En vit fläck på Kajakfiskekartan

Admin

Torskfisket i Öresund är ett av dom få ställen i Sverige där man fortfarande har en bra chans på ett riktigt bra torskfiske. 1932 så förbjöds trålarna att fiska inuti Öresund, Orsakerna var så långt ifrån fiskevård dom kan bli, men tack vare det farledsgynnande beslutet så mår torskbeståndet – i förhållande till resterande Sverige relativt bra iallafall. Givetvis har yrkesfisket tagit sig in ändå i form av fällor och fasta redskap, men skam till den som enbart skyller på dom, här har sportfisket gjort sin skada med. -Men, men.

Lyckligtvis kan vi fortfarande som entusiastiska sportfiskare fortfarande njuta av torsken som en lysande sportfisk. Dunkande hugg, dunkande och rullande fighter, och spöböj som heter duga. F.o.m 1 Januari 2017 så kommer dessutom nya regler föras in i Öresund gällande mängden fisk var person får klubba också, vilket vi som ansvarsfulla sportfiskare välkomnar med öppna famnar. Dom nya reglerna består av maxtak på 5 torsk per fiskare, och under februari/mars är det 3. Beslutet har möts av visst motstånd, men också av hyllningar. -Men, men återigen, nu struntar vi i fiskeripolitik för en stund och fokuserar på kajakfisket. Som sagt i rubriken så är kajakfisket i Öresund inte det mest utbredda vi har i vårt långa land, trots ett grymt fiske och väldigt lättilgängligt för oss sydsvenskar. Sällan mer än 20-30 minuter ifrån E6an, och ofta mindre än 50m från parkering till vattnet.

ytub0ilt

Hur fiskar vi den då? Var, När och Hur?
Senare på året, lite generellt sagt så är Oktober till December primetime för torsken på de grunda, den går då in för att äta sig julfet på småkrabbor och annat smått o gott den hittar där. Är ni osäkra på om den har simmat in så är det bästa att kolla med dom lokala facebookgrupperna, Sportfiskare Skåne exempelvis. För vem har inte facebook? Men detta är kanske ett helt nytt fiske för dig, hur ska du ha råd med ny utrustning när mormor ska ha jul-nubbe och familjen presenter? Jag själv kör med ett av mina gäddfiskespön, Fungerar utmärkt och är vanligtvis inte överdimentionerat för torsken. Så att spendera julklappsbufferten på nya grejer behövs inte. Däremot så kan det vara klokt att investera i lite nya jiggar och jiggskallar därtill. Dom lokala butikerna i Skåne har vanligtvis fullpackade jiggbarer för torskfisket, och har alltid bra med tips och lärdomar att ta efter. Personligen går jag alltid till Fiskekompaniet i Lund, Bra Service, och bra utbud. Men har givetvis kollat in flera andra butiker i Skåne och alltid fått bra hjälp och toppenservice.

Vad brukar den gemene Skåningen köra med då?
Röd-svart i olika mönster på jiggarna är en stadig trend i Öresund. Svarta fläckar, Röda bukar, visa-versa och allt däremellan. Curlies, paddel, Krabbor och jiggar formade som den invasiva smörbulten fungerar bra här nere. Färgvalet är givetvis inte en lag, men snarare en bra riktlinje, ingen box för detta fiske bör va utan den färgcombon. Sen ska man verkligen inte underskatta den gamla klassiska pilken, Men downsiza lite. Med andra ord lämna Norgepilken hemma. När det gäller vikten på grejerna brukar en stadig jiggskalle/pirk från 50-80g vara standard. Nog för att det kallas grundvattenfiske, men är trots det ganska många meter man ska få ner dragen. Hur man fiskar med de olika jiggarna kan också variera en del. Krabb-jiggarna fungerar bäst att släpa på botten, Jiggarna som påminner om smörbultar bör fiskas bottennära, med en liten “twitch” upp i vattenmassan då och då. Dom
klassiska Shadarna släpper man ner på botten, och rycker lite ryckigt upp dom en bit i vattenmassan för att låta dom sjunka till botten igen. Givetvis inga regler utan undantag, testa dig fram. Det finns mycket fisk, och efter ett tag brukar man få in de rätta knycket.

Och i samma bekvämliga andra när det gäller logistiken för detta fiske, så behöver du inte paddla halva dagen heller för detta fisket. 600-800 meter brukar räcka. Torskens djup brukar vara varierat, så att börja söka av redan vid 6-7 meters djup är att föredra. Hugger dom inte där testar man lite djupare, 8-9 meter. Mycket djupare än så behöver man sällan gå. Att tänka på när det gäller Öresundsfiske är att det alltid är strömt vatten, Det är trots allt utloppet för hela Östersjön som kanaliseras i detta lilla sund. Det tillsammans med högre salthalt gör också att det är A och O att skölja av din utrustning i sötvatten efter fisket.

uez0qa6t
Ett bra tips när det gäller plats till dig som vill testa är att fiska utanför Pålsjö, strax norr om Helsingborg. Området utanför kallvattenbadhuset är ett klassiskt torskställe där det brukar gå fisk, och som sagt: Nära, bekvämt och ruggigt skoj fiske! Som sagt. Öresunds torskfiske vid den här tiden på året är verkligen något alla borde pröva.

henricappelgrenText och bild Henric Appelgren – Jackson Kayak Fishingteam

Related Article

Alla Artiklar

Icross 3000 & 1

Vattnet är alltid grönare (bättre) p …

  • Admin
  • 0
  • 0