektronik för över 30 tusen installerat på den, alla tänkbara hjälpmedel, en lyxpaddel och allt mellan himmel och jord, så är den en ultimat kombination mellan effektivt flugfiske och krånglighet.
Jag älskar min Mayfly dag och natt, och hoppas att jag aldrig säljer den.

Men, trots alla fiffiga finesser så känner jag att jag återigen är vid samma steg som jag var flera år sen när jag övergick till kajakfiske. Jag vill ha ett “back to basic” alternativ.
Och I11s från hobie är just det. Det är min nya “första” fiskekajak. Nej, man har inte alla möjligheter i den som min Mayfly. Begränsat lastutrymme och begränsade möjligheter att modifiera. DET, är orsaken till varför jag personligen älskar denna uppblåsbara modell.
Den tvingar mig att begränsa mig, och via det ger mig en större frihet än vad min Mayfly ger mig.
Jag behöver inte masa upp den på biltaket. Jag behöver inte utomhusförvaring. En ryggsäck med fiskesaker, och resten får plats i väskan som kommer med kajaken.
Smack in i bilen, och så är man iväg. Om man utöver det vill förenkla resan från bilen till vattnet så finns det även en specialgjord vagn till I11S. Påminner stort om Hobies vanliga vagn, men peggarna man vanligtvis för in i scupperhålen för man nu istället in där man fäster drivenheten. Eclipse Plugin-cart heter den.

För dig som vill paddla, men bor i lägenhet. För dig som vill hitta tillbaka till basic-fisket. Detta är definitivt ett ohyggligt grymt alternativ för detta.
Prislappen? Runt 30 tusen. Med tanke på vilken glädje den redan gett mig så är den värd vartenda öre.

Text Henric Appelgren