Hiko Odin testat av Kajakfiskemagasinet

Admin

hiko2Torrdräkten är ett måste när sommartemperaturen i våra vatten sjunkit. Torrdräkten släpper inte in vatten till skillnad ifrån flytoverallen som värmer något och har en flytförmåga. Hamnar du i vattnet och måste simma fungerar ej flytoverallen. Du har också en mycket mer begränsad tid innan du kyls ned och kroppen säger ifrån med flytoverallen.

Hiko Odin som jag testat denna säsongen är en torrdräkt skapad för kajakpaddlare av kajakpaddlare.

Den har en löstagbar huva som jag använder enbart vid riktigt busväder. Förstärkningar av slitningsutsatta områden som knän, fötter och bak. En elastisk midjeresår håller allt på plats. En uppskattad funktion är ”kissegylfen” som gör att du inte behöver åla ur allt för att slå en båge (gäller enbart män). Den vattentäta gylfen med dragkedja är guld värd när det drar ihop sig till kaffe och kisspaus.

hikoodinFörutom de de vattentäta dragkedjorna är det endast handleder och hals som har öppningar och de är försedda med latexmuddar. Muddarna är tajta från början och behöver med största sannolikhet skäras till så att de inte sitter för tajt. Själv kikade jag på en trave youtubeklipp innan jag satte rakbladet i gummit. Latexmuddarna har ringar likt årsringar på ett träd som man följer med rakbladet när man skär till i både hals och handled.

Fötterna är hela och i samma material som resten av overallen och jag har ett par sockor över fötterna och utanpå ett par vadarskor. Sockorna har jag enbart som skydd för att det kommer in massor av sand ifrån älven och de sjöar jag fiskar vid och sanden blir som ett sandpapper som efter ett tag kan nöta hål i tyget.

Det enda som jag skulle kunna ge ett minus till är placeringen av själva dragkedjan som stänger overallen. Den sitter mellan axelpartiet på ryggen och det gör det svårt att dra igen dragkedjan själv. På plussidan är själva utformningen av överkroppen gjord så att den inte hindrar rörligheten vid paddling och kastande.

Det kan vara bra att köpa den i en rymlig storlek så att den rymmer två till tre lager underställ, då förlänger du säsongen ordentligt. Torrdräkten är en bra livförsäkring under den kallare delen av säsongen och jag kan varmt rekommendera denna modellen.

Återförsäljare Kajaktiv.se

+Kisseluckan
+Utforming och förstärkningar

-Dragkedjans placeringen

tommy-lText Tommy Lönnebacke Foto James Venimore

Related Article

Alla Artiklar

Icross 3000 & 1

Vattnet är alltid grönare (bättre) p …

  • Admin
  • 0
  • 0