Fiska med barn

Admin

Denna artikeln kommer med ett antal råd och tips för er som vill få in era barn på rätt hobby.

Jag har tvillingar och under deras uppväxt har jag haft med dom både i båtar och i kajaker. Man drar en hel del lärdomar av det och några kommer här.

Sambon och jag kom ganska snabbt överens om att orientering och kajakfiske är hobbyers vi gärna stöttar, inte för att vi förbjuder fotboll men utan fotbollsskor kan dom ju inte spela.

Det första som jag rekommenderar är att börja meta från en brygga eller från land där du vet att det finns mycket fisk. Ett billigt spö, mask eller maggot. Ta med en hink där de kan spara fiskarna ett tag så de kan titta och undersöka dom.

Redan här har du sått ett frö till ett begynnande beroende. ”Fiskefebern”. Passa på att förklara och visa hur fiskarna ser ut, olika arter mm. Det går åt lite fisk eftersom mina började storgråta när jag återutsatte abborre och gäddor. Vi fick äta mycket fisk ett tag men det är ett bra tillfälle vid rensning och när du filéer att berätta och förklara vad alla delar heter osv.

Här följer ett antal faser som jag rekommenderar att man går igenom och jobbar på:

Fas 1: 0–3 år: Byt ut gossiga tramsiga nallar och annat till en fin Westin jätte, ledad så det blir lite som en skallra (utan krokar) i färgen ”tiger”. ABU:s HI-LO har visat sig bra eftersom de kan leka med skeden, tyvärr måste man knipsa av krokarna, den kostnaden får man ta.

Fas 2: 0-10år: Varva barnfilmer med fiskefilmer. Byt ut bamse, teletubbies och pippi mot tex Abborre fiske med Tobias Fränstam eller gösfiske med Håkan Fransson, försök även få in olika doftmedel som du själv använder i fisket så att barnen blir vana med det. Man kan ta några droppar på deras snuttefilt.

Fas 3. 2–8 år: Krokvana. Låt dom besöka din fiskeverkstad/rum, se till att du har billiga beten i deras höjd. Jag vet att det kan finnas ett motstånd att släppa in dom till det allra heligaste men ni kommer tjäna på det i längden. Var inte rädd att dom fastnar med fingrarna i krokarna, desto snabbare ni kommer över denna tröskel desto bättre. Det kommer bli stökigt och de kommer inte hänga tillbaka betena men försök få in ordning och reda i deras tänk tidigt. Förklara att när en krok fastnar i fingret så är det bara manligt och när man blir äldre så är det coolt att visa upp sina ärr. Förklara det där med hullingar. Är ni hönsföräldrar så byt ut krokarna till hulling lösa krokar.

Fas 4: 1 – 3år Ut och fiska. Jag var ute med barnen (en i taget) när de inte kunde gå Mao ett litet paket, perfekt att lägga längst bak i kajaken och köra göstrolling. De somnar perfekt till lite gungande.  Det kan vara bra att montera en backspegel i kajaken så att du har lite extra koll.

Fas 4: 4år – livet ut:
Ut och fiska. 
Gå med i Sportfiskarna! Om ni inte är det och plocka ut ett fiske set i närmsta sportfiskebutik.

Nu börjar de ha lite mer koll, öva med ett billigt spö och rulle hemma så dom lär sig kasta. Detta är en svår avvägning. Billig utrustning – Mycket trassel och problem. Dyr utrustning – Mindre trassel och mindre problem.

OBS, de kommer att kasta efter dig, fåglar, träd, fastna i botten osv. Men detta är ett ypperligt tillfälle att bli av med ev. fel köp av beten, beten du inte använder osv. Som vanligt för ditt eget skydd, använd alltid glasögon och keps. Viktigt: Man sätter INTE på ett Cobbs bete!

Det är viktigt att ditt barn ramlar i vattnet tidigt i karriären, detta för att bygga en tidig förståelse för kajakens stabilitet. Visa bara rätt teknik hur man tar sig upp. Det är också viktigt att du som förälder inte blir stressad när de ramlar i för de kommer att ramla i utan förklara bara lugnt och metodiskt hur man tar sig upp i kajaken igen. Det kan vara bra att man börjar deras fiskekarriär på sommaren då de kan bada och hoppa från kajaken.

Ditt eget fiske får du lägga som prio två de första turerna, det blir mycket bogsering, trassla upp linor, ta loss beten osv men vid dessa bortkastade turer så är det ett bra tillfälle att bottenkartera. Jag har ibland elmotor på kajaken och det är perfekt att skicka iväg ett barn för att bottenkartera, de kör kors och tvärs över hela sjön och vips så har du hela sjön karterad! Jag har också märkt när jag fiskar med ett barn i kajaken att jag får ändra kastteknik. Vi står upp båda två och i vanliga fall när jag kastar så tar jag i med hela kroppen vilket gör att kajaken gungar till lite extra, det gör jag inte när jag har ett barn med utan tar ifrån höften och uppåt.

Se till att turerna blir roliga. Ta med dig pannkaksmix i en dricksflaska och stek pannkakor på ett trevligt ställe, då kan de också gå på upptäcktsfärd (då kan du passa på att fiska lite från land i lugn och ro, det är också ett bra tillfälle att återhämta dig). Mat och mellanmål är av största vikt. Deras tålamod är begränsat men det är viktigt att man får in tålamodsträningen tidigt, det kommer att betala sig längre fram.

Betestyper:
I fiskebutiken: För att underhålla deras intresse så brukar jag säga att dom får köpa 5st jiggar inne i butiken. Strunta i vilka beten och storlekar de väljer. Det viktiga är att de börjar hitta i butiken och att de känner att de får bestämma.

HI-LO wobbler. Flytande. Den är bra eftersom den flyter upp när dom glömmer av att veva.

De kan hålla på och fippla med skeden. Den är förhållandevis inte så dyr.

Spinnerbaits: Relativt dyra men fördelen är att de ser roliga ut och fastnar sällan.

Tail beten: Ett enkelt bete att fiska med, bara att kast ut och veva in.

Jiggar: Här kan du ta lite vad som helst, försök att använda tungsten eftersom det går åt fler när barnen fiskar än när du fiskar. Vi tänker på naturen!

Spinnare: De är relativt billiga och enkla att fiska med, droppen, reflex m.fl.

Kajaker:
När det gäller kajaker så började mina barn med paddelkajaker men jag har även trampkajaker och tyvärr är det dom som de tycker är roligast att använda. Det är värdefullt att de börjar med små korta paddelkajaker, dessa typer är ofta vingliga och svänger väldigt lätt. Du tjänar nu på att de får träna balans och hålla kajaken på rätt kurs, detta har du tillbaks senare i deras karriär. Numera använder barnen mina trampkajaker. Från att de var 6 år så når de tramporna både på de Hobie och Native kajaker vi har provat.

Jag föredrar en simväst mot en flytväst, en flytväst blir väldigt bylsig och klumpig. Flythjälpmedlet är bara till för att de inte ska sjunka och då fungerar en simväst minst lika bra. Barnen ska alltid ha ”ögonkontakt” med mig när jag är ute med dom. Jag är riskmedveten och man måste tänka igenom detta innan så man har lösningar på allt som kan hända. Jag fiskar tex inte där det är en massa båtar, jag fiskar inte när det är för kallt i vattnet, jag ser till att om vi skulle välta så ska barnet inte fastna i något.  Men det är också viktigt att de får ramla i utan att man själv får panik. Det är bra att de ramlar i tidigt så får de träna på det.

Artikeln är skriven med en skämtsam ton vilket jag tror ni förstår och självklart om de skulle säga att de vill spela fotboll så får de göra det. Vi stöttar dom till 100% oberoende på vad de väljer men med denna guiden så kanske du/ni kan väcka ett intresse för en fantastisk hobby. Jag ser bara fördelar, frisk luft, de slipper svettiga omklädningsrum, speciellt med kajakfisket så får de också använda kroppen för att ta sig fram.

Text Manuel Dahlberg

Related Article

Alla Artiklar

Icross 3000 & 1

Vattnet är alltid grönare (bättre) p …

  • Admin
  • 0
  • 0