Flugfiske efter abborre

Admin

Flesta av mina kompisar känner mig som en inbiten gäddfiskare vilket jag nog är men när jag såg Team Fly-Dressing/Vision med Daniel Bergman och Steffan Jensen fiska i Perch Pro var det nåt som hände, det där måste jag pröva med, på allvar denna gång. I Början väl i alla grejer svårt, men olika sociala medier hjälper till på traven, så även här, fick en hel del hjälp gällande både utrustning och diverse nyttigt tips.

Utrustning.
Jag fiskar 99,9% i havet där vinden och ”oönskade” arter emellanåt kan ställa till det, så jag valde att fiska med klass 6,7 och 8.Linor jag använder är fast, int och sink 3. Spöna var designat för havsöring men det berättar jag inte för abborren…..

Vision har ett komplett set som är gjort för Abborren (Abbo) som är på min ”vill ha” lista.
Skrev att oönskade arter kan ställa till med saker och ting, så tafsen jag använder är relativt grov,0,50 mm tjock och ungefär 1,2m lång, kompletterad med en 20-30 cm lång 25lb ståltafs utifall gäddan skulle ställa till de. Mitt sommar-rekord år 2017 på 9.93 kg är faktiskt taget på mitt abborreset.

En grej jag anser vara väldigt viktig när jag fiskar från kajak är en linkorg. När jag väl hittat ett stim är fisket aktivt och snabbt. Har inte tid med lintrassel och dylikt, då jag i kajaken behöver sitta ner och att stiga upp jämt med en vanlig linkorg inte behändigt.Faktum är att jag inte hittat nån som passar så byggde en själv av en gammal papperskorg, den vinner inga skönhetspris men fungerar bra.

Av utrustningen är onämnt endast flugorna. Inte mycket att berätta om. På nätet finns massor av instruktioner så bara att studera. Till mitt fiske anser jag det dock viktigt att kroken är robust nog att landa även stora gäddor så mitt val har varit TMC 811s i storlek #2,har dock även vissa flugor jag bundit på Partridge jig krok i storlek #1 med en tungstenkula längst fram.

Kör dessutom med ekolod,en Lowrance Elite Ti7 Total scan, om jag inte kan hitta fisken är sidoscan en bra hjälp.

Var och när.
Har inte fiskat så mycket Abborre att jag skulle kalla mig expert, tvärtom är jag en total rookie men som har haft turen att med lite forskning och vilja kunnat ha några magiska stunder ute på havet. När jag väl fixat allt i utrustningsväg var det dags att hitta fisken. Fisken har jag hittat i princip på två olika ställen, på väldigt grunt och vid djupkanter, alltså samma ställen som jag mest fiskar gädda men i olika väderleksförhållande.

När det blåser fiskar jag gädda och när det är varmt och lugnt är det Abborre som gäller för mig. Mina första försök var på lite djupare vatten och hade varierande resultat Tycker bättre om att fiska grunt från drivande kajak. Mitt mål på +40 cm/1kg tycktes vara en avlägsen dröm tills jag en molnig och dyster morgon paddlade ut till havs. Ytan var spegelblank förutom småfisken som vakade på grunt vatten. Några kast och sen började jag fånga i mitt tycke stor abborre (vet att för proffsen är det ännu smått) och närmade mig 40 cm gränsen och på samma gång, lärde man sig hela tiden nåt nytt, till följande gång.

Vid nåt skede öppnade sig det hela och fiskar mellan 38 och 40 cm blev nästan vardagligt och den 2 Sept så hände det. Mitt nya PB blev ett faktum och skrivs idag 44cm/1.48kg. Nåt jag inte i mina vildaste drömmar kunde tänka sig skulle hända.

Landade ännu två fiskar över 1 kilo gränsen denna säsong innan det var tid att gräva fram gäddpåkarna igen.
Nu smider jag planer till nästa säsong och har satt mitt mål på 50cm vilket jag i dagens läge ännu tycker är en avlägsen dröm. Skall bli spännande att se vad 2018 har att ge.

Text och foto Johan Lindqvist