Guide till rätt kajakmodell för rookien

Admin

Vi har under åren skrivit mängder om att tänka på artiklar när man skall köpa sin första kajak.

Kajakfisket växer snabbare än någonsin och jag tänkte peta upp en ny lite guide på hur man får rätt typ av kajak till sitt fiske.

Kommer att utgå ifrån Feelfree´s sortiment men de flesta större varumärkena har samma typer av kajaker. Denna artikeln kommer mer att handla om hur man skall tänka över sina val, då det inte finns en perfekt kajak som täcker allt fiske.

Vart börjar man då? Ditt hemma vatten och fisket som du bedriver mest är utgångspunkten.

Drömmar om tonfisk och vithaj som är helt annat från ditt gäddvatten är något helt annat och kräver en helt annan typ av fiskeutrustning och kajak

Punkter att ta hänsyn till:
Kust / Stora vatten
Insjöfiske
Skogstjärnar och små åar

Stående fiske och fiskemetoder. Paddel, pedal och budget är också  en punkt som är genomgående för alla ovanstående att kombinera med.

Kust / Stora vatten
Om man bortser från fiskekajaker och kikar på kajaker för kust och stora vatten är de långa och smala i jämförelse med våra fiskeplatformar. Varför det kan man ju undra? -Jo, det enkla svaret är att en lång kajak skär bättre igenom vågor och en smal kajak kräver inte lika mycket kraft för att föras fram. De allra flesta fiskekajakerna på marknaden idag är utvecklade för bassfisket och behöver sällan ta sig fram i stora vågor. Att paddla i hård vind med en stor bred och kort kajak i  en stol sittande högt är dömt att misslyckas.

Ur Feelfree´s sortiment skulle jag ha här ha valt mellan två olika modeller Moken (14 fot av gamla modellen) 12,5 V2 modellen eller kanske en Seastream Openwater. Varför just dessa? Formeln är enkel. Stora vågiga vatten kräver en längre och lite smalare kajak för att kunna bryta igenom vågor och den skall kunna paddlas utan att man måste ta i så man blir blå i ansiktet om det blåser lite. Överlag tycker jag inte att pedalkajaker hör hemma på t.ex västkusten där det kan bli rent utsagt farligt när det blåser upp. Skulle jag ändå välja en trampis så är det samma formel som gäller och då skulle mitt val landa på den längre Lure 13,5 med Overdrive. Korta, kajaker med höga fribord tar mycket vind och lämpar sig bättre i mindre vatten. Alternativt så fiskar man enbart när vädret tillåter och är stabilt. Precis som i fjällvärlden så är snabba väderomslag på stora vatten din fiende.

Insjöfiske
Här har vi verkligen den stora massan av fiskekajaker och vad de är anpassade för. Nu kommer metoder och fisket påverka mer. Vill du kunna stå upp och fiska, vertikalfiska, trolla eller tävlingsfiska?

Vertikal, trolling och tävling, där är trampkajak en absolut fördel och förstavalet. De kostar dock en slant mer än traditionella paddelkajaker. Själv tycker jag det kan vara skönt att stå upp framförallt vid spinnfiske under långa pass.

Till detta fisket skulle jag kunna tänka mig en BigFish 108, den är stadig som en brygga och med pedaler. En prisvärd allround trampis för insjöfisket. Om det är så att jag föredrar att paddla skulle jag nog valt en Lure 11,5 som jag senare kan uppgradera med trampor om jag så önskar. Den är något smalare och lägre än BigFish modellerna och detta gör den lite lättare att paddla

Skogstjärnar och åar
Här väljer jag bort trampisarna helt och det är bara storleken som avgör mitt val

Korta kajaker är dessutom lättare att svänga. Till dessa vatten gör sig de kortare 10 fots kajakerna bäst. Här behövs inga roder och vikt och storlek är viktigare när man skall släpa fram kajaken över stock och sten till äventyren och utforskandet i vatten som kanske aldrig har sett en båt. Vill jag stå så hade jag valt en BigFish 105 annars den lilla 10 fots Moken

Magiska formler bara för att krångla till det

Lång och smal snabb i alla typer av vatten

Ju högre man sitter desto instabilare om det vågar / Ju högre man sitter desto bekvämare

Kortare är svårare att paddla rakt och i insjöar behövs ett roder

Breda skrov är långsammare

Höga fribord tar vind

Att lyssna på den som skriker högst på sociala medier är sällan rätt val för dig och det finns ingen kajak som täcker alla typer av vatten och fiskemetoder. Utgå från ditt hemma vatten ta dig tid och besök en seriös handlare och prova, prova och åter prova. Alla av de större handlarna har demos att testa och det finns inget så tråkigt som att inse att detta inte var för mig och det var bortkastade slantar när det i själva verket var fel kajak för ditt fiske

Text Tommy Lönnebacke