Gamalt drivsystem i ny tappning

Admin

Hobies original patent gick ut för ett tag sedan och nu börjar kopiorna på deras drivsystem att dyka upp hos andra märken. Hobies system ger ordentligt med kraftöverföring och jag kan absolut förstå att tillverkare är intresserad av att kopiera detta.

Är det rätt väg att gå att kopiera någon annans system? Nu är i alla fall kajakerna här.
Pelican och nya Lightning Kayaks med Strike är ibland de första som kör en variant av driven.

Båda dessa märken slår på stora trumman och trycker på att det nu finns en ”affordable kayak” (en mer prisvärd), men blir det verkligen så? Första generationen av alla drivsystem har ofta barnsjukdomar som behöver ett vaccin eller kommer dessa kopior att vara exakta med materialval och allt? Hobie själva har utvecklat sin drive under många många år till perfektion gällande funktion och materialval. Förmodligen behöver dessa rookies ett par uppgraderingar innan de börjar närma sig originalet. Hur som helst är jag säker på att vi kommer att se mängder av kinakopior med denna drivetyp, inom något år även på vår svenska marknad.

Första videon är pressreleasen med Robert Field när Lightning Kayaks släppte infon i mitten av december förra året. Den andra videon är en promo på Pelicans variant Catch 130HD

Text Tommy Lönnebacke

Pelican Catch 130 HD