Kajakfiske i gassande hetta

Admin

Hur håller du dig sval?

Nu har äntligen sommaren slagit ner över Sverige. Solen står högt, och i skrivande stund så njuter vi på västkusten av 26’C och kvällssol i ett vindstilla Bohuslän. Vi har alla väntat på det. Sitta eller stå i våra kära kajaker utan termo dressar, flytdräkter och fler tyglager än vad Moses skrev budord.

Men är det enbart en välsignelse? Nästan! Heta temperaturer och vatten som speglar solens strålar kan snabbt orsaka problem. Speciellt för oss lönnfeta typer med rödhåriga gener. Kokta räkor någon? Genom åren av att ha gömt sig ifrån solen och badat i solkräm så blev tillslut valet att läsa på hur jag motarbetar solens negativa effekter.

Vi som människor, och speciellt vi ifrån Skandinavien är ofta känsliga mot för mycket solljus. Vår ljusa hy är extra sårbar i jämförelse med människor från sydligare breddgrader. 30 minuters “solande” är den rekommenderade dagliga dosen. Och solande innebär inte enbart att man ligger i solstolen med ett glas lingondricka. Klippa gräset, gå till affären och även kajakfiske räknas också in i dom 30 minuterna. All den sol som träffar oss utöver det bidrar rent medicinskt inte med mer D-vitamin, kroppen har redan tagit upp vad den kan hantera för stunden. Den “överflödiga” solen ökar däremot våra chanser att få ocharmiga hudproblem, som t.o.m kan gå så långt som hudcancer.

Med detta säger jag absolut inte att vi ska gömma oss från Apollos brinnande klot. Men vi bör definitivt vidta vissa åtgärder för att helt enkelt må bra! solskyddskräm, Kläder med SPF – och kanske rent ut av be dom grymma människorna på RAM bygga ett parasollfäste för kajaker?

Lösningarna är många, men 2 saker skall vi aldrig glömma.
Ta alltid med en extra vattenflaska och ut och fiska med er, snart kommer vintern igen!

Text Henric Appelgren