Det stora termos testet

Admin

För mig är det ofta en religiös upplevelse när man häller upp den första kaffekoppen ute på ett vatten. Sörpla i sig en varm kopp kaffe samtidigt som man flötestrollar sakta fram, sjöröken börjar lätta på vattenytan och du tar din första klunk, MEN! Vad är det här? Kallt kaffe! Katastrof, du spottar

ut det kalla vattnet, linorna börjar trassla in sig och du inser att det är lika bra att packa ihop allting och åka hem. Vikten av en bra termos är såklart av högsta vikt och jag hoppas att detta testet hjälper er att undvika några av termos minorna jag har gått på.

I testet har vi tittat på framförallt förmågan att hålla värmen, det anser vi vara viktigast, andra funktioner som kan vara värda att nämna är att de inte ska läcka. Alla termosar numera är stöttåliga.

Det kan också vara värt att tänka på diameteröppningen på termosen, man vill gärna få ner en diskborste för att få rent den.

När det gäller värmeförmågan så har jag satt gränsen på minst 60 grader eftersom det är gränsen för

Vad som är lämpligt att ha livsmedel i. Det blir ingen bakterietillväxt om temperaturen är över 60 grader. Perfekt om man vill ha en soppa i eller liknande i.

I testet är det många 1L termosar med, personligen tycker jag att det räcker för en dags fiske med 0,5L, när det gäller kaffe. Jag brukar börja morgonen med 2-3 koppar och sedan stöd dricka när fisket går dåligt eller när man tar en fika paus.

Istället för en stor termos har jag en av varje, en med kaffe i och en med varmt vatten alternativt mat i. Det är inte lämpligt att bland kaffe, the, mat eftersom man får bismaker från varandra.

Det finns tre olika typer av korkar på marknaden,

1. Skruvkork.

2. Popup kork.

3. Snapup kork.

Personligen föredrar jag den hederliga skruvkorken, inget tjafs, bara skruva. Jag kan se en fördel med snapup kork där man medels enhandsutövning klarar av att hälla upp kaffet med en hand. Jag har tidigare haft med mig en separat större kaffet termosmugg men det har jag gått ifrån. För mycket att tappa bort.

Angående värmeförmåga, jag har inte tittat på kylförmåga men jag tänker att är de bra på att hålla värme så är de lika bra på att hålla kyla samt att det är inte lika viktigt i Sverige med riktig kall dryck.

Jag har ofta med mig två st vanliga cykelvattenflaskor. Jag har aldrig saft i dom helt enkelt för att om en gädda eller annat gör så att jag blöder på handen så är det perfekt att skölja av först med vanligt vatten och sedan riktigt rent vatten som jag har i medic first aid lådan.

Vissa av termosarna har handtag vilket jag inte föredrar. Det är bara i vägen för mig men man kanske vill ”säkra” termosen i kajaken och då är det bra.

Det finns också termosar som är gummerade och det kan jag tänka mig är lämpligt vid ”smygfiske”. Vad skrämmer inte fiske mer än när man tappar en beteslåda eller en termos i kajaken?

Jag har tittat på: Pris, värmeförmåga, kork, lätthet att diska.

Följande termos har vi testat:

Thermos Light & Compact 1L

Klean Kanteen 1L

Thermos King Flask 1.2L

Tefal senator ståltermos 1L

Stanley master vaccum bottle 1.3L

Stanley adventure vacuum bottle 1L

GSI Glacier Stainless vacuum bottle 1L

Primus Trailbreak Ex

Namn: Thermos Light & Compact 1L

Pris: 249:-

Värmeförmåga: 62 grader efter 24 timmar.

Kork: Snappup kork, håller tätt.

Övrigt: Är du på jakt efter en ny termos? Då är ståltermosen som har fått “Bäst i Test” termosen för dig! Ståltermosen från Termos är av högsta möjliga kvalitet och tillverkad i ett rostfritt fjäderstål med en unik patenterad vakuumiseringsteknik. Utrustad med Thermax vakuum insulation elimineras temperaturändringar i princip helt genom att skapa ett vakuum mellan de två rostfria stålhöljena.

Namn: Klean Kanteen 1L

Pris: 560:-

Värmeförmåga: 60 grader efter 24 timmar

Kork: Skruvkork, bra isolerad kork. Dock så låter den när man öppnar, kan vara av intresse för jägare att veta.

Övrigt:

Högpresterande, helt plastfri termos från Klean Kanteen.

TKPro är en elegant och högpresterande termos i strömlinjeformad design helt i rostfritt stål och fri från plast. Termosen har en integrerad mugg i rostfritt stål med dubbelväggskonstruktion för extra isolerande förmåga. Den enda icke rostfria detaljen är silikonpackningen i korken.

Det här är en termos med en unik öppningslösning där du kan hälla 360 grader, utan att skruva av korken. TKPro har Klean Kanteens nya TK Closure med en invändig gängdesign som ger det allra senaste när det kommer till termisk prestanda för både varma och kalla drycker.

Namn: Thermos King Flask 1.2L

Pris: 288:-

Värmeförmåga: 66 grader efter 24 timmar.

Kork: Skruvkork med märkning.

Övrigt: Greppvänlig. Viktigt för oss kajakfiskare att vi inte slinter när vi ska hälla upp kaffet

Modellen är i okrossbart rostfritt stål både in och utvändigt. Den har en kompakt design med låg vikt och är enkel att hantera. Levereras med en isolerad rostfri stålkopp.

Namn: Tefal senator ståltermos 1L

Pris: 291:-

Värmeförmåga: 63 grader efter 24 timmar.

Kork: Snapup kork

Övrigt: Praktisk att använda
Locket håller 100% tätt för långvarig temperaturhållning och läcksäkerhet. Det fungerar dessutom som dryckeskopp. Senator är enkel att öppna och hällriktningen tydligt markerad.

Termos Senator är BPA fri.

Namn: Stanley master vaccum bottle 1.3L

Pris: 749:-

Värmeförmåga: 69,8 grader efter 24 timmar.

Kork: Skruvkork. Inget läckage.

Övrigt: Den dyraste termosen i testet men gud vilken termos! Den enda nackdeler som jag ser är handtaget som är lite otymligt. Speciellt när man vill stuva undan sina grejer i kajaken.

Master Vacuum Bottle 1,3l görs för dem som kräver det allra bästa i hållbarhet och prestanda. En QuadVac™ isolering håller drycker varma i 40 timmar. Master Vacuum Bottle 1,3l har en QuadVac™ isolering som håller drycker varma i 40 timmar, kalla i 35 timmar och isiga i 160 timmar.

– 1,0 mm 18/8 rostfritt stål Mycket starkt, rostfritt och naturligt BPA-fri.

– Stålfodrad hällpip – ingen plast i kontakt med innehållet.
– Ett robust stålhandtag med silikongrepp

– Vakuumisolerad 18/8 rostfri stålkopp håller drycker varma 20 minuter

– Livstidsgaranti

– Kan diskas i diskmaskin

Namn: Stanley adventure vacuum bottle 1L

Pris: 399:-

Värmeförmåga: 54 grader efter 24 timmar.

Kork: Skruvkork. Inget läckage.

Övrigt: Stadig, trygg termos med praktisk skruvkork. Håller värmen i 24 timmar och tål mycket slitage. 18/8 rostfritt stål, innehåller inte BPA. 1 liter.

Termos Adventure har en vid öppning som gör det enkelt att rengöra eller lägga isbitar i kalla drycker. Vakuum mellan ytter- och innerväggen förhindrar värmeförlust. Den kraftiga ytterväggen tål mycket påfrestning och slitage utan att termosens egenskaper försämras. Håller temperaturen på både varm och kall dryck i 24 timmar.

Den är rymlig med dubbel vägg, stål på utsidan och plast inuti. Den praktiska skruvkorken skruvas upp ett helt varv innan man häller. Detta ger minimal värmeförlust och du får en fin stråle när du häller.

Termosen passar bra för alla möjliga turer i skog och mark, exempelvis fiske, jakt eller vandring.

Namn: GSI Glacier Stainless vacuum bottle 1L

Pris: 495:-

Värmeförmåga: 62,5 grader efter 24 timmar.

Kork: Skruvkork. Inget läckage.

Övrigt: Gummerad botten, bra vid smygfiske.

Glacier Stainless 1L Vacuum Bottle är en stilren ståltermos från GSI med gummerad utsida och isolerande mugg. Greppvänlig oavsett omgivande temperatur och extremt bra isolerad är den en utmärkt partner på så väl friluftsäventyr som jakt- och fisketurer året runt.

Namn: Primus Trailbreak Ex

Pris: 450:-

Värmeförmåga: 49 grader efter 24 timmar.

Kork: Skruv.

Övrigt: Något sämre stöttålighet. Svårt att greppa mugg, svårt att se om korken är öppen.

Min vinnare blir Thermos King Flask 1.2L men i 470Ml varianten. Anledningen till det är att jag hade köpt en sådan termos och råkade av misstag hälla upp en kopp dagen efter ett fiskepass och kaffet var varmt, från den dagen var jag såld. Det gör det inte heller dumt att de har en mattsvart variant som passar mycket bra till oss kajakfiskare.

Jag har en kopparfärgad thermos som är till för kaffe och en vinröd som bara är till för varmvatten. Ett bra sätt att hålla isär dom.

Text och bild Manuel Dahlberg