Kajakatest Jackson Liska

Admin

Nu har även Jackson gått ner sig i pris, och gett sig på att lansera en kajak i den lägre prisklassen. Och med prålig amerikansk design, och en spartansk enkelhet, så kan man vid första ögonkastet inviga en uns av beundran.

Men är denna beundran befogad? eller är den lite som fixa skolan på 100 dagar?

Som en nedbantat variant på den omtyckta kajaken Mayfly som Jackson lanserade förra året, så bibehåller Liskan fortfarande det som är nödvändigt för att bedriva fisket som man vill. God stabilitet som gör det lätt att stå upp. Goda paddelegenskaper, och en enkel planlösning som är lätt att fixa i ordning själv med lite påhittighet.

Utformning
Liskan är 368 cm lång, väger 36 kg med sätet, och är 86cm bred.

Paddelegenskaper
Liskan är en lättpaddlad kajak. Tack vare den låga vikten och en smart skrovdesign så är det inga stora problem att korsa lite större sträckor.
Den är däremot inte gjord för öppna hav, så är du ute efter något att bända hälleflundra ifrån finns det bättre lämpade modeller.

Tracking
Något som förvånade mig, som va lite av ett “wow” ögonblick, var det att den är otroligt kursstabil. Hos de flesta kortare kajaker brukar man vanligtvis ha ganska dålig kursstabilitet, men i detta fallet var den en dröm.

Den paddlar inte spikrakt, för vilken kajak gör det? Men det var inte långt ifrån.

Lastutrymme
Lastutrymmet i Liskan är något begränsat. Den saknar en lucka i aktern, men går att spänna fast en redig låda för beten och liknande. I fören finns det som vanligt för Jackson ett stort fack längst fram. Mellan dina ben så finns det ett triangulärt fack där du kan förvara dina vanliga saker man ofta använder. Tång, vatten etc.

Pris
Liskan landar runt 16000

Överlag, så får denna kajak 4 paddlar av 5. En mycket god “overall” kajak, som ligger billigare i pris än de flesta Jackson-kajaker. God kvalité, och överlag en riktigt god kajak. Enda Nackdelarna? Jadu…. Ingen lucka i aktern, och inget man korsar Atlanten med. Men annars är det en toppenkajak!

Text Henric Appelgren