Fisketips för en kajakfiskare del 1 Vättern

Admin

Efter att haft ett litet längre telefonsamtal tillsammans med redaktör Lönnebacke tänkte vi att det kan vara kul att göra en liten serie där vi tipsar om roliga och intressanta ställen att ta sin kajak till.

Det första stället som jag vill tipsa om är fantastiska Vättern. En av våra största sjöar med kristallklart vatten som ofta bjuder upp till ett fantastiskt fiske. De senaste decennierna har trollingfiskare dominerat vattnet i deras jakt på Lax.

Det har dock förändrats, med vertikalfiskets intåg för ett par år sedan.

Nu om somrarna ser man 20-tals båtar som ligger och vertikalfiskar röding. Ett otroligt roligt fiske och en fiske som funkar utmärkt från kajak.

Vättern är en sjö som kan blåsa upp snabbt och är känd för att kunna få grov sjö och stora dyningar. Det är därför viktigt att man kan ha nära till en hamn att ta sig tillbaka till och bli skyddad om vädret skulle vända sig till det värre.

För detta är Hästholmen på Vätterns östra sida perfekt. Endast en kortare bilfärd från E4:an tar dig till denna fina hamn och med utsikt utöver Omberg.

Kommer du hit på vintern så får du trängas med alla landfiskare som fiskar efter lax från land. (Mycket möjligt att kajak kan vara otroligt effektivt för detta med men undertecknad har inte hunnit testa).

Du lägger i vid en otrolig fin och välbyggd ramp vid Hästholmens fiskeklubb. De har även ett litet klubbhus där man kan ta hand om fångst m.m.

Det finns gott om parkeringar och bara några minuter bort ligger Ombergs Turisthotell, ett supermysigt och fint hotell.

Fisket börjar redan precis utanför hamnen om du är ute efter röding. Du kan trolla eller vertikalfiska. Sedan sträcker sig rödingområdena både norr och söder-över längs med djupkanterna 15-35 meter. Surfa in på C-map Genesis och kolla djupkartan över kanterna och bilda dig en uppfattning om hur kanterna rör sig så ni kan fiska av dessa effektivt. Är ni ute efter att trolla så är det bara att följa dessa kanter och ha koll på hur strömmen går för att få bästa presentation av era beten. Vid trollning rekommenderar jag skeddrag i olika storlekar, små wobblers (strike-pro eller liknande) eller plugg. Tänk dock på Vätterns regler om att man endast får använda en krok på betet! Samt om ni tar upp er fångst att de håller sig inom godkända storlekar. Ska ni ut när det är kallt i vattnet så bär helst en torrdräkt, ordentlig flytväst och försök att inte ge er ut själva om ni inte känner vattnet. Och som jag nämnde tidigare, missa inte möjligheten att testa vinterfisket efter lax med kastspö som sker ganska nära land! Det kan bli succé. Det står högt upp på min bucket-list.

Har ni frågor är ni välkomna att höra av er till hello@kayakstore.se

Skitfiske Felix Frey