Hobie Fishing européen Championship

Admin

Sverige blev värd för den tredje ”Hobie Fishing européen Championship” i den vackra och luriga sjön Mjörn norr om Göteborg. Tävlingen gick av stapeln 9 – 11 september och det var tävlande från hela Europa. Abborre, Gädda och Gös var de arterna man skulle fånga i denna Catch and release tävling. Vinnaren och tvåan kvalar in till “Hobie Fishing Worlds 2016” som går av stapeln i Louisiana USA i december.

Det är Hobie som arrangerar tävlingen och man måste ha en Hobie kajak för att deltaga vilket jag tycker både är bra och dåligt. Bra för att det verkligen blir en tävling och med bra arrangemang. Dåligt för att man inte kan ha sin egen kajak. Det bästa hade varit om alla märken var tillåtna men då gissar jag att Hobie inte tycker det är lika intressant att stå själv som arrangör. Ser fram emot att det blir ett EM och VM där olika kajakmärken går ihop och arrangerar eller att det går runt på olika kajakmärken som arrangerar. Här i Sverige kommer det att bli en SM serie 2017 där alla märken är välkomna. Det tror jag är den bästa vägen att gå.

Eftersom jag använder en Native Slayer propel i vanliga fall så blev jag tvungen att hitta en lånekajak, det blev en Hobie P12 som jag fick låna. Under förfisket som var på fredagen koncentrerade jag mig mest på att få iordning allt i lånekajaken och jag försökte också vänja mig vid att inte kunna backa.

Det stora förarbetet satte igång. Vad vet man om Mjörn? Samlade på mig så mycket information som möjligt och åkte ner och provfiskade. Testade ett par ställen som jag hade fått tips om. Mjörn är tydligen en lynnig sjö (och blåsig). Om man inte har kunnat rekognosera och profiska innan så är man i princip chanslös. Jag hade velat lägga en vecka på förberedelser men tiden räcker sällan till. Fick ett par gäddor men tyvärr ingen känning på gös eller abborre. Jag hade nu i alla fall en plan hur jag skulle fiska och vart jag skulle paddla.

Jag hade min basecamp på Lövekulle camping som var ca 20 minuters bilresa från startplatsen som var Alingsås sportfiskeklubb. Det är alltid lika kul att träffa gamla bekantskaper och titta på hur alla har löst den lilla yta man har kajaken med alla fiskeprylar.

1

Tävlingsdag ett:

Kaptensmötet är olidligt tidigt och vi får reda på att området ändras. Vi får inte fiska i hela sjön utan det är nu tre st. zoner man får fiska i, detta pga. av vinden som har tilltagit. Det är bra med säkerheten men det satte käppar i hjulet för min taktik. Men det är lika för alla och det är bara att snabbt komma på en ny taktik. Jag bestämmer mig för att trampa på höger från starten och långt upp i sjön. Där har jag sett mycket fina fiskar på ekolodet och det är det ett fint berg som skyddar för vinden om det skulle blåsa för mycket. Dags för sjösättning och jag blir imponerad av hur smidigt det går att sjösätta 47st kajaker på en liten båtramp.

2

Jag har tagit med mig familjen som står och hejar. Det kanske inte är den publikvänligaste sporten än men de fick se mig tre minuter i starten i alla fall.

Starten går till ljudet av svenska nationalsången och AC/DC på hög volym. Jeroen Dirkzwager från Nederländerna lurade en fin gädda på 83cm efter bara en kort stund. Han fick hjälp av ”Marshall” att mäta den.

Vi är en klunga på ca 7st kajaker som ligger i en klunga men i slutet så är det bara jag kvar. Alltid skönt att vara själv, studerar ekolodet och det är fullt med fina objekt nära botten på ca 8-11m djup. Tyvärr ligger stråket mitt i vindögat. Bestämmer mig för att satsa på gädda först där det är lä. I 6e kastet smäller det till på min mörka MC Rubber. En ok gädda, nu fick man räkna in tre st. gäddor (brukar vara en gädda i de flesta tävlingar). Gick över till prickskytte på gös men det blåste för mycket och jag kunde inte hålla kajaken stilla. Provade med Drift jiggning på gös och abborre med drivankare men det gav ingenting. Gick över på gädda igen men dagen gav ingenting mer. Micke Puhakka hade fiskat bra och låg etta efter första dagen med hela 202cm. Rene Winklinger låg tvåa med 189 cm och Florian Le Hetet med 162 cm.

31 av 48 fick fisk första dagen.

Tävlingsdag 2:

En blåsig och regnig dag. Jag ändrar min taktik och byter fiskeställen. Jag ligger runt en ö och har sett bra med fisk på ekolodet, jag lyckas lura upp några stycken abborrar som tyvärr är för små. Jag byter ställen men det blir ingenting att rapportera in för mig denna dagen.

Ceremonin är på Nolhaga slott där det blir prisutdelning och middag. Jag gick och suktade på det fina prisbordet. Topp 10 fick priser och jag var ganska säker på att Micke skulle ta hem det. Han hade fiskat bra även dag två. På tredje plats kom Rene Winklinger med 349cm. Andra platsen gick till Micke med 426cm totalt.

Första plasten gick till Florian Le Hetet med totalt 461 cm, Florian lurade upp hela 299cm dag två. Hur gick de för resten av svenskarna då?

23 Roger

32 Manne

37 Lars

40 Cherdsin

41 Francisco

41 Jörgen

Jag hade önskat att alla vi svenskar skulle kommit topp 10 men så blev det inte. Hoppas att tävlingsfisket fortsätter att öka i Sverige. Ser fram emot en SM serie och ett framtida landslag! Passar på att göra reklam för en av de tävlingarna som är klara för nästa års SM serie, nämligen ”Back 2 Basic” som går av stapeln sista helgen i augusti i närheten av Stockholm. Välkomna!

4

Text och bild Manuel Dahlberg

Related Article

Alla Artiklar

Icross 3000 & 1

Vattnet är alltid grönare (bättre) p …

  • Admin
  • 0
  • 0

Leave a Reply

Your email address will not be published.